logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenie termiczne do sprężarki? Brak symbolu na starym elemencie

sp0007 21 Paź 2024 15:42 441 7
REKLAMA
  • #1 21271633
    sp0007
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam
    Muszę wymienić zabezpieczenie termiczne w poniższej sprężarce.
    Na starym zabezpieczeniu nie ma żadnego symbolu.
    Proszę o informację ile HP będzie odpowiednie dla tej sprężarki?

Etykieta sprężarki LG z oznaczeniami technicznymi i ostrzeżeniami.

Zabezpieczenie termiczne??

Zestaw zabezpieczeń termicznych do sprężarki z etykietami mocy HP i W.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21271763
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    A resztę czyli uzwojenia przemierzyłeś ,bo może szkoda zachodu jak reszta złom i nie wskrzesisz jej czyli RIP a nawt jak uzwojenia są ok to jest w niej jeszcze mechanika ,a termik nie wyzionął ducha bez powodu.
  • REKLAMA
  • #3 21271804
    sp0007
    Poziom 8  
    Sprężarka na obecnym zabezpieczeniu strasznie się grzeje, gdy wymieniłem na inny z innego takiego samego urządzenia, jest ok. W drugim urządzeniu dokładnie taka sama sprężarka i zabezpieczenie również bez żadnego symbolu, dlatego zakładam, że jak wymienię na nowy, będzie ok, nie wiem tylko jak go dobrać, aby był odpowiedni do danej sprężarki. W Google nic nie znalazłem, stąd pytanie do fachowców.
  • REKLAMA
  • #4 21272020
    kecajk49
    Poziom 38  
    Opisz co wymieniłeś bo wrzuciłeś fotki bezpieczników termicznych a tam są kondensatory startu i pracy i pewnie one nie mają pojemności więc tam należy szukać problemu.
  • #5 21272124
    sp0007
    Poziom 8  
    tak masz rację. osuszacz, bo w nim pracuje ta sprężarka, przestał skraplać wodę. Wymieniłem więc kondensator (akurat znajomy ma taki sam, to podmieniłem) i osuszacz zaczął działać, ale sprężarka się strasznie grzała. podmieniłem więc dodatkowo to zabezpieczenie termiczne, które wstawiłem na zdjęciach i było już okay. Podejrzewam, że przyczyną grzania się jest uszkodzone zabezpieczenie, bo jak z innego osuszacza działa prawidłowo, to wskazuje wszystko, że to właśnie to. Nie wiem tylko, jaki zamówić nowy, bo na sprawnym zamienniku i starym nie ma żadnego symbolu.
  • REKLAMA
  • #6 21272144
    kecajk49
    Poziom 38  
    To nie problem termika tylko kondensatorów.
    Opisz co tam przekładałeś z tej drugiej.
  • #7 21272173
    sp0007
    Poziom 8  
    przełożyłem dokładnie taki kondensator. Parametry identyczne jak w tym starym, który nie działa.

Srebrny kondensator CBB65A 25 µF 450VAC.

W takim razie co może być przyczyną, że sprężarka się grzeje? dzięki
  • #8 21272196
    kecajk49
    Poziom 38  
    Pomierz pojemności obu bo wygląd o niczym nie świadczy.
    Przy zwarciach w uzwojeniach będzie się grzał aż do uszkodzenia i termik ją wyłączy po przekroczeniu prądu ale musi być w kontakcie z korpusem sprężarki gdyż tak to obmyślane jest żeby nie zbyt szybko ostygł i ponownie ją uruchamiał !
    Sprawdź z termikiem umieszczonym we właściwym miejscu nie z boku bo zafałszujesz i oszukasz się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiany zabezpieczenia termicznego w sprężarce, której stary element nie ma symbolu. Po wymianie kondensatora i termika sprężarka nadal się przegrzewa. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w kondensatorach lub uzwojeniach sprężarki, a także podkreślają znaczenie prawidłowego umiejscowienia termika. Użytkownik nie wie, jak dobrać nowe zabezpieczenie termiczne, ponieważ brak jest oznaczeń na starym elemencie.
REKLAMA