logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DSX 6010 - brak informacji o sieci przy wyszukiwaniu kanałów

tmx 10 Gru 2005 14:13 6016 11
REKLAMA
  • #1 2071024
    tmx
    Poziom 10  
    Witam, jestem poczatkujacym urzytkownikiem i niewiele wiem na temat telewizji satelitarnej. Chcialbym abyscie sprobowali mi pomoc.

Mam taki problem: Zamontowalem czasze podlaczylem wszystko jak trzeba, wyszukalem satelite i ... wybieram wyszukaj kanaly i niestety wyskakuje komunikat: "Nie znaleziono informacji o sieci". Nie wiem czym to jest spowodowane i jak to mozna naprawic zeby bylo OK. Z gory wielke dzieki

dodam tylko ze soft i lista kanalow sa wgrane oraz ze zrobilem test i na 15 jeden wypadl niepomysle i wyskoczyl kod 1700 ...
    pozrdo!
  • REKLAMA
  • #2 2071057
    servie
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jaki masz poziom sygnału?
    Jak wyszukujesz programy to zrobiłeś konfigurację dla cyfry?
    Napisałeś że masz wgrany soft i listę ( pewnie edukacyjne ) to po co wyszukujesz programy?
  • #3 2071107
    tmx
    Poziom 10  
    1)ten pierwszy wskaznik 52 drugi 12
    2) tak jest konfiguracja dla cyfry
    3) mowilem ze jestem poczatkujacy i nie czaje zabardzo tego - z twojej wypowiedzi wnioskuje ze powinny normalnie kanaly sie wlaczac ??
    jezeli tak to napisz mi co mam zrobic zeby je wlaczyc ?? bo np. jezeli wybiore kanal 99 to nic nie mam - mimo tego ze jest tam zaprogramowany jakis kanal
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2071342
    servie
    Poziom 14  
    Według mnie masz niezbyt precyzyjnie ustawioną antenę. Poziom na wskażniku przecyzyjnym powinien być przynajmniej ok 20.
    Przy dokręcaniu anteny poziom może się zmieniać. Wskaźnik w tunerach cyfrowych działa z pewnym opóźnieniem.
    Po ustawieniu anteny włącz na jakiś program FTA ( np. Polonia).
    Nie napisałeś jakiej karty używasz.
  • REKLAMA
  • #5 2071365
    tmx
    Poziom 10  
    tylko widzisz ja krece ta antena a ona caly czas pokazuje 12 :/

a jeszcze jedno: jezeli wybiore jakis kanal np. polonia to pisze na dole w takiej tablece ze to jest polonia i np. nr 5 ale nic nie ma - czarny ekran
  • #6 2071433
    servie
    Poziom 14  
    Świadczy to o tym że masz źle ustawioną antenę. Jeśli możesz to pożycz od kogoś tuner analogowy. Na nim jest łatwiej ustawić antenę.
  • REKLAMA
  • #7 2071445
    tmx
    Poziom 10  
    a na jaka satelite ja ustawic ?? i pod jakim katem ??
  • #8 2071472
    menti
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.Moja rada.Wgraj najnowszy sofcik 6.22 z lista kanałów(i inymi plikami-opisy w plikach readme) z np http://www.upload.dvhk.pl/ z dnia np. 08.12.2005 Następnie kręć anteną tak abyś miał jak największą wartość na wskaźniku.Musi zadziałać.Powodzenia.
  • #9 2073705
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    jaki masz konwerter czy przypadkiem nie od starego analoga???jak tak to tego nie ustawisz będziesz miał fta i to same klocki.[/img]
  • #10 2075284
    tmx
    Poziom 10  
    Konwerter Samsung Universal LNB
    Model: MSDE8232AA
  • #11 2075337
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    ale jest on od zestawu cyfrowego? ja miałem uniwersal górny był na 99% a dolny na 38% i miałem tylko kilka programów. narazie bym nie wgrywał jakichś softów został na orginale sofcie i liście , jak się uporasz z tum to wtedy sobie wgrasz ponieważ listy też śą różne. sprawdź czy konwenter jest dobrze włożony w uchwyt czy znacznik pionu jest na górze ( taka strzałka)
  • #12 2077991
    tmx
    Poziom 10  
    servie wielkie THX za twoje rady pomogly mi i teraz moge normalnie ogladac SAT :D masz pomogl odemnie

moderator CLOSE TOPIC[/b]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku informacji o sieci podczas wyszukiwania kanałów w tunerze Philips DSX 6010 podłączonym do anteny satelitarnej. Przyczyną był niski poziom sygnału (około 12), co wskazywało na nieprawidłowe ustawienie anteny. Zalecano precyzyjne dostrojenie anteny, tak aby poziom sygnału wzrósł do co najmniej 20, oraz sprawdzenie poprawności montażu konwertera (LNB) z oznaczeniem pionu. Użytkownik posiadał konwerter Samsung Universal LNB model MSDE8232AA, który powinien być kompatybilny z tunerem cyfrowym. Wskazano, że używanie starego konwertera analogowego może powodować problemy z odbiorem. Po poprawnym ustawieniu anteny i konwertera, problem z brakiem informacji o sieci został rozwiązany i możliwe stało się normalne oglądanie kanałów satelitarnych. Dodatkowo zasugerowano aktualizację oprogramowania tunera do wersji 6.22 oraz wgranie odpowiedniej listy kanałów, jednak najpierw należało ustabilizować odbiór sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA