logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola E32S - słaby zasięg i problemy z połączeniami po aktualizacji Androida

Axiom98 19 Paź 2024 16:43 1476 16
REKLAMA
  • #1 21269432
    Axiom98
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z Motorola E32S.
    Nie ważne od jakiego operatora włożę kartę sim zasięg jest słaby;
    Nie mogę wykonać połączeń (w sensie procedura działa ale w słuchawce brak sygnałów i koniec końców nie wykonuje połączenia);
    Analogicznie na obojętnie jakiej karcie inni nie umieją się dodzwonić na ten telefon na kilkanaście prób dzwonienia na ten telefon raz się uda.
    Antena została wymieniona ale nie rozwiązało to problemu.
    Podejrzewam że winna jest najnowsza aktualizacja Androida, ale nie umiem zrobić nawet downgrade bo nigdzie nie umiem znaleźć ROM-ów.
    W załączniku dane telefonu z oprogramowania Motorola/Lenovo.
    Przeszukałem google po angielsku i po polsku, nawet nie ma na YouTube filmików od hindusów odnośnie tego problemu/telefonu.

Zrzut ekranu z danymi telefonu Motorola E32S zawierający informacje o modelu, baterii, procesorze i wersji systemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21269460
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    Axiom98 napisał:
    Podejrzewam że winna jest najnowsza aktualizacja Androida, ale nie umiem zrobić nawet downgrade bo nigdzie nie umiem znaleźć ROM-ów.

I chyba nawet się nie będzie dało bo oficjalnie nie idzie nawet odblokować bootloader'a. Może MTK Client coś by zdziałał, ale wątpię. Miałem ten telefon przez chwilę i generalnie pod względem oprogramowania jest kompletną porażką - mimo że sprzętowo najgorszy wcale nie jest.
    Axiom98 napisał:
    Mam problem z Motorola E32S.

Spróbuj wgrać na nowo softa oficjalnym programem od Motoroli (Moto Rescue Assistant / Software Fix). Jeśli to nie pomoże, to słałbym na gwarancję.
  • REKLAMA
  • #3 21269467
    Axiom98
    Poziom 2  
    >>21269460Robiłem flashowanie tym ich oprogramowaniem, ale nic to nie dało, a nawet bym powiedział, że jeszcze gorszy zasięg jest niż przed tym. Na gwarancję nie może iść, bo ma wymieniony ekran, bo był stłuczony, a gwarancja tego nie obejmuje, więc na własną rękę był naprawiany. Jeszcze jak sprawdzić, czy nie ma sim lock? Bo kody z Internetu nie działają. Karty SIM dawałem z Orange i z Plusa. A znajomy go kupił w Playu chyba, bo na start ma tapetę w fioletowe kostki w 3D.
    Bo wydawało mi się, że sim lock odszedł już do lamusa. Ale chciałbym sprawdzić.
    Teraz w informacjach o telefonie znalazłem takie coś jak "kanał oprogramowania: playpl". Będzie to sim lock?
  • Pomocny post
    #4 21269498
    dLogan
    Poziom 23  
    Axiom98 napisał:
    Teraz w informacjach o telefonie znalazłem takie coś jak "kanał oprogramowania: playpl". Będzie to sim Lock?

No nie, kanał oprogramowania to tak jakby "brand" od operatora. Simlock fakt, odszedł do lamusa, ale operatorzy czasami stosują "blokadę" imei tyle że tyczy się to telefonów kupowanych na abonament (i tylko wtedy gdy abonamentu ktoś nie spłaca). Oryginalne "softy" Motoroli mają zazwyczaj reteu więc tutaj ewidentnie jest coś nie tak z wersją od Playa.
    Axiom98 napisał:
    A znajomy go kupił w Play-u chyba Bo na start ma tapetę w fioletowe kostki w 3d.

A abonament spłaca? XD
    Axiom98 napisał:
    Karty SIM dawałem z Orange i z Plusa.

A sprawdzałeś kartę z Playa?
  • REKLAMA
  • #6 21269534
    dLogan
    Poziom 23  
    No to sprawdziłbym jeszcze kartę Playa profilaktycznie.
  • Pomocny post
    #7 21269883
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    https://mirrors.lolinet.com/firmware/lenomola/2022/hawaiipl/official/RETEU/ - softy dostępne sa tutaj, do wgrania ręcznie z poziomu trybu fastboot, przy czym zasadniczo, za pomocą fastboota mozna wgrać jedynie ten sam soft, lub wyższy. Zaniżanie softu w Motoroli może skończyć sie trupem.

Mało prawdopodobne, żeby problem z zasięgiem wystąpił po aktualizacji. Bardziej skłaniałbym sie ku temu, ze problem związany jest z wymiana ekranu, bądź samym uszkodzeniem które czasem powoduje szkody na płycie głównej, a nie ogranicza sie tylko do pękniętego wyświetlacza. Może cos zostało źle złożone, może kabel antenowy nie jest poprawnie wpięty itp, i raczej od sprawdzenia tego trzeba by zacząć.

Simlocka oczywiście telefon nie ma.
  • #8 21270408
    Axiom98
    Poziom 2  
    Telefon upadł na dywan z 1 m i ekran pękł, antena jest założona nowa, taśmy wszystkie dobrze siedzą, a ekran to oryginał z zestawu naprawczego.

Dodano po 2 [minuty]:

blahfff napisał:
    https://mirrors.lolinet.com/firmware/lenomola/2022/hawaiipl/official/RETEU/

Dzięki wielkie. Jak to znalazłeś? bo ja tydzień już szukam, to tylko mi wyskakują linki do kupna telefonu albo strony motoroli z nic nie wartą pomocą.
  • #9 21271230
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    Axiom98 napisał:
    Telefon upadł na dywan z 1 m i ekran pękł, antena jest założona nowa, taśmy wszystkie dobrze siedzą, a ekran to oryginał z zestawu naprawczego.

Nie pisalem o antenie, a o kablu antenowym ktory wpina sie w dolna plytke i plyte glowna. Jesli nie jest poprawnie zamontowany (nie do konca wcisniety w gniazdo - te okragle), badz zostal uszkodzony (np naderwany gdzies po drodze, chocby przypadkiem to takie problemy moga wystepowac.
  • REKLAMA
  • #11 21521800
    Axiom98
    Poziom 2  
    Odblokowałem bootloadera, ale umiem tylko wejść w fastboot i usiłuję flashować TWRP, ale cały czas "writing failed".

Writing 'recovery' FAILED (remote: 'unknown command')

https://youtu.be/1GQdgrHydmA?si=5W0oTpHyihswJ-Cx

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

Ok, udało mi się sflashować Smart Phone MTK Flash Tool, ale teraz w trybie fastboot mam partition error i uruchamia się normalnie jak po hard resecie, ale u góry ekranu jest znak wodny „Unknown carrier”.
    A ponownego factory resetu nie umiem zrobić, bo mam leżącego Androida i jest napisane „no command”.

A i straciły się IMEI1 i IMEI2 i zmienił się S/N... są w samych zerach, ale mam zdjęcie, jak jeszcze były.

I kanał oprogramowania jest teraz "tkpca". Po użyciu Motorola Rescue i karcie SIM z Orange wkoło woła o PIN, mimo że wpisuję prawidłowy.
  • #12 21521841
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 225
    Teraz to tylko serwis Motorola albo taki co ma odpowiednie boxy do Motorola. A i uważam że problem z zasięgiem jest sprzętowy a nie programowy.
  • #13 21522140
    Axiom98
    Poziom 2  
    Nie sądzę, bo problemem jest to, że Play swoje 5 groszy w oprogramowanie dał. Znalazłem na necie, że ten tel oprócz regionu RETU czy tam Polski ma jeszcze PLAYPL i POLKOMTELPL (Plus), czyli wychodzi na to, że reszta sieci wypuszczała ten telefon z czystym regionem.
  • #14 21549470
    Axiom98
    Poziom 2  
    Program SP FLASH TOOL z modyfikacją BYPASS AUTH (ponieważ nie mam pliku auth) nie daje rady.

Nawet jeśli zewrę BROM POINT na płycie głównej.

Mam komunikat timeout (1042).

Teraz próbuję przy pomocy MTK CLIENT z GitHuba.

Ale kiedy mam zwarte BROM POINT, to w menedżerze urządzeń pojawia się nieznane urządzenie, a tak w urządzeniach LPT i COM widnieje MTK USB…
  • #15 21549627
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 225
    SP flashtoool nie ruszy tego telefonu. Miałem tak kiedyś z Nokiami na mediateku.
  • #16 21550314
    zenti
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    @Axiom98
    Posiadasz kopie zapasowa NV? bo jak nie to teraz trudna będzie go naprawić....
  • #17 21550370
    Axiom98
    Poziom 2  
    >>21549627
    Jeden raz mi się udało SP Flash Tool.

Dodano po 43 [sekundy]:

>>21550314
    Niestety nie posiadam nic z poprzedniego systemu oprócz zdjęć numerów IMEI i SN.

Dodano po 2 [minuty]:

Wystarczy, że uda mi się połączyć kompa z telefonem w tym trybie BROM, tylko musi przestać wkoło się włączać i wyłączać, kiedy mam zwarte, i żeby w menedżerze urządzeń nie było „nieznanego urządzenia USB”, tylko wgrał się sterownik, który mam wgrany.
    Wyłączyłem sprawdzanie podpisów sterowników, system odpalony w trybie testowym i dalej problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Motorola E32S po aktualizacji Androida ma poważne problemy z zasięgiem i wykonywaniem połączeń, niezależnie od operatora SIM. Wymiana anteny i taśm nie rozwiązała problemu, a podejrzenia padają na oprogramowanie, zwłaszcza wersję brandowaną przez Play (kanał oprogramowania "playpl"). Telefon ma simlocka wykluczonego, jednak oprogramowanie operatora może wprowadzać ograniczenia. Próby flashowania oficjalnym narzędziem Motorola (Moto Rescue Assistant) nie przyniosły poprawy, a downgrade ROM-u jest utrudniony z powodu braku dostępnych plików. Dostępne są softy RETEU, które można wgrać przez fastboot, ale zaniżanie wersji oprogramowania jest ryzykowne. Uszkodzenie sprzętowe płyty głównej lub nieprawidłowe podłączenie kabla antenowego również zostały wykluczone przez użytkownika, który prowadzi serwis. Próby odblokowania bootloadera i flashowania TWRP kończą się błędami, a telefon traci numery IMEI i zmienia numer seryjny, co wskazuje na poważne uszkodzenie oprogramowania. Narzędzia takie jak SP Flash Tool i MTK Client nie działają poprawnie z powodu braku pliku auth i problemów z połączeniem BROM. Ostatecznie sugerowane jest oddanie telefonu do serwisu z odpowiednim sprzętem serwisowym, gdyż problem prawdopodobnie ma podłoże sprzętowe lub jest związany z modyfikacjami oprogramowania operatora Play.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA