logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kolumny v-tone to dobry wybór? Opinie i rekomendacje

kdziewulski2008 26 Wrz 2024 22:34 2838 16
REKLAMA
  • #1 21240829
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Witam, szukam fajnych wszechstronnych kolumn do 2500 zł za szt. Znalazłem coś takiego i teraz pytanie czy to dobry wybór w tych pieniądzach i jak ktoś to miał to poleca czy trzymać się z daleka?
    Czarna głośnikowa kolumna z metalową siatką z przodu i uchwytami po bokach.
    Tabela ze specyfikacją techniczną kolumny głośnikowej V-tone

Dodano po 4 [minuty]:

Specyfikacja techniczna kolumny głośnikowej
    Dorzucam jeszcze te foto
  • REKLAMA
  • #2 21240992
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2021
    Witam,
    kdziewulski2008 napisał:
    Witam, szukam fajnych wszechstronnych kolumn do 2500 zł za szt. Znalazłem coś takiego i teraz pytanie czy to dobry wybór w tych pieniądzach i jak ktoś to miał to poleca czy trzymać się z daleka?...

- jesteśmy w dziale nagłośnienie domowe, więc odpowiedź brzmi NIE, nie są to dobre kolumny do użytku domowego.
    - nie podałeś kryteriów wyboru/oceny.
    - nie ma czegoś takiego jak kolumny wszechstronne, kolumna domowa nie nadaje się np. do nagłośnienia estradowego czy nawet kościoła, analogicznie kolumna estradowa w domu to pomyłka.
    - jeśli celem jest nagłaśnianie większych imprez/sal, może coś małego w plenerze, gdzie jakość jest na dalekim planie względem głośności to kolumny są do tego zaprojektowane. Ale jeśli szukasz jakości audio, chcesz usłyszeć poszczególne instrumenty i delektować się dźwiękiem to ten wybór jest pomyłką, zwlaszcza ze w srodku jest DSP.
    Pozdrawiam
  • #3 21241038
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Zła kategoria mi wskoczyła, chodzi bardziej o muzykę dance, klubową i potrzebuję ich do imprez. Ps. Jaka będzie różnica 12" i 15"?
  • Pomocny post
    #4 21241208
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Jest to ten model kolumny?: https://eventsklep.pl/pl/p/V-TONE-NBX-112-kolumna-glosnikowa-aktywna-12-DSP/5064
    Jeśli tak to nie bardzo zgadzają się parametry z tymi zamieszczonymi w Twoim poście.

kdziewulski2008 napisał:
    Jaka będzie różnica 12" i 15"?

15" zejdzie nieco niżej - będzie więcej basu, więc nie zawsze będzie zachodziła konieczność wspomagania ich subwoferem, oraz będzie bardziej efektywna, czyli nieco głośniejsza.

Te imprezki będą bardziej domowego charakteru, czy jednak nastawiasz się na nagłaśnianie (na salach) eventów typu; urodziny, wesela, firmówki, studniówki itp?
    W tej drugiej opcji przy 12" midbasach, bez subwofera będzie słabo z niską częścią pasma przenoszenia.

Co do samej marki, to kompletnie nie znam, ale kolumny wyglądają dość solidnie. Ale tylko wyglądają.
    W przypływie czasu przyjrzę im się dokładniej, zwłaszcza na zagranicznych forach.

Może poproś moderatora o przeniesienie wątku do działu: "Audio Estradowe, Sceniczne, Studyjne".

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21241954
    DjMapet
    Poziom 43  
    Fakt, ta jest droższa bo ma drewnianą obudowę.
    Jednak jakoś nie bardzo widzi mi się nie tani sprzęt praktycznie nieznanej marki.

kdziewulski2008 napisał:
    nastawiam się bardziej na wesela, 18, studniówki itp.

To już w miarę poważne eventy, więc miejsca na testowanie nieznanych sprzętów raczej tu być nie może, dlatego jednak wybrał bym coś sprawdzonego i bardziej markowego.
    Na początek proponuję 2x the box pro DSX 115, lub 2x Turbosound iX15 a z czasem dokupisz 18" subwofer.
    Pierwszy zestaw może nie jest tak renomowanej marki jak drugi, jednak sporo tańszy i sprawdzony w boju i choć jakościowo dosłownie jest ciutkę gorszy od drugiego, jednak wyraźnie głośniejszy.

Pozdrawiam.
  • #7 21241963
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Na razie kupiłem tę kolumnę 15" 500rms i jak przetestuję i sprawdzę, co to jest, to się podzielę.
  • Pomocny post
    #8 21242008
    DjMapet
    Poziom 43  
    Dokopałem się ze V-tone jest własną marką krajowej firmy Light & Sound Group Sp. z o.o.. z siedzibą w miejscowości Kuchary.
    Nie jest to firma produkcyjna a typowo dystrybucyjna. V-tone zajmowała się głównie handlem tanimi instrumentami a od niedawna weszli na rynek krajowy ze sprzętem nagłaśniającym.
    Chińczycy coraz głębiej penetrują nasz rynek. :-)

Pozdrawiam.
  • #9 21242108
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Ciekawe na czyich podzespołach to robią. Pozdrawiam

Dodano po 26 [minuty]:

Jeszcze mam pytanie odnośnie box electronics, ktoś mi kiedyś polecał? Dobra marka?
  • REKLAMA
  • #10 21242205
    DjMapet
    Poziom 43  
    Na pewno robią na Chińskich podzespołach.
    Teraz prawie wszystkie firmy robią tam i na tamtych podzespołach. Tyle że jedne - głownie renomowane, robią wysokiej jakości sprzęty, mniej renomowane lichsze, a te bezmarkowe lepszy lub gorszy badziew.

Box Electronics głownie specjalizował się w sprzęcie typowo instrumentalnym a PA to był uboczny dodatek.
    Taki średniak na naszym rynku, coś na mniej więcej poziomie LDM, czy Elestry. Na plus jest to, że od wielu lat w kolumnach stosują głośniki firmy Sica.

Pozdrawiam.
  • #11 21246650
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    O tych kolumnach powiem tyle, że mają bardzo fajne wysokie i średnie tony, niskie też są przyzwoite, ale troszkę się rozjeżdżają przy wyższej głośności. Jakość dźwięku na plus, głośność/moc szału nie ma, ale dają radę.

Ps. Po jakimś czasie użytkowania i dogrzaniu kolumn dźwięk jest trochę lepszy i grają nieco głośniej. Kolumna ma drewnianą obudowę(sklejka) i jest bardzo dobrze wykonana, nie skręcana na wkręty tyko śruby imbusowe, solidna i ciężko jest ją porysować. Grają głośno i czysto, ale trochę im brakuje głębszego basu. W połączeniu z dobrym subwooferem fajnie nagłośnią większość imprez.
  • REKLAMA
  • #13 21476249
    djmandaryn
    Poziom 1  
    Witam

Właśnie przymierzam się do zakupu NBX 112A. Słyszałem je na dużej imprezie i naprawdę dają radę. Są skuteczne i mają dobry sound. Po drugie szukałem w miarę taniej kolumny w drewnianej obudowie. W tej cenie ciężko znaleźć dobrze grającą paczkę i zakrytą w całości poniżej 2 tys. zł.
    Poczytałem też profesjonalny test:

https://www.infomusic.pl/test/58967,test-kolumny-glosnikowe-v-tone-nbx-112-nbx-115a-nbs-118
  • #14 21476297
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Co do wytrzymałości, to mogę powiedzieć, że nie udało mi się ich jeszcze uszkodzić ani zarysować, po ok. 8 imprezach wszystko git. Kolumny są solidne i nie słychać, jak dochodzą do limitera.
  • #15 21476862
    Daromuzykant
    Poziom 1  
    Cześć. Jak dla mnie to w tych pieniądzach niewiele sprzętu zagra lepiej.
  • #16 21477913
    DjMapet
    Poziom 43  
    Należy zwrócić uwagę na to że kolumna z testu:
    djmandaryn napisał:

Nie jest tą sama kolumną którą kupił autor wątku:
    kdziewulski2008 napisał:

Co do samych testów, to zazwyczaj są sponsorowane przez dystrybutora, więc należy do nich podchodzić z rezerwą.

Ponadto da się w podobnej kasie kupić podobne a może i lepsze kolumny i to bardziej odsprzedawalnych w przyszłości marek.

Pozdrawiam.
  • #17 21478317
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Kupiłem 15, które grają dobrze i jestem z nich zadowolony, nie wiem jak z 12. Jednak fakt jest taki, że da się kupić w tej cenie też dobry sprzęt bardziej znanej marki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny kolumn aktywnych V-Tone NBX 112A i NBX 115A w kontekście nagłośnienia imprez klubowych i eventów takich jak wesela, studniówki czy urodziny. Kolumny te mają drewnianą obudowę, są solidnie wykonane, oferują dobre wysokie i średnie tony oraz przyzwoite niskie tony, choć bas przy wyższej głośności może się rozjeżdżać. Model 15" zapewnia lepsze zejście basu i większą efektywność niż 12". V-Tone to marka dystrybuowana przez polską firmę Light & Sound Group, korzystająca z chińskich podzespołów. W porównaniu do bardziej renomowanych marek, V-Tone jest mniej znana i budzi pewne wątpliwości co do jakości i trwałości, jednak użytkownicy potwierdzają solidność i dobrą jakość dźwięku po okresie użytkowania. Zaleca się stosowanie subwoofera dla lepszego basu przy większych imprezach. Alternatywnie polecane są kolumny The Box Pro DSX 115, Turbosound iX15 oraz sprzęt Box Electronics, który jest średniakiem na rynku z głośnikami Sica. Testy sprzętu V-Tone są dostępne, ale należy podchodzić do nich z rezerwą ze względu na możony sponsoring. Ogólnie V-Tone NBX 112A/115A to rozsądny wybór w budżecie do 2500 zł za sztukę, szczególnie dla użytkowników szukających solidnej, drewnianej obudowy i dobrej jakości dźwięku na imprezy o charakterze domowym i klubowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA