logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taryfa C1X zamiast G w mieszkaniu w prywatnym akademiku Zeus w Lublinie - co robić?

elizajoana 15 Wrz 2024 07:42 447 7
REKLAMA
  • #1 21226797
    elizajoana
    Poziom 2  
    Certyfikat technicznych parametrów dostaw energii elektrycznej dotyczący prywatnego akademika w Lublinie. Zdjęcie dokumentu z PGE dotyczącego dystrybucji energii elektrycznej. Witam,
    Czy ktoś ma doświadczenie w temacie?
    Zakupiłam mieszkanie 27 m2 w akcie notarialnym niemieszkalne, gdyż jest to w budynku prywatnego akademika, który powstał w Lublinie (Zeus).
    Przeznaczeniem jest za mieszkanie go przez studenta, moja córkę. Więc nie jest to przeznaczenie na żadną działalność itp., więc przeznaczenie do celów mieszkalnych.
    Udałam się do oddziału obsługi klienta i po przedstawieniu dokumentów powiedziano mi, że jedyna taryfa, jaką mogą mi zaproponować, jest taryfa C1X, która ma opłatę stałą w wysokości 200 PLN i trzy razy większą taryfę niż normalna taryfa.
    Wysłano mnie do dystrybucji na ul. Wolską i tam także odpowiedź była... bo oni taką podpisali umowę.
    Czy ja formalnie i prawnie jestem związana taką umową jak deweloper, od którego kupuję nowe bez licznika mieszkanie?
    Poniżej załączam certyfikat (Potwierdzenie możliwości świadczenia usług dystrybucji i parametrów technicznych dostaw), który przedstawiłam do PGE i na podstawie którego nie mogę mieć taryfy G, tylko C1X.
  • REKLAMA
  • #2 21226813
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 602
    Trzeba zacząć od zmiany przeznaczenia z gospodarczej na mieszkalną, bo i tak cię to nie ominie. To co było tanie na początku przy zakupie teraz się wyrówna innymi kosztami. Teraz doczytałem, że ten "akademik" to przykład lubelskiej pato dewloperki, więc pewnie trzeba się pogodzić z tym, że problemy będą wszędzie.
  • REKLAMA
  • #3 21227184
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Co jest w akcie notarialnym zakupu? Mieszkanie, lokal usługowy, lokal biurowy?
  • #4 21227311
    elizajoana
    Poziom 2  
    W akcie notarialnym jest lokal niemieszkalny z funkcją pobytu ludzi o charakterze domu studenckiego z odrębną KW w budynku zamieszkania zbiorowego o powierzchni 27 m2 składającego się z jednego pokoju z aneksem kuchennym, przedpokoju oraz łazienki z WC.
  • REKLAMA
  • #5 21227617
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    elizajoana napisał:
    W akcie notarialnym jest lokal niemieszkalny z funkcją pobytu ludzi o charakterze domu studenckiego z odrębną KW w budynku zamieszkania zbiorowego o powierzchni 27 m2 składającego się z jednego pokoju z aneksem kuchennym, przedpokoju oraz łazienki z WC.

To musisz zmienić w dokumentach funkcję na lokal mieszkalny. Nie doradzę sposobu, bo nie znam się na tym. Może przez nadzór budowlany?
  • #6 21228103
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    gkwiatkowski napisał:
    ...
    To musisz zmienić w dokumentach funkcję na lokal mieszkalny. Nie doradzę sposobu, bo nie znam się na tym. Może przez nadzór budowlany?

Aby przekształcić lokal użytkowy w mieszkalny, kontaktujemy się z Wydziałem Budownictwa, nie z Nadzorem.
    Pierwszym krokiem jest wizyta w starostwie powiatowym lub urzędzie miasta na prawie powiatu i złożenie stosownego wniosku. Wniosek o zmianę sposobu użytkowania lokalu może być także złożony elektronicznie za pomocą rządowej aplikacji e-Budownictwo. Do wniosku należy dołączyć odpowiednią dokumentację. Wśród wymaganych dokumentów znajdują się potwierdzenie prawa do lokalu, warunki zabudowy lub zaświadczenie o zgodności planowanego sposobu użytkowania z miejscowym planem zabudowy. Pozostałe dokumenty to:

opis i rysunek określający usytuowanie obiektu budowlanego w stosunku do granic nieruchomości i innych obiektów budowlanych istniejących lub budowanych w sąsiedztwie lokalu, z oznaczeniem tej części, w której zamierza się dokonać zmiany sposobu użytkowania;
    zwięzły opis techniczny, określający rodzaj i charakterystykę obiektu budowlanego oraz jego konstrukcję, wraz z danymi techniczno-użytkowymi.

Jeśli zmiana przeznaczenia lokalu będzie się wiązała z przebudową nieruchomości, należy dodatkowo wystąpić o pozwolenie na budowę. Do tego dochodzą wymogi pożarowe i inne szczegółowe przepisy właściwe dla danej nieruchomości. Precyzyjne informacje uzyskasz w powiatowym wydziale budowlanym.

Po złożeniu zgłoszenia urząd sprawdza ewentualne braki w dokumentacji i wyznacza termin na ich uzupełnienie. Następnie ma 30 dni na wniesienie sprzeciwu w drodze decyzji. Jeśli tego nie zrobi, uznaje się, że wyraził tzw. milczącą zgodę. Po tym czasie należy wystąpić do urzędu o wydanie zaświadczenia o braku przeciwwskazań do przekształcenia sposobu użytkowania i zaświadczenie o samodzielności lokalu.

Oba dokumenty będą potrzebne do wprowadzenia zmiany kartotece lokalu w katastrze. Gdy otrzymasz potwierdzenie zmiany statusu lokalu, udaj się do sądu wieczystoksięgowego i złóż wniosek o wpis w księdze wieczystej. Na zmianę sposobu użytkowania masz 2 lata. Po upływie tego terminu niezbędne będzie nowe zgłoszenie i ponowne przejście całej ścieżki.
  • REKLAMA
  • #7 21228159
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 602
    Pod warunkiem, że powierzchnia użytkowa tego lokalu będzie większa niż 25 metrów kwadratowych, inaczej przekształcenie będzie niemożliwe.
  • #8 21228689
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    yanes napisał:
    Pod warunkiem, że powierzchnia użytkowa tego lokalu będzie większa niż 25 metrów kwadratowych, inaczej przekształcenie będzie niemożliwe.
    Oczywiście, lokal musi spełniać wszelkie kryteria dotyczące lokali mieszkalnych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił mieszkanie o powierzchni 27 m² w prywatnym akademiku Zeus w Lublinie, które w akcie notarialnym zostało określone jako lokal niemieszkalny. Celem zakupu jest wynajem mieszkania dla córki-studentki. Po konsultacji z obsługą klienta, użytkownik dowiedział się, że jedyną dostępną taryfą jest taryfa C1X, która wiąże się z wysokimi opłatami. Użytkownicy forum sugerują, że konieczne jest przekształcenie lokalu z użytkowego na mieszkalny, co wymaga złożenia wniosku w odpowiednim urzędzie. Wskazano, że lokal musi spełniać określone kryteria, a jego powierzchnia musi być większa niż 25 m², aby przekształcenie było możliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA