logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko HTV 8733 XS0 Pęknięta obudowa bębna pralko-suszarki i co mogło być przyczyną?

amigos 27 Wrz 2024 19:32 1746 38
Najlepsze odpowiedzi

What can cause a cracked front of the washing drum housing in a Beko washer-dryer, and is this part available as a replacement?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest to, że bęben zaczął tłuc o obudowę wskutek zużytych łożysk, pękniętego krzyżaka albo luzu/nieprawidłowego osadzenia koła pasowego, a nie samo „normalne” pranie [#21241949][#21243717] W threadzie padła też opinia, że jeśli łożyska i krzyżak wyglądają dobrze, to można trafić na wadę fabryczną [#21243614] Autor po rozebraniu zauważył, że po zdjęciu koła bęben dało się lekko wypchnąć palcem, a po wymianie na używany zespół piorący pralka ruszyła, więc przyczyna najpewniej była mechaniczna, choć nie została jednoznacznie potwierdzona [#21246223] Co do części, wskazano że dostępny jest właściwie cały zespół piorący, m.in. w sklepie producenta lub w Klinice AGD, ale cena jest wysoka [#21242954] Przy naprawie trzeba zostawić około 4–6 mm luzu między bębnem a obudową/fartuchem, bo inaczej bęben może dalej ocierać [#21243071]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21241760
    amigos
    Poziom 16  
    Ocena: 130
    Pralko suszarka Beko HTV 8733 XS0 . Czy spotkał się ktoś z takim uszkodzeniem? Pęknięty jest front obudowy bębna po stronie pompy. Pęknięcie i wypchnięcie obudowy zaczyna się od połowy wysokości ku górze. Wcześniej zaproszono mechanika bo nie odpompowała wody. Stwierdził, że moduł do wymiany i są wadliwe. Naprawiłem moduł poprzez wymianę triaka BTA204S600E i pompa ruszyła jednak przy pierwszym większym praniu moduł padł ponownie i spaliła się pompa. Zabrałem pralkę do siebie aby sprawdzić dlaczego tak się dzieje.

Okazało się, że obudowa jak wyżej jest pęknięta. Jak poziom wody dochodzi do pęknięcia to kapie praktycznie prosto na wtyczkę pompy i robi zwarcie. Czy spotkaliście się z takim nietypowym uszkodzeniem obudowy? Co mogło je spowodować? Wybita przez bęben, czy np. wada produkcyjna? Wiem, że nikt nie jest jasnowidzem, ale jeżeli jest to znany problem to może jest i odpowiedź ;) Czy ta część obudowy jest do nabycia? Nie wiem, czy warto ją jeszcze naprawiać.
    Dziękuję za pomoc.

Beko HTV 8733 XS0 Pęknięta obudowa bębna pralko-suszarki i co mogło być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 21241764
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    amigos napisał:
    Nie wiem, czy warto ją jeszcze naprawiać.

Utylizacja i chyba tyle w temacie.
  • #3 21241784
    amigos
    Poziom 16  
    Trochę mi szkoda bo kupiłem nową orginalną pompę i szkoda ją oddać na złom. Została raz użyta więc raczej już mi nie przyjmą jako zwrot więc zostanie jako pamiątka po pralce ;) Ale chyba nie będzie innego wyjścia jak tylko zezłomować. Póki co chętnie coś się jeszcze dowiem o takich uszkodzeniach jeżeli ktoś to przerabiał.
  • REKLAMA
  • #4 21241949
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6868
    Tłukło, tłukło i wytłukło. Efekt zignorowania hałasów przy wirowaniu. Zajechane na amen łożyska lub pęknięty krzyżak bębna. Generalnie to klasyka na tym etapie albo kupujesz cały zespół piorący albo złomujesz urządzenie.
  • REKLAMA
  • #5 21242632
    amigos
    Poziom 16  
    Pralka stała w pomieszczeniu przeznaczonym na pralnię. Zapewne włączano ją i nikt przy niej nie stał. Rozebrałem i rozciąłem obudowę bębna. Nie widzę luzu na łożyskach, a krzyżak cały. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to pewnie bęben był przeładowywany, ale i tak jestem zaskoczony rozmiarem uszkodzenia. Koszt zespołu piorącego raczej naprawę robi bezsensowną.
    Wnętrze pralki z widocznymi elementami obudowy bębna i uszkodzeniami. Uszkodzona obudowa bębna pralki leżąca na tekturze. Uszkodzony element pralki leżący na kartonowym podłożu Bęben pralki z uszkodzonym krzyżakiem na podłodze w pralni.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #7 21242975
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 288
    Nie sądzę aby tak się wytarło od przeładowania pralki, chyba że łożysko się grzało i przemieściło obsadę łożyska. Najlepiej wymienić obudowę bębna.
    Jak chcesz się bawić to spróbuj wzmocnić spawając PP. Ja miałem pralkę do naprawy od znajomego gdzie przez wysypane łożyska przetarło bęben na wylot. Wymieniłem łożyska wzmocniłem przetarcia i już drugi rok sąsiad pierze nią.
  • #8 21243040
    amigos
    Poziom 16  
    Trochę mnie zdziwiło po rozcięciu obudowy, że bęben wyszedł z łożyska bez żadnego oporu. Muszę się dobrze przyjrzeć, czy nie jest coś wytarte. Zazwyczaj szybko się nie poddaję więc pewnie zanim pralkę wyrzucę to ją pospawam tworzywem tak jak piszesz i wymienię łożyska. Zastanawiam się jednak nad powodem tego tarcia obudowy bo jak nie zlokalizuję i nie usunę problemu to za chwilę będzie to samo. Jutro wybiję łożyska i je dokładniej obejrzę. Mam nadzieję, że to jednak ich wina. Pralka ma chyba tylko z 4 lata i już tak się rozwaliła. Na dodatek mało używana. Jak mało używana może świadczyć fakt, że grzałka nie ma najmniejszych śladów kamienia :)

Kenworth 18 dzięki za link. Trochę to za drogo. Z 500 zł jeszcze może bym zainwestował, ale nie więcej. Cóż. Pobawię się w spawanie plastiku i klejenie zbiornika. Zawsze to nowe doświadczenie ;)
  • Pomocny post
    #9 21243071
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Przy klejeniu obudowy nie zapomnij o zrobieniu szpary około 4-6 mm, bo będzie ci się bęben obcierał o obudowę lub o gumę fartucha. Większa szpara nie zaszkodzi, mniejsza owszem.
  • #10 21243111
    amigos
    Poziom 16  
    Ok. Dzięki. Muszę sobie wymyśleć jakieś dystanse. Znasz jakąś masę klejącą, która utrzyma te 4 mm? Widziałem, że kleją Soudalem Fix All, ale może znasz coś lepszego?
  • #11 21243116
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Hot albo opalarka z dyszą i kup sobie spoiwo do plastyku PP. Kup trójkąt do szczeliny i płaski na wierzch
    Jest wiele filmików i klejeniu zbiorników na yoytube wiec wskazane zobaczenie.
  • #12 21243119
    amigos
    Poziom 16  
    Widziałem filmiki, ale ja przeciąłem w miejscu fabrycznego klejenia i tu musi być klejone, a nie spawane. Spawać będę pęknięty front.
  • #13 21243121
    banmar_2005
    Poziom 31  
    To błąd. Ciężko potem dobrze skleić i ustawić, a poprawienie szczelności będzie jeszcze gorzej. Ja zawsze rozcinam jak mi pasuje, prosto, krzywo nie ważne, ale tylko szczelina nie była za duża potem.
  • #14 21243218
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 871
    Czyli nikt nic nie wie dlaczego zbiornik rozwalony ale wymieniamy łożyska i składamy no i mamy to co mamy.
    Przyczyną jest niesprawny bęben , jego krzyżak.
  • #15 21243278
    amigos
    Poziom 16  
    I pewnie tak niestety będzie, ale jak oględziny łożysk nic nie dadzą to nie mam innego pomysłu. Sugerujesz, że to wina krzyżaka? Ale jak myślisz? Krzywy, źle zamontowany? Nie widzę aby był pęknięty. W tej chwili traktuję to już jako zagadkę do rozwiązania co do przyczyny uszkodzenia. Pralka naprawdę mało używana i denerwuje mnie, że musi iść na złom :/ Cała elektronika sprawna. Grzałka prawie jak nowa;)
    Grzałka pralki na tekturowym tle
  • #16 21243311
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3669
    Masz krzyżak na wierzchu to go odkręć od bębna i zobaczysz czy nie jest "zjedzony" od wewnątrz. Czasy gdy Beko produkowało trwałe sprzęty bezpowrotnie minęły.
  • #17 21243374
    amigos
    Poziom 16  
    Wszystkie krawędzie krzyżaka poza płaszczyzną od strony bębna są widoczne. Gdyby coś było przy krzyżaku mające wpływ na jego stabilność to by było widoczne na krawędziach. Łożyska też sprawne. Ogólnie dalej nic nie wiem. Zastanawiam się, czy nie szukać używanego bębna np. z uszkodzonymi łożyskami aby dalej się pobawić, ale chyba też nie będzie łatwo bo zazwyczaj pralki w całości idą na przemiał.
  • #18 21243484
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Wrzuć zdjęcia tylnej części zbiornika lub dodaj zdjęcia zdemontowanych łożysk bo nie wierzę, że bęben nie opadł i dlatego "wykroił" przednią część zbiornika.
  • #19 21243580
    amigos
    Poziom 16  
    Proszę uprzejmie. Łożyska jak wyjęte z pudełka ;) Z mniejszego łożyska zdjąłem osłonę po jednej stronie bo mi się delikatnie zagięła przy wybijaniu. Metalowy bęben pralki z widocznym wałem i łożyskiem. Bęben pralki częściowo ukazujący perforowaną powierzchnię i osadzenie łożyska. Metalowy element mechaniczny umieszczony na feldze Trzy łożyska leżące na kartonie, jedno większe i dwa mniejsze. Bęben pralki i trzy łożyska na kartonie. Bęben pralki z widocznym łożyskiem i osłoną. Bęben pralki z wyraźnie widocznym łożyskiem i ramieniem.
    Cztery łożyska maszynowe leżące na kartonie, jedno z osłoną zdjętą z jednej strony.
  • #20 21243614
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    No to miałeś pecha i kupiłeś pralkę z wadą fabryczną. Koło pasowe nie było luźne?
  • #21 21243649
    kecajk49
    Poziom 38  
    Należy dokładnie obejrzeć ten krzyżak bo to on jest sprawcą , dźwiękowo też powinno się to ujawnić.
    Pewnie że to nie zmieni stanu krzyżaka.
  • #22 21243651
    amigos
    Poziom 16  
    Kenworth 18 Pralkę kupiła moja córka i postawiła u siebie w piwnicy w pomieszczeniu przeznaczonym na pralnię. Znając życie to włączała i szła na górę, a pralka sobie tłukła i nikt na to nie zwracał uwagi. Może tak się zachowywała od nowości. Sam widzisz po stanie części, że nie jest wyeksploatowana.

kecajk49 Nie mam pomysłu, w którym miejscu może być problem z tym krzyżakiem. Naciskałem na bęben w różne strony jak był jeszcze w łożyskach i żadnego dźwięku nie słyszałem chociaż bęben miał minimalny ruch na boki spowodowany jednak dopuszczalnym luzem wewnętrznym łożysk. Ruch tak minimalny, że z pewnością nie miał wpływu na uszkodzenie.
  • #23 21243689
    mrice
    Moderator AGD
    Daj sobie kolego spokój z tą pralką.
    Rozciąłeś kocioł jak rozciąłeś, jeśli będziesz próbować to kleić z szczeliną 4mm to max kilka prań kocioł się rozerwie. Przy cięciu też zrobiłeś drżenie, pewnie kątówka była w ruchu?

Wyjmij elektronikę z tej pralki, sprzedaj ją, będzie kilka złociszy, a reszta via pszczok. Szkoda tu dalszej roboty na moje oko.
  • #24 21243709
    amigos
    Poziom 16  
    Ciąłem piłą szablastą. Tak naprawdę to nie zależy mi na naprawie tej pralki ale na rozgryzieniu pewnego zagadnienia dlatego ją rozebrałem i utworzyłem ten post ;) Od początku była przeznaczona na złomowanie. Zapewne wyciągnę z niej elektronikę i silnik, które będą leżały w garażu przez długie lata jak wiele innych moich nienaprawialnych zabawek :D Sam mam 2 pralki w tym Boscha, który ma z 25 lat i dalej pierze. Ta posłuży mi pewnie do nauki spawania plastiku i pozwoliła na poznanie kompleksowej zasady działania. Jednak jeżeli gdzieś trafię taki zespół piorący używany to pewnie kupię dla dalszej zabawy ;)
  • #25 21243717
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Kenworth 18 napisał:
    No to miałeś pecha i kupiłeś pralkę z wadą fabryczną. Koło pasowe nie było luźne?

Też myślę że koło pasowe nie było dokręcone do końca, bo na oko nie widać uszkodzenie krzyżaka. Chyba że źle sklejony był zbiornik.
    Teraz już nie ma jakości w produktach, Miałem osobiście taki przypadek.
    Kupiłem na firmę pralkę Elektrolux miałem ją jako drugą. Zrobiłem na niej kilka lub kilkanaście prań. bo używałem starej. Po roku od zakupu stara pralka się wykończyła wiec uruchomiłem nową, ale ona strasznie hałasowała. Łożyska wykończone. Dzwonie do serwisu a oni mówią że pralka kupiona na firmę więc jest tylko 1 rok gwarancji. Pralka wykonała max 14-15prań potem stała w piwnicy. Rozciołem zbiornik i okazało się że jak nabijali tulejkę z mosiądzu ona im pękła, przez to woda dostawała się do łożyska.
    Wniosek - Bubel totalny w produkcji wypuścili, jak można montować pralkę nie sprawdzając czy dana część jest dobra.

Dodano po 5 [minuty]:

amigos napisał:
    Ciąłem piłą szablastą. ;)

Wszystko fajnie ale dlaczego ciąć na zgrzewaniu i wzmocnieniu? skąd taki pomysł?. Co innego skręcany zbiornik.

tak jak wcześniej kolega napisał że może się rozlecieć po kilku praniach albo będzie ciekła
  • #26 21243741
    amigos
    Poziom 16  
    Koło było dokręcone. Musiałem użyć sporo siły aby odkręcić. Co do miejsca cięcia to widziałem na jakimś filmiku, że w tym miejscu też cięto i można założyć śrubki aby dociągnąć do siebie obie połowy. Aby skleić zamierzałem wyrównać powierzchnie, nadlać płaskim spawem PP te 2 mm po całej krawędzi od strony łączenia i skleić klejem soudal fix all. To tyle teorii, a w praktyce może wyjść inaczej ;)
  • #27 21243817
    kecajk49
    Poziom 38  
    Qtwory wierci się przed przecinaniem.
  • #28 21243896
    mrice
    Moderator AGD
    amigos napisał:
    Co do miejsca cięcia to widziałem na jakimś filmiku, że w tym miejscu też cięto i można założyć śrubki aby dociągnąć do siebie obie połowy.
    Ach te kochane jutuby :) Owszem, niektórzy tak robią, ALE cięcie musi być dość precyzyjne, przed cięciem należy przygotować sobie otwory pod śruby i ciąć czymś, co będzie robiło mały rzazie. Pierwsze kotły próbowałem robić tą metodą, ale ciąłem ręcznie piłką o rzazie 0.3 mm, natomiast ta technika była dość ułomna i kiepska.
    Jedyna słuszna to cięcie poza abrycyjnym szwem i "spawanie" tworzywa.
    Tak naprawdę właściwy moment na sprawdzenie co się dzieje i czemu przed wywaliło był przed rozcięciem kotła.
    amigos napisał:
    Aby skleić zamierzałem wyrównać powierzchnie, nadlać płaskim spawem PP te 2 mm po całej krawędzi od strony łączenia i skleić klejem soudal fix all. To tyle teorii, a w praktyce może wyjść inaczej
    W praktyce raczej nic dobrego z tego nie wyjdzie. Musisz pamiętać, że tam są przenoszone całkiem spore siły.
  • #29 21243916
    amigos
    Poziom 16  
    :) Jakoś wydawało mi się, że bardziej solidne będzie dodatkowe skręcenie śrubami niż samo spawanie plastiku, ale widocznie się myliłem. Skoro przetestowaliście i wytrzymuje spawanie w innym miejscu to mój błąd. A może wiecie, czy zespół od HTV8712XW będzie pasował do HTV8733XS0 ? Niby wg strony bekoczesci pasuje. Jest używka ale wstrzymuje mnie wysyłka za paletę. Spokojnie bez przeciwwag można by wysłać w kartonie za 1/3 tej ceny albo darmowo smart ;) Większe gabaryty z wagą do 30 kg wysyłałem zwykłym kurierem. Zastanawiam się nad kupnem bo mogą być do wymiany łożyska i po cięciu z dwóch mogę mieć jedną dobrą albo 2 zepsute :D Dlatego też chciałbym zminimalizować straty mojej zabawy ;)
  • Pomocny post
    #30 21243957
    mrice
    Moderator AGD
    Jeśli na stroniee beko sprawdziłeś nr katalogowy części i jest taki sam to winny pasować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralko-suszarką Beko HTV 8733 XS0, której obudowa bębna pękła po stronie pompy. Pęknięcie prowadzi do zwarcia, gdy poziom wody osiąga uszkodzenie. Mechanik wcześniej stwierdził, że moduł jest wadliwy, co użytkownik naprawił, ale po pierwszym praniu moduł ponownie uległ awarii. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny uszkodzenia, takie jak przeładowanie bębna, wady produkcyjne, a także stan łożysk i krzyżaka bębna. Użytkownicy sugerują różne metody naprawy, w tym spawanie plastiku oraz wymianę łożysk. Wskazano również na trudności w zdobyciu części zamiennych oraz na wysokie koszty naprawy. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup używanego zespołu piorącego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA