logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung QE75Q6FNAT - TV resetuje się po włączeniu, szukam serwisu w Warszawie

ZwyklyKowalski 24 Paź 2024 21:18 2487 34
Najlepsze odpowiedzi

Why does my Samsung QE75Q6FNAT start up and immediately keep resetting, and can I identify whether the fault is in the power supply or the panel?

Najprawdopodobniej to zwarcie w jednej ćwiartce matrycy/listwy, a nie zasilacz: po odpięciu jednej taśmy TV przestaje się resetować, co zawęża usterkę do odłączonej części panelu [#21276730][#21281981] Dalej padła rada, żeby nie zgadywać z PSU, tylko sprawdzić tę sekcję matrycy pod kątem zwarcia kondensatorów SMD i ewentualnie użyć omomierza lub termowizji [#21282243] Wyjaśniono też, że przy takich uszkodzeniach można próbować blokować wybrane piny na taśmie sygnałowej, żeby odciąć wadliwą synchronizację; podklejenie taśmy i sprawdzenie kilku pinów od brzegu bywa skuteczne [#21281229] W tym konkretnym przypadku samo zaklejenie niektórych pinów nie pomogło od razu, ale po dalszych próbach TV ruszył na 75% matrycy, a finalnie zadziałał po zaklejeniu 5 pinów na taśmie, z jedynie małymi ciemniejszymi paskami jako efektem ubocznym [#21281514][#21291467] Jeśli podklejanie nie daje efektu, pojawiła się też opinia, że przy matrycy Inolux szanse naprawy są małe i trzeba pogodzić się z uszkodzeniem panelu [#21282043]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21275752
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    Witajcie,
    kilka dni temu mój nienajmłodszy TV Samsung model QE75Q6FNAT wyłączył się i już się nie włączył... Znaczy włącza się i od razu się resetuje... i tak w kółko... od czasu do czasu słychać dźwięk z głośników, ale nic poza tym... TV ma 5 lat (od daty zakupu), a modelowo już 6 lat i zdaję sobie sprawę, że dla co poniektórych to już "śmieć", ale dla mnie w zupełności wystarcza i teraz dwie bardzo ważne kwestie:
    1. czy ktoś miał z takim czymś do czynienia?
    2. Czy może jest jakaś osoba tutaj, co mogłaby nie za miliony monet sprawdzić, co się stało i może spróbować naprawić... Wawa i okolice...

Wiem jedno, że dla firmy Samsung to już "wykopalisko"... i jak zadzwoniłem do serwisu, to stwierdzili (teleporada :-)), że to matryca, ale niestety już niedostępna, więc na "złom".
    Szkoda TV, który był dla mnie i rodzinki całej bardziej niż OKI...
  • REKLAMA
  • #2 21275790
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6830
    Może zasilacz "szwankuje" wszak to model z 2018.
    - PSU BN44-00874D, Samsung QE75Q6FNA matryca 4k

p.s
    Model nowszy SAMSUNG QE75Q7FNAT
    - main (pcb) BN41-02634B / BN94-12833P
    - matryca :V750DK2

- czasem : pcb BN41-02636A / BN94-13029E
    - matryca ?

masz tam kilka DC-Dc dla zasilania tej płyty
  • REKLAMA
  • #3 21276171
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    >>21275790 No tak, też zakładam że to zasilacz lub co gorsza matryca bo podobno Samsungi tak potrafią mieć ... na pewno żadnego mechanicznego uszkodzenia nie było... Niby mogę go otworzyć, ale co dalej... jako laik i bez części nic nie poradzę... chyba, że go otworzę i zobaczę dokładnie jaki jest zasilacz i spróbuję go gdzieś kupić i wymienić... Co Wy na to?
  • REKLAMA
  • #4 21276730
    dzikas69
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Szkoda twojego czasu na zgadywanie,zasilacz to ostatnia sprawa do której bym się doczepił,rozbierz odepnij z płyty głównej najpierw jedna taśmę co wychodzi do mateycyzobacz czy zmiana nastąpi jak nie do druga wypnij i będzie prawie wszystko jasne

Dodano po 2 [minuty]:

A telewizor to nie jest wcale taki śmieć dzisiaj dopiero robią smieci, tak ze szanuj co masz bo lepszego nie kupisz

Dodano po 2 [minuty]:

A i jeszcze jedno po rozebraniu pewnie ze możesz obejrzeć zasilacz czy kondesatory czasami nie popuchły co prawda miałem raz taki przypadek ale to tylko raz na 5 lat może i być u ciebie zasilacz ale zrob jak pisałem odepnij taśmę lewą prawa i wszystko jasne będzie. P.s jeżeli matryca jest auo to duże prawdopodobieństwo naprawy,jeżeli samsung to nie ma szans na naprawe
  • #5 21276920
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    ZwyklyKowalski napisał:
    jako laik i bez części nic nie poradzę.
    To trzeba naprawę oddać serwisowi.
    Pozdrawiam.
  • #6 21277175
    tmszwojcicki
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Bez czesci naprawisz i jako laik też może się udać. Pooglądaj youtube z naprawaminmatryc samsunga pew ie znajdziesz i przy odrobinie szczęścia może nawet się udać. Niestety na pamięć tych modeli nie znam.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu (...).

• #7 21277857
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    >>21276730 Dziękuję za info i się zebrałem i oto moje obserwacje:
    1. zasilacz oprócz tego, że trochę zakurzony, to raczej nic nie popuchło, ale jak otwierałem, to zapach niczym spalonej części elektronicznej... ale niczego podejrzanego nie zauważyłem...
    2. po odpięciu jednej taśmy z płyty głównej (niezależnie czy górna, czy dolna) TV po wpięciu do zasilania się odpala i nie resetuje... podświetla się cała matryca (podświetlenie widać z tyłu) na kolor niebieski i tak zostaje... nie resetuje się, ale też nic więcej się nie dzieje...
    Nie wiem, czy po odpięciu jednej taśmy TV, jeżeli się nie resetuje, to powinien np. wyświetlać połowę matrycy i się na tej połówce normalnie uruchomić?

Tył telewizora z widoczną matrycą i elektroniką po demontażu obudowy. Telewizor z niebieskim podświetleniem matrycy ustawiony przy ścianie. Naklejka z informacjami o modelu Samsung CY-QN75FLNV5H, BN95-05113A, wyprodukowany na Słowacji. Płyta główna telewizora z różnymi komponentami elektronicznymi, w tym kondensatorami, rezystorami i zasilaczami.

No i teraz pytanie, czy przy takim stanie rzeczy to matryca?
  • #8 21277921
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Trzeba zamieścić zdjęcia ekranu z obrazem i filmik zrobione na wprost matrycy, a nie z boku pod kątem ostrym bez refleksów.
  • #9 21277967
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    >>21277921 przesyłam stan pierwotny, czyli jak się resetuje non stop...

oraz stan, jak się odepnie jedną z taśm LCD - podświetlenie non stop i nic więcej...

• #10 21278079
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Te plamy na ekranie są w rzeczywistości, czy to filmik wiernie jej nie oddaje.
  • #11 21278889
    dzikas69
    Poziom 19  
    Plamy to normalka tak ta matryca jest zbudowana pokaz mi cały symbol z tyłu tv żeby ustalić jaka siedzi matryca I bn plyty glownej
  • #12 21279153
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    >>21278079 plamy takie są, choć telefon jeszcze bardziej uwypuklił ... ale konia z rzędem, czy to tak nie wygląda w rzeczywistości, jak ja pierwszy raz widzę swój TV przy takim podświetleniu :-)

Dodano po 6 [minuty]:

>>21278889 Tabliczka z obudowy TV:
    Tabliczka znamionowa telewizora Samsung QE75Q6FNAT.

Zdjęcie naklejki na matrycy:
    Naklejka na tylnej obudowie telewizora Samsung z informacjami produkcyjnymi.

Zdjęcie płyty:
    Zdjęcie płyty głównej telewizora zamontowanej na metalowej obudowie. Zdjęcie zielonej płytki drukowanej z naklejką zawierającą kod kreskowy i numery seryjne. Zbliżenie na płytę główną telewizora z widocznymi komponentami i oznaczeniami.
  • #13 21279786
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6830
    W ost. odp. > foto. z lewej masz płytę o pcb BN41-02636A ?

p.s
    Main o pcb: , BN41-02636A /BN94-13030K
    QE75Q6FNATXZT, QE75Q6FNATXTK, QE75Q6FNAT, TV VER: DB03 / QNQ6F,
    - CY-QN075FLNV5H, BN95-05113A,
    * matryca ok. 2.000$
  • #14 21279801
    dzikas69
    Poziom 19  
    Wychodzi mi, że to Inolux matryca, więc napiszę wprost: na 10 sztuk udało się jedną uratować, to tyle w temacie. Reszta do posprawdzania, np. main, zasilacz itp.
  • #15 21279841
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    >>21279786 płyta jest BN94-13030K z tego, co na zdjęciu...

