logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR-203E - Drukarka ciągle łączy się i odłącza od laptopa, co robić?

piotrekw3788 12 Wrz 2024 18:49 546 8
REKLAMA
  • #1 21224130
    piotrekw3788
    Poziom 2  
    Cześć,

Wpadła mi w ręce sprawna drukarka marki Sharp model AR-203E.
    Nie jestem w stanie połączyć jej z laptopem, drukarka co chwilę łączy się i odłącza.

Rzeczy, których już próbowałem:
    1. Zainstalowanie najnowszego sterownika ze strony producenta.
    2. Przeinstalowanie go.
    3. Zainstalowanie starszych sterowników.
    4. Próba instalowania sterowników w trybie zgodności.
    5. Sprawdzenie kabla na innej nowszej drukarce (działa bez problemu).
    6. Zaktualizowanie sterowników portów USB.

Pewnie coś jeszcze pominąłem, ale już mi się w głowie gotuje i powoli tracę cierpliwość.
    Może ktoś ma jakieś pomysły jak można ten problem jeszcze podejść.
    Wrzucam też film jak to wygląda.

• REKLAMA
  • #2 21224151
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @piotrekw3788
    To sugeruja jakis problem z zasilaniem lub komunikacją.
  • REKLAMA
  • #3 21224172
    piotrekw3788
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    @piotrekw3788
    To sugeruje jakiś problem z zasilaniem lub komunikacją.

Z zasilaniem? Tylko czego, drukarka sama sobie pracuje prawidłowo, skaner działa, wydruk też. Komputer też pracuje bez problemu. Zastanawiam się właśnie nad tą komunikacją. Mam plan jeszcze użyć innego kabla i spróbować podłączyć ją do komputera ze starszym systemem operacyjnym, ale docelowo chciałbym wykombinować coś, co pozwoli mi używać jej z moim obecnym sprzętem.
  • #4 21224670
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    Zmień kabel i port usb, najlepiej na taki który wychodzi bezpośrednio z płyty.
    Można też hubem aktywnym załatać problem zasilania.
  • #5 21224763
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Witam,
    a jak było instalowane, przy odłączonym kablu USB najpierw sterowniki a po komunikacie podepnij kabel dopiero wpięcie urządzenia?

Proponuje poszukać grubego kabla 2.0 i stacji z XP, inny problem to spalony port w drukarce - w tych zabytkach to się zdarzało.

pozdrawiam
    k.
  • REKLAMA
  • #6 21225202
    piotrekw3788
    Poziom 2  
    krzys_ka napisał:
    Witam,
    a jak było instalowane, przy odłączonym kablu USB najpierw sterowniki a po komunikacie podepnij kabel dopiero wpięcie urządzenia?

Proponuje poszukać grubego kabla 2.0 i stacji z XP, inny problem to spalony port w drukarce - w tych zabytkach to się zdarzało.

pozdrawiam
    k.

Tak najpierw sterownik, a później kabel. Za każdym razem to samo, próbowałem różnych sterowników i kolejności.
    Poszukam innego kabla i zobaczę czy to coś da.
    Zastanawiałem się jeszcze nad użyciem wirtualnej maszyny ze starszym systemem operacyjnym bo nie mam obecnie dostępu do fizycznego urządzenia ze starszym systemem, ale to dopiero po teście innego kabla.
    Jeszcze pytanie: mogę jakoś sprawdzić czy port w drukarce jest sprawny? Jakich narzędzi do tego potrzeba?
  • #7 21229621
    piotrekw3788
    Poziom 2  
    @KOCUREK1970 @dr.master @krzys_ka
    Zastosowałem hub aktywny i problem ciągłego łączenia i odłączania ustąpił, teraz pokazuje po prostu "brak połączenia".

Dodano po 7 [minuty]:

A no i teraz w panelu sterowania pokazuje taki komunikat Zrzut ekranu z panelu sterowania Windows, pokazujący błąd nieznanego urządzenia USB.
  • #8 21230836
    piotrekw3788
    Poziom 2  
    Update
    Po podłączeniu w menedżerze urządzeń przez chwilę pokazuje się "uniwersalna drukarka USB", po czym odłącza się i już na stałe pokazuje się "Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się)"
    To chyba wyklucza spalone gniazdo?

W oknie stan urządzenia widnieje komunikat:
    System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)

A request for the USB device descriptor failed.

Wiem, że powinienem jeszcze spróbować na starszym systemie, ale czy można coś jeszcze pokombinować na Windows 10?
  • REKLAMA
  • #9 21714448
    gareq_q
    Poziom 1  
    Witam,
    Problem mam taki sam. Drukarka Sharp AR-203E od ponad 3 lat, po pewnej aktualizacji systemu Windows 10 na komputerze, nie łączy się (tzn. podłącza się i odłącza, słychać charakterystyczny dźwięk). Próba instalacji sterowników na nowo - nie działa, tysiące prób - to poprzez przejściówki, huby, udostępnianie drukarki - nie działa. Drukarka działa po podłączeniu do komputera z Windows 7. Tam nie ma żadnego problemu, skanuje i drukuje.
    Wydaje mi się, że problem jest w samej części sterownika od skanera w tej drukarce, wygląda to, jakby tylko jego nie mógł zainstalować.

Jeżeli komuś udało się rozwiązać ten problem, to proszę o wskazówkę.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Sharp AR-203E łączy się i odłącza od laptopa, co wskazuje na problem z komunikacją USB lub zasilaniem. Próbowano różnych sterowników (najnowszych, starszych, w trybie zgodności), zmiany kolejności instalacji, aktualizacji sterowników portów USB oraz testów kabla, który działa poprawnie z innymi urządzeniami. Zastosowanie aktywnego huba USB wyeliminowało ciągłe łączenie i rozłączanie, lecz pojawił się komunikat o braku połączenia i błędzie "Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się)" z kodem 43 w menedżerze urządzeń Windows 10. Problem nie występuje na starszym systemie Windows 7, gdzie drukarka działa poprawnie. Sugerowane dalsze kroki to test na starszym systemie operacyjnym, sprawdzenie portu USB drukarki pod kątem uszkodzeń oraz ewentualne problemy z kompatybilnością sterowników, zwłaszcza dotyczących funkcji skanera w Windows 10.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA