logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofalówka Morphy Richards 800W ES823EE - nie działa przycisk START

krisegol 14 Wrz 2024 18:31 192 3
REKLAMA
  • #1 21226370
    krisegol
    Poziom 3  
    Mikrofalówka Morphy Richards 800w ES823EE (lokalizacja usterki)

Witam, nie działa przycisk START, przy podłączeniu do prądu wydaje cichy przytłumiony dźwięk piknięcia. Reszta klawiszy funkcyjnych, mikrofalówka ogólnie nie działa, wymieniłem wszystkie power relay na płytce, bezpiecznik wysokiego napięcia, bez skutku. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, z góry dziękuję. [img-0]
  • REKLAMA
  • #2 21226724
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    A wyświetlacz świeci / reaguje na inne guziki?
  • REKLAMA
  • #3 21228846
    krisegol
    Poziom 3  
    >>21226724
    Tak, wszystkie klawisze sprawne i działa również wyświetlacz. Jednak gdy chcę cokolwiek uruchomić, START kompletnie nie działa. Nim to się stało, mikrofala się co jakiś czas zatrzymywała, gasło światło i przestawała działać. Kilkukrotne otwieranie i zamykanie drzwi oraz wciskanie START załatwiało sprawę. Przy drzwiach mamy 3 mikro switche, na wszystkich jest przepływ.
  • #4 21228915
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    krisegol napisał:
    co jakiś czas zatrzymywała gasło światło i przestawała działać

i co na to wyświetlacz? Liczył dalej, przechodził w stop czy też gasł?
    Popatrz w jaki sposób elektronika może się dowiedzieć o zamkniętych drzwiach. Mi bez dostępu do płytek i połączeń lub schematu ciężko więcej powiedzieć. Ale spodziewam się że może być oddzielny obwód odcinania zasilania (mocy), a oddzielny do elektroniki.
REKLAMA