logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool W11IOM14MS2H błąd F6E6 - jak go naprawić?

miro212 06 Paź 2024 13:54 2442 6
  • #1 21252633
    miro212
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Whirlpool W11IOM14MS2H błąd F6E6

Witam szanowne grono.

Wyskoczył błąd w moim piekarniku "F6E6: Komunikacja moułu menedżera 1 urządzenia"
    Postanowiłem sprawdzić czy mogę sam naprawić, dodam że jestem elektrykiem ale nie serwisantem AGD.
    Pierwszym krokiem było odłączenie od prądu na kilka minut ale nie pomogło.
    Drugim krokiem było przywrócenie ustawień fabrycznych
    Trzecim krokiem była diagnostyka, reset i historii błędu ale po ponownym uruchomieniu piekarnika po krótkiej chwili błąd powraca.
    Czwarty krok rozebranie piekarnika i sprawdzenie czy nie ma jakiegoś mechanicznego uszkodzenia, generalnie wszystko wygląda ok oprócz kostki zasilającej modułu zasilającego. Widać że powstał mostek termiczny, na złączce nie ma luzów, przelutowałem pin na płycie ponieważ spodziewałem się mikro zimnych lutów ale nie pomogło.

Trochę kończą mi się opcje z cyklu zrób to sam.
    Poprawcie mnie jeżeli się mylę ale następnym krokiem jest wymiana modułu, tylko którego?
    Z opisu błędu rozumiem że jest to moduł sterujący ale pewny nie jestem.
    Moduł sterujący: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/11-modu%...+whirlpool+w11iom14ms2h-%7C792971;KL6S196R94/
    Moduł zasilający: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/11-modu%...a+whirlpool+w11iom14ms2h-%7C792971;KL4417976/

Będę wdzięczny za wsparcie w w/w temacie.

Zbliżenie na ekran piekarnika Whirlpool z informacjami serwisowymi modelu. Wiadomość o błędzie F6E6 na ekranie piekarnika Whirlpool: Komunikacja modułu menedżera 1 urządzenia. Wyświetlacz piekarnika Whirlpool pokazujący numer seryjny i SAID. Ekran piekarnika Whirlpool z modelem i wersją oprogramowania Zbliżenie na złącze elektryczne oraz płytkę drukowaną w piekarniku Whirlpool. Wnętrze modułu elektronicznego piekarnika Whirlpool z widocznymi elementami układu.
    Tabliczka znamionowa piekarnika Whirlpool W11IOM14MS2H. Tabliczka znamionowa piekarnika Whirlpool model W11IOM14MS2H z danymi technicznymi.
  • Pomocny post
    #2 21252752
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1605
    miro212 napisał:
    Poprawcie mnie jeżeli się mylę ale następnym krokiem jest wymiana modułu, tylko którego?

Obu - smutne lecz prawdziwe ...

Moduł sondy do mięsa (ADA) zrobiła bum i uszkodził moduł mocy (Babbage).

Opcjonalnie soft od wersji bez sondy do mięsa i nic nie trzeba wymieniać (tracisz programy z czujnikiem, ale znika błąd F6E6 i wszystkie klasyczne pieczenia działają).
  • #3 21252762
    miro212
    Poziom 11  
    >>21252752
    Dziękuję za odpowiedź,
    Co prawda nie dostrzegłem nic upalonego, ale może nie wszystko widać gołym okiem.
    Rozumiem, że moduł zasilający mogę zamówić od ręki i tylko podmienić, ale moduł sterujący wymaga programowania.
    Podobno są procedury, aby to zrobić samemu, ale temat nie jest dość mocno opisany.
    Czy jak podejdę do serwisu Whirlpool, to mi zaprogramują, czy programują tylko moduły, które sami sprzedają?
    Lub czy mogę kupić już gdzieś zaprogramowany moduł?

Złośliwość rzeczy martwych, sonda do mięsa nigdy nie była użyta ;)
  • Pomocny post
    #4 21252768
    AsReeX
    Poziom 40  
    Zmierz sobie rezystancję tam gdzie Ci zaznaczyłem, jeżeli będzie rzędu kilku Ω to oba moduły są do wymiany.

Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi płytkami PCB i kablami.

miro212 napisał:
    Rozumiem że moduł zasilający mogę zamówić od ręki i tylko podmienić ale moduł sterujący wymaga programowania.
    Zamówić od ręki możesz ten malutki moduł (ADA).

miro212 napisał:
    Czy jak podejdę do serwisu Whirlpool to mi zaprogramują czy programują tylko moduły które sami sprzedają?
    Lub czy mogę kupić już gdzieś zaprogramowany moduł?
    Heh tych sterowników nie programuje się (serwisowo) podaje się kod I.C i gotowy przychodzi z Włoch. Jeśli już ktoś umie... to robi na tym kokosy i nie podzieli się publicznie ów wiedzą :)

Możesz zapytać w swojej okolicy czy "potrafią" zapewne odpowiedzą jak wyżej ^ czyli "przychodzi gotowy". Resztę robi się już na miejscu u klienta i to akurat serwis wie, (a przynajmniej powinien).
  • #5 21252799
    miro212
    Poziom 11  
    1. Sprawdziłem ten malutki we wskazanym miejscu, wychodzi około 0,7-0,8 Ω.
    2. Czyli ten "duży na zdjęciu" to moduł sterujący? Myślałem że zasilający. W opisie na stronie opisali go jako zasilający i jest zgodny z moim IC więc tego się nie programuje.
    3. Natomiast ten mały to ADA (sorry nie znam się) jest opisany jako moduł sterujący.

Czyli jeżeli moduł jest opisany jako zgodny z miom IC to progamowaniem nie muszę się martwić? Podmieniam i powinno działać?
    Moduł sterujący do piekarnika Whirlpool z numerem seryjnym i opisem, pokazany na stronie internetowej. Moduł zasilania do piekarnika Whirlpool z opisem i ceną.
  • Pomocny post
    #6 21252822
    AsReeX
    Poziom 40  
    Kod modułu zaprogramowanego, a co tam sobie jakiś sklep internetowy wpisuje "za głupoty" średnio mnie interesuje.
    Wynik wyszukiwania produktu z kodami części zamiennych.

PS.
    Później klienci dzwonią, że kupili sobie w firmie na *K i mają np. F-03, a informacja z zaprogramowaniem to 250 zł więc dlaczego się nie cieszyć z tego powodu? Czysty prosty i szybki pieniądz!
  • #7 21272155
    miro212
    Poziom 11  
    W ramach zakończenia tematu.
    Dzięki @AsReeX bardzo szybko dostałem zaprogramowany moduł zasilający zgodny z moim I.C.
    Na moduł ADA musiałem czekać 2 tygodnie, aż w końcu przyszedł. Wymiana zajęła 5 minut.
    Piekarnik wrócił do życia 💪😊

Jeszcze raz dziękuję @AsReeX za poświęcony czas i chęć pomocy!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił błąd F6E6 w piekarniku Whirlpool W11IOM14MS2H, związany z komunikacją modułu menedżera. Po próbach resetowania, przywracania ustawień fabrycznych oraz diagnostyki, użytkownik zidentyfikował problem z modułem zasilającym. Wskazano na możliwość wymiany uszkodzonego modułu, a także na konieczność programowania modułu sterującego. Użytkownik uzyskał pomoc w postaci wskazówek dotyczących pomiaru rezystancji oraz zamówienia odpowiednich modułów. Po wymianie modułu zasilającego i ADA piekarnik został naprawiony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA