logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dron X8 Quadcopter Bayangtoys nie paruje się z pilotem po długiej przerwie

Krzycho666 18 Wrz 2024 21:47 270 2
REKLAMA
  • #1 21231379
    Krzycho666
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Posiadam drona X8 Quadcopter Bayangtoys. Kupiłem go w 2017 roku żeby sobie popróbować. Jakoś nie sprawiało mi wtedy frajdy i porzuciłem to zajęcie. Tydzień temu odkopałem drona z szafy bo znów się tym zainteresowałem. Włączam wszystko dokładnie tak, jak jest w instrukcji, jednak dron nie paruje się z pilotem. Ciągle migają na nim diody i czerwona dioda na płytce (podejrzewam że przez to że nie mam podłączonej kamery). Na pilocie wszystkie wskaźniki są okej, zasięg na maksa, kiedy poruszam drążkami wskaźniki się zmieniają. Do drona kupiłem też nowe akumulatory bo tamte stare leżały już siedem lat, tyle że te nowe mają 300mAh a stary miał 500mAh.

Co może być przyczyną takiej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #2 21232705
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1168
    W instrukcji nie masz przypadkiem podanej sekwencji migania diody i co to znaczy?
    Nie wiem, jakie kupiłeś akumulatory, ale akumulator, akumulatorowi nie równy.
    Jeżeli jego wydajność prądowa jest za mała (a musi mieć sporo większą, przy małej pojemności), to urządzenie może go uznać za uszkodzony, lub wyczerpany.
    Producent mógł też w starym pakiecie "zaszyć" tester, wykrywający nieautoryzowane pakiety i zgłaszać błąd.
    Robią niektórzy takie brzydkie rzeczy.
    Sprawdziłeś zasilanie w nadajniku?

Obawiam się też, że jeżeli wtedy ci się nie spodobało, to teraz też się nie spodoba. To nigdy nie był lider rynku, ani dron do zabawy, tylko dość mizerna kopia DJI Phantoma.
    8 lat na rynku dronów to dwie albo trzy epoki. Technicznie to jest teraz staroć historyczny, bez dostępu do części, i na który trzeba niestety zrobić uprawnienia ULC na latanie w kategoriach A1/A3 (online i bezpłatnie), a drona zarejestrować (bezpłatnie i online). Latać zaś możesz tylko w określonych miejscach, dla danej kategorii lotów.
    Inaczej zapłacisz mandat albo nawet zostaniesz zatrzymany przez policję. Przez te 8 lat przepisy się mocno zmieniły...
    Stara zabawka, którą obecnie można używać tylko w określonych warunkach i miejscach, zrobić uprawnienia, a nadal będzie nudna, z beznadziejną, na dzisiejsze warunki, kamerą.
  • #3 21233003
    Krzycho666
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam uprawnienia, myślę że jednak mogę zmienić zdanie bo te 7 lat temu można powiedzieć że byłem jeszcze mało rozumiącym dzieckiem.

Jak wrócę do domu to sprawdzę te akumulatory

Dodano po 6 [minuty]:

A w instrukcji nie ma nic o diodach

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

To jest oryginalny akumulator:

Bateria litowo-polimerowa o pojemności 650 mAh z wystającymi przewodami.

A to kupiony teraz:

Bateria litowo-polimerowa z oznaczeniami technicznymi na obudowie

Te 7 lat temu kupowałem już drugi akumulator inny niż oryginalny i nie było żadnego problemu.
    Mogę spróbować naładować oryginalny tylko że on ma wyrwane złącze.

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

Udało mi się naładować oryginalny akumulator, ale na nim też się nie łączy.
REKLAMA