logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść system na Samsung SSD 980 NVMe 1TB w MSI GF75 Thin 9SCXR?

dragan782 20 Paź 2024 12:26 354 9
REKLAMA
  • #1 21270269
    dragan782
    Poziom 9  
    Witam serdecznie wszystkich. Mam Msi gf75 Thin 9scxr. I kupiłem dysk Samsung SSD 980 NVMe M.2 1TB i chciałbym wszystko przenieść na niego. Może macie pomysł, jak to przenieść, bo mam dysk zewnętrzny 500GB. Ale coś za mało ma, jak na cały system i resztę partycji. Może macie jakiś pomysł, jak ogarnąć temat?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21270377
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    Jedna z opcji: zewnętrzna obudowa USB na dysk m.2 i Samsung Data Migration Software.
  • REKLAMA
  • #3 21270496
    dragan782
    Poziom 9  
    Tak tylko j7z kupiłem i okazało się że nie obsługuje tego dysku . A może masz coś sprawdzonego na ten dysk z samsunga ale na sata bo swój stary chce włożyć do hp żony
  • REKLAMA
  • #4 21270602
    roman106
    Poziom 28  
    Nie wiem co to "j7z".

Nie wiem co teraz masz w laptopie, bo jeśli masz dysk 2.5" i wolny slot m.2, to sprawa jest prosta. Ale nic o tym nie piszesz, tak więc na brak danych najlepsza jest opcja - brak konkretnej odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 21270641
    dragan782
    Poziom 9  
    Już miało być. Mam w swoim MSI włożony dysk 500 SSD M2.
    >>21270602
  • #6 21270657
    roman106
    Poziom 28  
    Czyli będzie z kombinacją, bo nie masz jak podłączyć fizycznie nowy dysk jako drugi.
    - zrobić obraz dysku do pliku, zgrać na zewnętrzny nośnik,
    - zamontować nowy dysk,
    - zbootować laptopa z pendrive z jakimś narzędziem do partycjonowania,
    - wybrać obraz z tego zewnętrznego dysku i zgrać na Samsunga.
  • #7 21270696
    dragan782
    Poziom 9  
    Ok, a możesz mi powiedzieć, jaki najlepiej program do tego ogarnąć? I druga sprawa, że partycje na dysku z systemem są za duże na mój dysk zewnętrzny i tak myślę, czy którąś mogę skompresować, żeby się zmieściła?
  • Pomocny post
    #8 21270742
    roman106
    Poziom 28  
    Wielkość partycji nie ma znaczenia, ważne jest ile danych jest na dysku czyli stopień zajętości. Jeśli masz dysk 500GB, a zajęty jest w 50%, to obraz będzie miał te 250GB, a więc wejdzie.

Co do programu, to są darmowe jak i płatne, ale nawet te płatne mają niektóre funkcje działające. Oprogramowanie od Samsunga działa bardzo dobrze, ale nie potrafię powiedzieć czy działa na zasadzie tworzenia obrazu do pliku, bo nie miałem potrzeby tego robić. Na pewno coś znajdziesz na Hirens Boot albo oprogramowanie GParted, AOMEI, EaseUS. Z tymi miałem do czynienia, na pewno inne też dadzą radę.
  • #9 21270770
    dragan782
    Poziom 9  
    Ok, idę próbować. Zmieści się, zmieści, bo mam 250 zajęte, tylko partycję muszę zmniejszyć. Dzięki wielkie.
  • Pomocny post
    #10 21271022
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1322
    Każdy z nas ma swoje upodobania, ja to robię za pomocą Acronis True Image 2020 uruchamianego z pendrive'a samobootującego, robię kopię systemu do pliku (plik jest kompresowany więc zajmuje mało miejsca). Potem mogę zamontować docelowy dysk do kompa na którym umieszczam wcześniej ten plik lub z innego nośnika go wskazać do nagrania i znowu z pendrive'a uruchamiam Acronis True Image 2020, który z pliku wgra system na nowy dysk... Ponadto ten program robi to dosyć szybko w obie strony.
    Robię sobie tym programem kopię świeżo zainstalowanego i dopracowanego systemu z moimi narzędziami (na wszelki wypadek) i robienie kopii ok 15 GB nie trwa nawet 15 minut jak i nagrywanie potem na inny dysk odbywa się w podobnym czasie... Czyli potem gdy mi kolejne uaktualnienia systemu przeprowadzane samowolnie przez komputer psują funkcjonalność systemu, po prostu przenoszę wrażliwe dane na zewnętrzny nośnik a z pliku obrazu stworzonego przez Acronis True Image nadpisuję zepsuty system tym stworzonym i dopracowanym wcześniej... Aby nie przenosić ciągle danych zawsze tworzę drugą partycję na dane gdzie kieruję wszystkie odnośniki z programów do umieszczania tam swoich danych, ale wtedy trzeba pamiętać aby nie nadpisać sobie systemem tych danych co się często zdarza początkującym albowiem nie zdają sobie sprawy, że różne programy pokazują różnie litery napędów jak i nazwę dysku, więc zawsze trzeba robić partycje na dane i na system wyraźnie różniące się wielkością a wtedy patrzymy na wielkość partycji docelowej w czasie nagrywania systemu a nie na literę napędu!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop MSI GF75 Thin 9SCXR i chce przenieść system operacyjny na nowy dysk Samsung SSD 980 NVMe 1TB. Wskazówki dotyczące migracji obejmują użycie zewnętrznej obudowy USB dla dysku M.2 oraz oprogramowania Samsung Data Migration. W przypadku braku możliwości podłączenia nowego dysku jako drugiego, sugerowane jest stworzenie obrazu dysku, skopiowanie go na zewnętrzny nośnik, a następnie zainstalowanie nowego dysku i przywrócenie obrazu. Użytkownicy polecają różne programy do migracji, takie jak Acronis True Image, GParted, AOMEI, EaseUS, które mogą pomóc w kompresji partycji oraz przeniesieniu danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA