logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spectre x360 14E 4417U - schemat BIOS, laptop nie uruchamia się

adiif1 29 Paź 2024 00:13 306 5
REKLAMA
  • #1 21280763
    adiif1
    Poziom 8  
    Ocena: 13
    Hejka, posiada ktoś schemat / bios do Spectre x360 14E? 4417U pentium gold płyta to LA-G632P REV. 1C
    ogólnie laptop na baterii nie wstaje, praktycznie trup?, podłączenie do ładowarki bez baterii powoduje skok 1-2W, procesor się nagrzewa, pobór maksymalnie 9w skaczący, sądzę że ktoś majstrował coś aby wgrać windowsa 🙂
    wszelakie kombinacje typu odpięcie baterii, esc + refesh + power nie przynoszą skutków żadnych
    laptop czysty, stan praktycznie jak nowy?, bez zalania

mam też problem z lokalizacja kości bios...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21280791
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    Witaj.
    Schematu nie znalazłem.

Zdjęcie płyty głównej z zaznaczonym układem scalonym podejrzewanym o BIOS.

BIOS może (na oko) być tutaj - ale nie mam pewności, przeczytaj oznaczenie nadrukowane na tym układzie.
    Jeśli zrzucisz programatorem zawartość obecnej kości BIOS to mogę spróbować utworzyć dla Ciebie nowy wsad na bazie uszkodzonego wsadu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21280912
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    KBC: NPCX586GA0BX
    BIOS: 25Q128JVPM
    Cytat:
    ogólnie laptop na baterii nie wstaje, praktycznie trup?, podłączenie do ładowarki bez baterii powoduje skok 1-2W,

- zacznij od ukł. chargera

p.s
    Bios płatny , ale pewny Link

Był na Elvikom , ale nie sprawdzony

SM szukaj po zblizonych (te same układy) pod cpu Kaby Lake-R
    Wykres schematu elektronicznego z różnymi układami i połączeniami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21281151
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie ma potrzeby pobierania tych BIOSow za pieniądze. Są takie dostępne za darmo z innych źródeł, ale nie mają one ani danych DMI docelowego komputera, ani danych licencji windows, ani często wyczyszczonego regionu ME, więc nie byłbym aż tak pewny ich prawidłowego działania.
  • REKLAMA
  • #5 21282108
    adiif1
    Poziom 8  
    Ocena: 13
    @dt1 winbond - dzięki szukałem dość długo ale po zerwaniu tej czarnej folii był klej dlatego oko go nie wynalazło :D
    jak mniemam bez wylutu się nie obejdzie?
    dwa razy w życiu może programowałem kostki wiec wybaczcie za głupie pytania ^^, klesze niby mam ale coś nie wiem jak się za to zabrać?,
    posiadam najbardziej podstawowy model programatora ch341a - niebieski jeżeli robi to jakąś różnice
  • Pomocny post
    #6 21282148
    dt1
    Admin grupy komputery
    Możesz spróbować klipsem, czasem działa, często nie. Upewnij się tylko, że masz ustawione właściwe napięcie (sprawdź pełne oznaczenie kości winbond i na podstawie tego oznaczenia ustal prawidłowe napięcie dla niego). Przy klipsie upewnij się, że nie robisz nigdzie zwarcia, że nie wpiąłeś go odwrotnie i że nie poruszy się on podczas operacji. Ogólnie nieco bezpieczniejszy jest demontaż układu, jeśli nie masz problemu z obsługą stacji hot air.

Czarne CH341A z zaokrągloną płytką miały wadę, która polegała na tym, że mimo ustawienia napięcia 3V, napięcie na liniach I/O programowanego układu było wciąż na poziomie 5V (jedynie napięcie zasilania układu się zmieniało). Tak więc taki programator wymagał modyfikacji, by bezpiecznie pracować z układami 3V. W przypadku pamięci 1.8V był wymagany konwerter poziomów logicznych, on eliminował tę wadę. Co do "niebieskiej" wersji to nie wiem, czy ona nadal ma taką samą wadę, czy została ona naprawiona, ale warto na to zwrócić uwagę.
REKLAMA