logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki niedrogi sterownik z obsługą WiFi do pieca gazowego Brotje PWHC 24

kamilstan 10 Paź 2024 18:45 1761 4
  • #1 21258069
    kamilstan
    Poziom 3  
    Proszę o pomoc w wyborze sterownika do pieca gazowego kondensacyjnego marki Brotje model PWHC 24. Zależy mi na tym aby sterownik był przystępny cenowo i miał możliwość obsługi z WiFi (super byłoby gdyby dało się zintegrować z Home Assistant). Czy oprócz sterownika potrzebuję czegoś jeszcze do tego pieca? Obecnie działa bez żadnego sterownika, tzn. można regulować temp. tylko na samym piecu. Z góry dzieki za pomoc.
  • #2 21258618
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    Po tym obszernym i szczegółowym opisie instalacji grzewczej i budynku aż... nie wiadomo co ci doradzić.
    Chcesz przez neta włączać i wyłączać kocioł czy coś poza tym?
  • #3 21258627
    kamilstan
    Poziom 3  
    Piec jest zamontowany w nowym mieszkaniu 54m2 z ogrzewaniem podłogowym na całej powierzchni.
    Z tego co widzę w instrukcji, to obsługuje sterowniki on/off i opentherm i te są podobno lepsze i działają bardziej smart pod względem oszczędności i regulowania piecem. Chciałbym mieć możliwość obsługi przez internet i żeby właśnie ten sterownik regulował temperaturę, a nie tylko włączał lub wyłączał piec. Dzięki

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Czy dobrze rozumiem że przykładowo:
    - Salus RX10RF podpinam bezpośrednio do opentherm w piecu Brotje pwhc24
    - ten łączę bezprzewodowo z np Salus VS10WRF
    - żeby dodatkowo był dostęp do internetu trzeba dodać Salus UGE600
  • #4 21292890
    dzaxx
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Użytkuję ten kocioł z Honeywell T6R od kilku lat. Współpracują doskonale, a sam sterownik umożliwia intergrację ze smart home np za pośrednictwem Home Asisstant.
  • #5 21404400
    kamilstan
    Poziom 3  
    Ja finalnie kupiłem DIYless thermostat za 30 euro, podpiąłem do pieca i zintegrowałem z Home Assistant. Działa bardzo dobrze, moduluje mocą jak należy.
    Wykres poziomu płomienia DIYless Thermostat 1 od 21 do 22 stycznia
REKLAMA