Dodano po 3 [minuty]:

>>21279801 no to "super"... czyli nic nie wiadomo, czy to płyta/matryca, a może zasilacz...
  • #17 21279891
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    >>21279871 jak są podpięte dwie taśmy, to jest słyszalny dźwięk podczas tego resetowania, jak odepnę jedną z taśmy i TV się nie resetuje, to jest również głuchy... Czytałem te wątki i powiem szczerze, że aż ciarki mam, jak się za to zabrać... ale jeżeli tylko można zrobić (oczywiście bez wydawania 2000$), to chyba zacznę "zabawę"....

Dodano po 10 [godziny] 6 [minuty]:

Choć w tygodniu nie mam za dużo czasu na "bawienie" się to postanowiłem trochę posiedzieć i są pewne efekty...
    TV się odpala i działa na na 75% matrycy... Ekran telewizora z komunikatem Brak sygnału
    po odłączeniu taśmy łączącej dwie płytki od podświetlenia z lewej strony (patrząc na matryce od przodu) TV zadział...
    Wnętrze telewizora z widocznymi płytkami i taśmami połączeniowymi.

Tył telewizora z widocznymi połączeniami taśm Połączenie taśmy z płytką w telewizorze Zbliżenie na wnętrze telewizora z podłączonymi taśmami do płyty głównej.

I teraz pytanie do Was... czy warto podmienić tą taśmę łącząca płytki (z tą z prawej strony) czy na na pewno któraś z tych 3 przyklejonych do tej pytki taśm daje zwarcie... w jaki sposób odkleić te taśmy od płytki? podgrzać to czymś czy raczej na siłę a potem spokojnie pokroić ja i po klei sprawdzać czy któryś pin nie daje zwarcia....
  • #18 21281152
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    NIe rusz taśm sklejonych na pcb.!. Sprawdz kondensatory smd, ewentulanie na THERMO czy nie zwarte
  • #19 21281153
    dzikas69
    Poziom 19  
    Nic nie podmieniaj, podklej tylko taśmę, ta co odpięłeś, więcej na p.w.
  • REKLAMA
  • #20 21281175
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    @pikkosrv a mógłbym prosić o szczegóły :-) które i jak sprawdzić?
  • Pomocny post
    #21 21281177
    dzikas69
    Poziom 19  
    Na p.w dałem tel.zadzwon
  • #22 21281229
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    dzikas69 napisał:
    Nic nie podmieniaj, podklej tylko taśmę, ta co odpięłeś, więcej na p.w.

Dokładnie tak jak pisze dzikas. Tak po krótce.. Podklej i sprawdź kilka pinów na taśmie od brzega i włóż do złącza. Potestuj. Brak synchronizacji w przypadku uszkodzeń matrycy często tak się ujawnia. Tym sposobem blokujemy syncho, zmniejszając często rozdzielczość obrazu/jakość, ale jest na całej matrycy, czasami zostają mikro linie mało widoczne. Zależnie od uszkodzenia matrycy.

Szkoda że ta wiedza jest tak tajemna w Polsce i trzeba po kątach pisać.. ale cóż..
  • #23 21281514
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    A więc sprawdzone opcje:
    1. TV się nie resetuje, ale nie wyświetla 1/4 matrycy po odłączeniu taśmy od ostatniej (skrajnej) płytki:
    Złącze taśmy w telewizorze z zaklejonymi pinami

2. Taśma łącząco wygląda:
    Elastyczna taśma połączeniowa z oznaczeniami numerów.

3. Zakleiłem piny od 2 do 13 (są na zdjęciu od rogu nr 1, ale bardzo małe :-):
    Płytka drukowana z widocznymi pinami oznaczonymi od 2 do 13 oraz napisami INNOLUX i 620 3B00199000.

i po wpięciu takiej zaklejonej taśmy TV dalej się resetuje...

Czy mogę jeszcze któreś piny zakleić, aby sprawdzić, czy to one tak, żeby nie narobić większego "bigosu" niż jest teraz :-)
  • #24 21281691
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Która sekcja matrycy w końcu ma walniętą swoją ćwiartkę..? Tę sekcję przebadaj kondensatory na tej listwie w okolicy tej ćwiartki. Jeśli masz THermo, to użyj.
    Na pinach kontrolnych CK1...CK..... sprawdź napięcia. Któraś musi być zakłócona.
    No jest zabawa.
    Na pewno PSU jest w pełni sprawny? Przetwornice dc-dc? Czy po podłączeniu tylko jednej połowy sprawnej nadal się restartuje?
  • #25 21281910
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    @pikkosrv patrząc z przodu to jest skrajna lewa:
    Widok ekranu telewizora z komunikatem Brak sygnału i białym pasem po lewej stronie.
    Jak odłączę tę ćwiartkę, to TV się włącza normalnie i działa ...
    Zakleiłem piny jak wyżej na taśmie łączącej tę ćwiartkę z lewym środkiem (patrząc od strony matrycy, a nie tylnej obudowy), ale się resetuje - czyli objawy jakie się pokazały... jak całkowicie odłączę tę taśmę, to śmiga... ale brakuje boku :-)
    Reszta, o której piszesz, to dla mnie nowość, więc chyba muszę najpierw się douczyć i doczytać, aby dalej ruszyć... :-(
  • #26 21281981
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    No i widzisz. masz zwarcie.. :-)
  • #27 21282005
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    @pikkosrv to ja wiem już od wczoraj albo nawet od przedwczoraj :-)
    Miałem nadzieję, że zaklejenie pinów na taśmie załatwi sprawę i spokojnie jakiś czas ten TV da nam jeszcze trochę możliwości oglądania...
    Dlatego też jeżeli zaklejenie tych pinów nie pomaga to pytanie czy można jeszcze któreś zakleić żeby sprawdzić... Wnioskuję, że na pewno któryś pin na tej taśmie łączy coś co powoduje zwarcie i odcięcie tego pina (zaklejenie) spowoduje, że na matrycy pokaże się cały obraz z pewnymi defektami.
  • Pomocny post
    #28 21282043
    dzikas69
    Poziom 19  
    Mówiłem tobie, że to Inolux, tylko raz udało mi się naprawić, ale ty nadal mnie nie słuchasz. Jeżeli podklejenie nie daje rezultatu, to koniec, musisz się z tym pogodzić, chyba że nastąpi cud, w którego ja nie wierzę, ale cieszę się, że walczysz uporczywie.

Dodano po 1 [minuty]:

Na 100% przy podklejaniu zostawiłeś dwa pierwsze piny wolne?
  • Pomocny post
    #29 21282243
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Kombinuj Kowalski. ZObacz tylko dla siebie, kondensatory smd na zwarcie. Omomierz w ręke i jedziesz.Przynajmniej bedziesz miał jaśniejszy obraz sytuacji. Z zaklejaniem pinów równiez kombinuj
  • #30 21291467
    ZwyklyKowalski
    Poziom 8  
    @dzikas69 Dziękuję Ci za słowa otuchy :-) oraz pomoc... nadzieja umiera ostatnia, a ja zawsze walczę do końca, więc i tym razem tak zrobiłem...

@pikkosrv zmotywowałeś Kowalskiego do kombinowania...

Aktualizacja stanu rzeczy na dzień, a raczej noc wczorajszą:

Z racji tego, że moja najmłodsza pociecha uszkodziła wieczorem mechanicznie matrycę w ostatnim TV w domu - TV najstarszej pociechy - zostałem zmuszony do działań.

Nie obyło się bez nerwów, ale finał jest taki jak zdjęcie poniżej:
    Ekran telewizora Samsung z komunikatem Brak sygnału na tle jasnym z efektami graficznymi.
    Telewizor Samsung wyświetlający program, z poziomymi paskami na jasnym tle w lewym górnym rogu.

TV działa, testowany przez godzinę, czy aby się nie będzie resetował i nic takiego się nie stało...

Oczywiście są efekty uboczne naprawy:
    Zbliżenie na ekran telewizora Samsung QE75Q6FNAT z jasnym tłem i widocznymi ciemniejszymi poziomymi paskami w lewym górnym rogu.

W lewym górnym rogu widoczne jest (tylko na jasnym tle) kilka ciemniejszych poziomych pasków, które stopniowo zanikają w okolicach środka matrycy. Co najważniejsze, nie są to linie martwe, tylko tak jakby przyciemnione... z odległości i przy normalnym korzystaniu nie są widoczne ...

Naprawa: zaklejenie 5 pinów na taśmie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy telewizora Samsung QE75Q6FNAT, który po włączeniu wpadał w pętlę restartów, czasem tylko z dźwiękiem bez obrazu. Początkowo podejrzewano zasilacz lub matrycę, sprawdzono też kondensatory i zasilacz BN44-00874D oraz płytę główną BN94-13030K / BN41-02636A. Po odpinaniu taśm od matrycy okazało się, że TV przestaje się resetować, a po odłączeniu jednej ćwiartki panelu działa normalnie, co wskazało na zwarcie/uszkodzenie sekcji matrycy. Testy z zaklejaniem pinów taśmy nie rozwiązały problemu, a dalsze wskazówki dotyczyły sprawdzania kondensatorów SMD, linii synchronizacji CK oraz blokowania uszkodzonej sekcji. Ostatecznie telewizor udało się uruchomić po odłączeniu wadliwej części matrycy, kosztem ubytku obrazu i widocznych pasów/artefaktów, przy czym podkreślano, że panel Inolux jest trudny do naprawy i często kończy się to tylko częściowym obejściem usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA