Witam, mam pytanko, dlaczego wiele filmów z lat np. 90 nagrywanych z TV mam ładnie na pełnym ekranie, a już nowsze po 2000 są nieco zwężone albo nawet bardzo. Co ciekawe, reklamy w tych starych filmach są też zwężone mocno. Telewizor nowy.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamLEDówki napisał:Niektórym nie przeszkadza, że twarze są wyciągnięte jak końskie łby (rozciągnięcie w pionie), albo poszerzone jak świńskie ryje (rozciągnięcie w poziomie).
LEDówki napisał:może coś nakombinowane
frost197878 napisał:jednak stary dobry Star Trek niestety już przycięty po bokach, nawet z odcinkami z lat już z 90. Dużo filmów z lat 90 np. na Netflix czy Disney jest na full. Po prostu szukam odpowiedzi, co to są za formaty.
frost197878 napisał:Jak?No właśnie twarze nie są powyciągane, a obraz nie jest poobcinany, bo sprawdzałem.
frost197878 napisał:Tu masz proporcje: https://pl.wikipedia.org/wiki/Format_obrazu#P...dnie_i_wsp%C3%B3%C5%82czesne_proporcje_obrazuPo prostu szukam odpowiedzi, co to są za formaty.
Rognor napisał:Ja takim ludziom (znajomym) mówię że byłeś(aś) kiepski z geometrii bo nie odróżniasz kwadratu od prostokąta a i tak nie łapią o co mi chodzi.
-ogromna ilość ludzi lubi 4:3 rozciągnięte na 16:9 czyli same grubasy na ekranie i nie widzi absurdu