logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Livebox 3.0 i światłowód 300mb - rozłączanie internetu przy pracy zdalnej

rychu9191 26 Wrz 2024 06:13 327 6
REKLAMA
  • #1 21239746
    rychu9191
    Poziom 5  
    Ocena: 30
    Witam
    Mam światłowód 300mb Livebox 3.0. Siostra pracuje zdalnie w bankowości(elavon) i ja rozłącza z robotą. Pracuje w aplikacji która potrzebuje mocnego internetu i mówi że przy 600mb tego problemu nie ma. Co jakiś czas rozłącza jej neta w laptopie czy po wifi czy po kablu bez różnicy. Miała w robocie reinstall systemu ponowne instalowanie programów do obsługi ale nic nie pomogło, wina tylko po stronie neta. U siebie w domu wszystko jej działa na 600mb.
    Biorę pod uwagę że może wina Liveboxa? Bo trochę dla mnie dziwne żeby światłowód nie dawał rady faktycznie w tym przypadku przy down 290-310mb/uplo 50mb. Ja nie uświadczam żadnych problemów w netem na linii wszystko jest ok.
    Mam starego Asusa n12e w szafie czy różni się on od Liveboxa 3.0 czymś? Czy podoła on światłowodowi 300? Bo mam ochotę go zapiąć testowo. Ewentualnie może po prostu coś kupić porządnego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21239778
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    rychu9191 napisał:
    Siostra pracuje zdalnie w bankowości(elavon) i ja rozłącza z robotą. Pracuje w aplikacji która potrzebuje mocnego internetu i mówi że przy 600mb tego problemu nie ma.

Mało wierzę taką diagnozę. Co inne jest "źródłem sukcesu" tych 600Mb (BTW małe m to mili)

Ale wierzę w problemy z dynamicznym adresem, nieuregulowanym wpisem w rev-DNS czy podobne.
    Ostatnio dotykałem "podobno dojrzałej" aplikacji komórkowej za niemałe pieniążki, która na pograniczu miedzy BTS-ami miała problem zrywania sesji.
  • REKLAMA
  • #3 21239905
    rychu9191
    Poziom 5  
    Czyli zmiana routera w niczym nie pomoże? Tylko co?
  • REKLAMA
  • #4 21239916
    JacekCz
    Poziom 42  
    rychu9191 napisał:
    Czyli zmiana routera w niczym nie pomoże? Tylko co?

Za mityczną "aplikacją bankową" stoi jakiś dział wsparcia, jak mniemam.
    Podejrzewam, że będzie jakaś wiedza. Czy personel już miał podobne przypadki, czy coś jest w logach w tych urwanych połączeń.

Personel IT może się podłączyć TeamViewerem (czy czymś podobnym) do komputera na zdalnym łączu i coś diagnozować ...

Mnie to na Elektrodzie dziwią podobne pytanie. Zwykle po dociśnięciu do muru okazuje się, że sposób użycia narusza w jakimś stopniu zasady, od czystej lewizny, po pracę na loginie kogoś innego, scrapowaniu przez automaty zamiast pracy ręcznej itd..
  • REKLAMA
  • #5 21239933
    rychu9191
    Poziom 5  
    Dział wsparcia to sam nie wie z czego żyje. Powiedzieli siostrze że prawdopodobnie internet jest za słaby 😂 tyle z rzeczowego info i przy zmianie na 600Mb nie ma 100% pewności że będzie lepiej. Z tego co udało mi się zauważyć to transfer spada po zalogowaniu się do programu do 120Mb, więc faktycznie coś jest na rzeczy, do tego dojdzie niekiedy komunikator Microsoft Teams do spotkań. Robili diagnostyki cuda wianki tylko tam jest ciemnogród więc nie ma co liczyć na jakąkolwiek pomoc rzeczową. Gdyby coś wiedzieli to pytania pewnie by nie było.

Spróbuję od nich wydebić jakieś logi bo zdaje sobie sprawę że może to być wróżenie z fusów, kwestia czy będą chcieli udostępnić.

Co jeszcze zauważyłem to jak podpięte są dwie kamery wifi do sieci to częściej traci połączenie.
  • #6 21239945
    JacekCz
    Poziom 42  
    @rychu9191

Brzmi jak opowieść z kontaktów z konsultantami "first line", w rzeczywistym banku musi być jakieś wyższy poziom.

BTW trudno mi sobie wyobrazić profesjonalną aplikację inna niż strumieniowanie video która zjada 180Mb
  • #7 21247914
    rychu9191
    Poziom 5  
    Temat rozwiązałem sam, mianowicie pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych Liveboxa i dałem po skrętce neta do lapka. Póki co nie rozłącza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z rozłączaniem internetu podczas pracy zdalnej siostry w bankowości, korzystającej z Liveboxa 3.0 i światłowodu 300 Mb. Mimo że prędkości pobierania wynoszą 290-310 Mb, występują przerwy w połączeniu, które nie występują przy 600 Mb. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć po stronie routera Livebox 3.0, a także zauważa, że podłączenie dwóch kamer Wi-Fi może wpływać na stabilność połączenia. Po kilku próbach diagnostycznych, w tym przywróceniu ustawień fabrycznych Liveboxa i podłączeniu laptopa przez kabel, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA