logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja do 24H2 - Messenger otwiera Edge zamiast Chrome, jak to zmienić?

PRL 13 Paź 2024 11:09 7443 23
REKLAMA
  • #1 21261072
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 903
    Witajcie.
    Zaktualizowałem system do 24H2 i mam takie zjawisko, że pomimo ustawionego Chrome, jako domyślnej przeglądarki, kliknięty Messendźerze otwiera Edga. Da się to zmienić?
    P.S. Przeinstalowałem Chroma i nic.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21261305
    PRL
    Poziom 41  
    Oczywiście, że mam poustawianego Chroma wszędzie. W innych aplikacjach linki otwiera Chrome, tylko nie w Messendżerze. Powyższe rozwiązanie nie działa.

Ustawienia domyślnych aplikacji z Google Chrome jako przeglądarką dla różnych protokołów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21261329
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Pewnie cos zepsuli jak zwykle.
  • #5 21261722
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 230
    Widocznie przegapiłeś konfigurator.
    Miałem to kilka dni temu po instalacji tegoż patcha.
    System pytał która przeglądarka ma być tą główną.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21261806
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    Kolobos napisał:
    Pewnie cos zepsuli jak zwykle.
    Może zepsuli z niechlujstwa/lenistwa czy braku umiejętności.
    A może robią to celowo i do tej tezy się skłaniam.
    Przecież Windows 7 na początku to był system perfekcyjny i zamiast go rozwijać to wpakowali nieużywalny Windows 8 z interfejsem jak na ekrany dotykowe.
  • #8 21262252
    PRL
    Poziom 41  
    No i się wyjaśniło.
    Najnowszy Messendżer opiera się na silniku Edga. Przypadkowo kliknąłem prawym i pokazało się menu podręczne Edga. :)

Menu kontekstowe w aplikacji Messenger oparte na silniku Edge z różnymi opcjami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21271212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21271424
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    uszkodzenia móżdżku

Chyba się nie rozumiemy.
    Poprzedni Messendżer otwierał linki w domyślnej przeglądarce, obecny tylko w Edge. I tylko Messendżer. Whatsapp, Skype otwierają domyślną.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21310108
    Robin_Otzi
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    właśnie tak mnie to wkurzyło!
    czy można coś z tym zrobić?
    jak odinstalować edge i ten webview
  • #12 21318797
    MarciJ02
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam to samo, ciśnienie mi skacze - może w rejestrach da się to poprawić?
  • REKLAMA
  • #14 21319028
    MarciJ02
    Poziom 9  
    Utknąłem tu: Then press the "Choose an app" icon on the very right hand side part of the status bar (a square with an arrow pointing to the upper right corner) and choose Facebook. VOILA, messenger will run in a Chrome window instead of EDGE.

Nie znalazłem tej ikonki
  • #15 21319042
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Po zalogowaniu klikasz na ikone messengera na FB, na gorze masz Czaty, trzy kropki i 4 strzalki, po nacisnieciu strzalek wlacza sie Messenger, pozniej na pasku przegladarki klikasz monitorek ze strzalka w dol, jest po prawej stronie paska i instalujesz messengera.
  • #16 21319087
    MarciJ02
    Poziom 9  
    Po kliknięciu na monitorek z strzałką w dół instaluje się aplikacja Facebook, a nie Messenger - z pozycji tej apki Facebook otwierają się linki w Chrome. Po takiej instalacji w pasku z adresem pokazuje się kwadrat z strzałką pokazującą górny prawy róg, ale niestety z pod tej ikony można wybrać tylko appkę Facebook, którą doinstalowałem. Oprócz tej apki jest osobna apka Messenger, w której do niedawna wszystko działało prawidłowo, czyli linki się otwierały w domyślnej przeglądarce, a po kliknięciu prawym na zdjęcie otwierało się menu przeglądarki domyślnej, a teraz otwiera się wszystko z MS EDGE i nie ma np. na dole tego menu "pobierz", gdzie zdjęcie trafia do pobranych. Teraz trzeba zrobić "zapisz jako", wybrać lokalizację i zapisać Okno dialogowe z opcją Otwórz za pomocą z wybraną aplikacją Facebook i przyciskiem Otwórz. lub otworzyć to zdjęcie w nowym oknie i dopiero kliknąć ikonę "pobierz".

Dodano po 10 [minuty]:

Panowie udało się:
    Ta wersja co tylko z MS EDEG chce korzystać pochodzi z sklepu Microsoft, teraz zainstalowałem z stronki messengera i wszystko jest zaje fajnie po staremu. Podczas końca instalacji apka pyta o upgrade i kieruje doi sklepu Microsoft ale to sobie darowałem aby znowu z ulubionym MS EDEG nie walczyć i jest git.

Prawdopodobnie ta najnowsza wersja dostępna z poziomu sklepu Microsoft jest na stałe połączona z ich przeglądarką i do póki będzie bezpieczna ta wersja ze strony Messegera to kto nie lubi EDEG powinien jej używać.

Podziękowania dla kolegi Kolobos, szacun.
  • #17 21319325
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To chyba jedyna opcja w przypadku nowej wersji Messengera, po instalacji aplikacji Facebooka mozna w niej uzywac messengera i wtedy otwiera linki w Chrome, nie w Edge.
    Zwykla wersja aplikacji zapewne niedlugo przestanie dzialac.

Jest jeszcze wersja web -> https://www.messenger.com/
  • #18 21396899
    luka21
    Poziom 2  
    MarciJ02 napisał:
    Po kliknięciu na monitorek z strzałką w dół instaluje się aplikacja Facebook, a nie Messenger - z pozycji tej apki Facebook otwierają się linki w Chrome. Po takiej instalacji w pasku z adresem pokazuje się kwadrat z strzałką pokazującą górny prawy róg, ale niestety z pod tej ikony można wybrać tylko appkę Facebook, którą doinstalowałem. Oprócz tej apki jest osobna apka Messenger, w której do niedawna wszystko działało prawidłowo, czyli linki się otwierały w domyślnej przeglądarce, a po kliknięciu prawym na zdjęcie otwierało się menu przeglądarki domyślnej, a teraz otwiera się wszystko z MS EDGE i nie ma np. na dole tego menu "pobierz", gdzie zdjęcie trafia do pobranych. Teraz trzeba zrobić "zapisz jako", wybrać lokalizację i zapisać Okno dialogowe z opcją Otwórz za pomocą z wybraną aplikacją Facebook i przyciskiem Otwórz. lub otworzyć to zdjęcie w nowym oknie i dopiero kliknąć ikonę "pobierz".

Dodano po 10 [minuty]:

Panowie udało się:
    Ta wersja co tylko z MS EDEG chce korzystać pochodzi z sklepu Microsoft, teraz zainstalowałem z stronki messengera i wszystko jest zaje fajnie po staremu. Podczas końca instalacji apka pyta o upgrade i kieruje doi sklepu Microsoft ale to sobie darowałem aby znowu z ulubionym MS EDEG nie walczyć i jest git.

Prawdopodobnie ta najnowsza wersja dostępna z poziomu sklepu Microsoft jest na stałe połączona z ich przeglądarką i do póki będzie bezpieczna ta wersja ze strony Messegera to kto nie lubi EDEG powinien jej używać.

Podziękowania dla kolegi Kolobos, szacun.

Hej, a obecnie skąd pobrać Messengera który nie otwiera w Edge? Na ich stronie jest tylko link do Microsoft pobierania ;/ czy to już koniec?
  • #20 21447039
    Tomibur
    Poziom 2  
    Znalazłem takie dwa obejścia problemu, bo nie nazwę ich rozwiązaniami (PATRZ UWAGI):
    Obejście 1 - UWAGA DZIAŁA to rozwiązanie i chyba przy nim pozostanę, bo nie obciąża dodatkową i szpiegowską aplikacją i dobrze otwiera linki :-)
    "Obejściem tego problemu jest „Zainstaluj Facebooka” za pomocą przeglądarki Chrome. W Chrome przejdź do https://www.facebook.com/messages/, a na pasku adresu URL po prawej stronie pojawi się ikona ekranu ze strzałką skierowaną w dół. Najedź kursorem na tę ikonę, a powinna pojawić się informacja „Zainstaluj Facebooka”.

Spowoduje to zainstalowanie Messengera jako aplikacji Google Chrome i umożliwi otwieranie linków w przeglądarce Chrome bez konieczności korzystania z przeglądarki Edge, biorąc pod uwagę ostatnie zmiany."

Obejście 2 - UWAGA U MNIE NIE DZIAŁA, tj. instaluje się, ale podczas próby logowania wywala podstronę, żeby pobrać nowszą wersję:
    https://www.facebook.com/help/messenger-app/218228001910904
    "Musisz zainstalować wersję: 2150.23.211.0 (ostatnią wersję przed uczynieniem jej oknem Edge), ponieważ **** próbuje ponownie zmonopolizować rynek (po raz 500). Jestem pewien, że Mozilla, Google i/lub rząd USA ponownie ich pozwie za praktyki antykonkurencyjne (zrobili to również na początku lat 2000.: https://www.justice.gov/atr/us-v-microsoft-courts-findings-fact).

Starszą wersję możesz pobrać z wielu różnych stron, ale oto jeden przykład:

https://messenger.en.uptodown.com/windows/versions"

Źródło: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...stead-of/1bd70967-fc47-4527-92b9-53446b1db03f
  • #21 21447050
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @Tomibur o Chrome juz pisalem, wiec to nic nowego. Stara wersja juz chyba nie dziala.
  • #22 21447065
    PRL
    Poziom 41  
    Odinstalowałem Mess. Zainstalowałem wg pkt. 1 i zamiast Mess. mam FB, jak na obrazku.

Zrzut ekranu z Facebooka pokazujący post z wiadomością i zdjęciem dwóch mężczyzn w garniturach.

Pkt. 2 nie próbowałem, skoro piszecie, że nie działa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21447088
    Tomibur
    Poziom 2  
    Dobra. Przetestowałem obie metody. Druga nie dość, że nie działa, to już nie szło nawet do nowej wersji Messengera się zalogować i... dobrze!
    Użyłem pierwszej metody i śmiga. Nie obciąża dodatkowa aplikacja pamięci ani procka, ani tak nie szpieguje, bo działa na prawach Chroma.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji systemu do wersji 24H2 użytkownicy zauważyli, że aplikacja Messenger otwiera linki wyłącznie w przeglądarce Microsoft Edge, mimo ustawienia Google Chrome jako domyślnej przeglądarki. Problem wynika z faktu, że nowa wersja Messengera korzysta z silnika Edge WebView, co powoduje wymuszone otwieranie linków w Edge. Próby zmiany domyślnej przeglądarki lub reinstalacji Chrome nie przynoszą efektu. Jako obejście problemu rekomendowane jest zainstalowanie aplikacji Facebooka jako PWA (Progressive Web App) przez Chrome, co pozwala na korzystanie z Messengera w oknie Chrome i otwieranie linków w tej przeglądarce. Druga metoda instalacji starszej wersji Messengera nie działa i uniemożliwia logowanie. Obecnie nie ma możliwości odinstalowania Edge ani WebView, które są integralną częścią systemu. Użytkownicy zauważają, że inne komunikatory, takie jak WhatsApp czy Skype, otwierają linki w domyślnej przeglądarce bez problemu. Problem jest powszechny i wynika z architektury nowej aplikacji Messenger dostępnej w Microsoft Store.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA