logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przykład członu całkującego w codziennym życiu - urządzenia i zastosowania

TWK 10 Gru 2005 10:50 5674 2
REKLAMA
  • #1 2070528
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Witam!

Potrzebny jest mi przykład członu całkującego (urządzenia posiadającego taki człon) spotykanego w naszym otoczeniu. Nie chodzi mi o książkowe przykłady typu przekładnia, silnik prądu stałego, a o coś "wzięte z życia".

Pozdrawiam TWK
  • REKLAMA
  • #2 2073708
    pawelskot
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cze!
    Najprostszym przykładem takiego członu jaki ja znam jest kran i naczynie do którego nalewasz wode np. szklanka. Pochodna masy wody po czasie jest rowna strumieniowi masy. Masa=gęstość*objętość=gęstość*(pole podstawy naczynia*wysokość poziomu wody). Ostatecznie otrzymujesz, że gęstość*pole*d(wysokości)/dt=strumien masy. Jest to człon całkujący idealny!
  • #3 2073800
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    pawelskot napisał:
    Cze!
    Najprostszym przykładem takiego członu jaki ja znam jest kran i naczynie do którego nalewasz wode np. szklanka. Pochodna masy wody po czasie jest rowna strumieniowi masy. Masa=gęstość*objętość=gęstość*(pole podstawy naczynia*wysokość poziomu wody). Ostatecznie otrzymujesz, że gęstość*pole*d(wysokości)/dt=strumien masy. Jest to człon całkujący idealny!

Witam
    Jak dla początkującego to fajnie i "prosto" wytłumaczyłeś, normalnie miód z boczkiem (wszystko OK ale po co ta matematyka).
    Ja posłużę się tym samym przykładem. Układ całkujący "zapamiętuje", czyli w tym konkretnym przypadku jest to napełnianie naczynia (analogicznie do ładowania pojemności). Spójż na ch-kę takiego członu i sam sobie możesz dobrać układ który to spełni.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Przykład członu całkującego w codziennym życiu - urządzenia i zastosowania człon całkujący.jpg (9.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA