logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć sterownik Salus 091FLRFV2 do kotła Junkers ZW-14-DV AE 23?

mateuszulikowski 12 Paź 2024 14:32 741 2
REKLAMA
  • #1 21260165
    mateuszulikowski
    Poziom 3  
    Witam
    Posiadam kocioł Junkers ZW-14-DV AE 23, kupiłem w sklepie sterownik bezprzewodowy Salus 091FLRFV2 (doradzono mi, że ten model jest uniwersalny i pasuje do każdego kotła). Z instrukcji sterownika wyczytałem że styki są beznapięciowe. Proszę o informacje jak podłączyć do mojego kotła?? W instrukcji od kotła jest jak podłączyć sterownik TR 12 , TR 15 oraz TRZ 12-2.
    Schematy podłączenia regulatorów temperatury TR 12, TRZ 12-2 oraz TR 15 RF do kotła. Schemat podłączenia sterownika do kotła gazowego Junkers.

W kotle na płycie są styki RT , Ls , Ns (Pomiędzy RT a Ls jest zwora).
    Zbliżenie na płytę sterownika kotła z widocznymi stykami RT, Ls, Ns oraz zworą między RT a Ls.

Proszę o informacje jak podłączyć prawidłowo powyższy sterownik (pod jakie styki podłączyć NO i COM ze sterownika) ??? Czy dobrze myślę w miejsce zwory RT - Ls wpiąć przewód do sterownika NO i COM ????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21260426
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1078
    Dokładnie tak, jak TRZ12.
    W kotle podłączasz pod zaciski RT oraz Ls w miejsce zworki, zworkę usuwasz.
    W regulatorze pod zaciski NO oraz COM.
    Kolejność przewodów obojętna.
    Tylko uwaga!
    Tu jest napięcie 230V.
    Trzeba zastosować odpowiedni przewód, mogący pracować przy takim napięciu, oraz o przekroju nie mniejszym niż 0,75 mm2.
    Zwykle stosowało się do tych kotłów OMY 1 mm2.
  • #3 21264479
    mateuszulikowski
    Poziom 3  
    Podłączenie według schematu TRZ 12-2.
REKLAMA