logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1.8T - Masło w układzie, odma wywalona, możliwa przyczyna chłodnica oleju?

Anonimeek 29 Wrz 2024 16:47 1077 5
REKLAMA
  • #1 21243815
    Anonimeek
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    1.8t masło w układzie. Panowie, mam wywaloną odmę, zastopioną oil catchtank, korek od oleju po odkręcaniu podskakuje tak jak powinien, a w całym układzie zbiera się mało z wodą. Czy jest jakaś inna możliwość niż UPG? Chłodnica oleju nad filtrem oleju może dawać takie objawy? To już drugi słupek, a masło się zbiera dalej.
  • REKLAMA
  • #2 21243985
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, z oryginalną odmą było to samo?. Jeśli robisz kilka km np. do pracy po pracy wracasz do domu, to normalny objaw.
  • REKLAMA
  • #3 21244105
    Anonimeek
    Poziom 5  
    Z odmą było to samo, dystanse robię też dłuższe i 100% silnik dogrzewam. Jest to już drugi słupek i dalej się zbiera ta maź. Może taki efekt dawać chłodniczka oleju? Została stara przy zmianie słupka. Jest wymiennikiem z płynem chłodniczym. Auto nie kopci. Zabieg jaki wykonałem to cały zestaw usuwania ekologii. Poradniki w Google, off n249 sai evap odma itp. W oil catch tank wygląda to tak.

Zawartość oil catch tank z mieszaniną cieczy i grudkowatej mazi.

Tak wygląda tank, ciecz z grudami, w rurkach idących do niego była sama maź. Jak majonez z musztardą. Na bagnecie też, na korku oleju nie.
  • REKLAMA
  • #4 21244460
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Czy to przypadkiem nie ten sam problem z tym samym autem?.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4013661.html
    Anonimeek napisał:
    Może taki efekt dawać chłodniczka oleju?

Nie znam tej konstrukcji, więc się nie wypowiem.

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

Czytałam ten post z kosza, ehh z takim podejściem, nieładnie 😇.
    Elektroda.pl to jest nieodpłatna (nie mylić z darmową) pomoc, doradzanie online.
    Trochę tu siedzę i wydaje mi się, że ci goście z tamtego tematu mają duże doświadczenie w mechanice.
    Moim zdaniem lepszych odpowiedzi nie otrzymasz, może jeszcze raz dokładnie przeczytaj.

Jeśli płynu nie ubywa, a odpowiedzi ci nie pasują, to skąd ta wilgoć w bloku silnika?.

Może jakby wymienić olej z filtrem z 2 lub 3 razy dość szybko, powiedzmy raz w tygodniu, to może by wypłukało tę maź. Może wtedy przetrawi zimę.
    Jednakże to tylko teoria, a ja nie jestem specem w tej dziedzinie.
  • REKLAMA
  • #5 21245706
    Anonimeek
    Poziom 5  
    Każda pomoc jest dobra, ale naprawdę uważasz, że:
    Dogrzewasz silnik.
    Odpisuję, tak, dogrzewam 100% (skąd wiem? Robię dłuższe trasy i sprawdzam temp vcds), po czym dostaję odpowiedź:
    Ja bym sprawdził, czy się dogrzewa.
    No masło maślane, tego typu odpowiedź :D
  • #6 21246045
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    🤔 Jeśli pierwsze zdjęcie z tamtego postu pokazuje miejsce podłączenia OTC, a to jest filtr wielokrotnego użytku, to tam nic nie przepuszcza powietrza.
    Moja rada: zdemontuj cały układ odmy, wyczyść i zamontuj oryginał.
    Zrób jedną "płukankę" jak pisałem wyżej.
    Nie wdrażałem się w temat tej eko, ale jak słyszę o eko z wielkiego koncernu, to mi się czerwona lampka zapala.
    Podejrzewam iż ten układ odmy, który wydaje się być skomplikowany (zdjęcia z neta) jest by nie tworzyła się ta maź w silniku z turbo.
REKLAMA