logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3410 wyłącza się po zalogowaniu do sieci - możliwy problem z układem CCONT

Wieniu 09 Gru 2005 16:46 1269 5
REKLAMA
  • #1 2068528
    Wieniu
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam

Mam telefon N3410, który zaraz po włączeniu i zalogowaniu się do sieci wyłącza się. Telefon jest po upadku. Kiedyś spadł kuzynowi. Wygrzewałem go i czyściłem kilka razy. Ostatnio przecodził dwa dni i znowu zaczął. Podejrzewam układ CCONT, gdyż podczas ostatniego grzenia głównie skupiłem się na nim i zaczął chodzić dobrze. Wydaje mi się, że któraś z kulek mogła wypaść lub nie styka dobrze.

Co wy o tym sądzicie??
  • REKLAMA
  • #2 2069415
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Podlej Cconta jakimś topnikiem i wygrzej go porządnie aż zacznie pływać na kulkach. Wydaje mi się, że kulka nie mogła wypaść bo wcześniejsze grzanie by nic nie dało. Przy okazji tak samo wygrzałbym Hagar. Jest jeszcze jedna możliwość - mogło się uszkodzić PA i w czasie logowania pobiera taki prąd z baterii, że fonik się wyłącza. Można to sprawdzić multimetrem.
  • REKLAMA
  • #3 2069774
    Wieniu
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Co do końcówki mocy to możliwe ponieważ po ostatni grzaniu wyłączył mi się jak dostałem sms. Później chodził przez ok. 1 dzień i wyłączył się w momencie, gdy ktoś do mnie zadzwonił. Po tym już zaczął się wyłączać przy logowaniu do sieci. CCONT już wygrzewałem dość intensywnie po podlaniu RF800. HAGARA trochę słabiej. Jak można zmierzyć pobór prądu przez PA (gdzie włączyć miernik)

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #4 2069877
    ShEvU_elektro
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Witam.
    Wymień też diplexer <----częsty winowajca :)
    A co do mierzenia poboru prądu to włącz miernik miedzy "+" baterii a złącze "+" telefonu i obserwoj pobor gdy sie włacza telefon i czy niema duzego skoku przy logowaniu do sieci.

Pozdrawiam
    Shevu
  • REKLAMA
  • #5 2070027
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    dorzucę swoje 3grosze......
    nie wolno przesadzać z grzaniem elementów!!!!
    i nie chodzi mi o sam element tylko o pola kontaktowe na które jest wlutowany.
    nikt nie wspomniał o układzie COBBA a ma on jedno takie pechowe połączenie z masą i jeśli w tym miejscu jest zimny lut (utlenione, uszkodzone spoiwo lub z innego powodu nie kontaktuje dokładnie) to właśnie mogą wystąpić opisane problemy ( COBBA wystawia nieodpowiednie sygnały TX/IQ i tel głupieje)
  • #6 2070457
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Gdy będziesz mierzył pobór prądu wg opisu wyżej to oczywiście musisz odizolować +baterii od +styk telefonu.
REKLAMA