Po kliknięciu na monitorek z strzałką w dół instaluje się aplikacja Facebook, a nie Messenger - z pozycji tej apki Facebook otwierają się linki w Chrome. Po takiej instalacji w pasku z adresem pokazuje się kwadrat z strzałką pokazującą górny prawy róg, ale niestety z pod tej ikony można wybrać tylko appkę Facebook, którą doinstalowałem. Oprócz tej apki jest osobna apka Messenger, w której do niedawna wszystko działało prawidłowo, czyli linki się otwierały w domyślnej przeglądarce, a po kliknięciu prawym na zdjęcie otwierało się menu przeglądarki domyślnej, a teraz otwiera się wszystko z MS EDGE i nie ma np. na dole tego menu "pobierz", gdzie zdjęcie trafia do pobranych. Teraz trzeba zrobić "zapisz jako", wybrać lokalizację i zapisać

lub otworzyć to zdjęcie w nowym oknie i dopiero kliknąć ikonę "pobierz".
Dodano po 10 [minuty]:
Panowie udało się:
Ta wersja co tylko z MS EDEG chce korzystać pochodzi z sklepu Microsoft, teraz zainstalowałem z stronki messengera i wszystko jest zaje fajnie po staremu. Podczas końca instalacji apka pyta o upgrade i kieruje doi sklepu Microsoft ale to sobie darowałem aby znowu z ulubionym MS EDEG nie walczyć i jest git.
Prawdopodobnie ta najnowsza wersja dostępna z poziomu sklepu Microsoft jest na stałe połączona z ich przeglądarką i do póki będzie bezpieczna ta wersja ze strony Messegera to kto nie lubi EDEG powinien jej używać.
Podziękowania dla kolegi Kolobos, szacun.