logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rotenso Ukura X 5KW - jak ustabilizować temperaturę w pomieszczeniu?

Janusz_1962 31 Paź 2024 18:08 1932 6
  • #1 21284222
    Janusz_1962
    Poziom 8  
    Cześć. Mam klimatyzator Rotenso Ukura X 5KW bez podgrzewanej tacy ociekowej. Największym problemem jest utrzymanie temperatury w pomieszczeniu. Sprawa jest taka, przykład: temperatura ustawiona na klimatyzatorze 23 stopnie. W trakcie grzania (ogólnie dosyć dobrego), temperatura jednostki wewnętrznej wzrasta nawet do 28-29 stopni, gdy w pomieszczeniu zamiast 23 jest 21 stopni. Potem się wychłodzi i znów grzeje, ale zanim osiągnie w pomieszczeniu 23, on ma 28 stopni i znów się wyłączy. Funkcja "Follow me", czasem działa, czasem nie. Potrafi przy Follow me nagrzewać do 24-25 stopni (potem sam wyłączam). Jest instrukcja "Trybu serwisowego" https://drive.google.com/file/d/1Jy_3mpOkKI-7...RrLOkkmyqoyFavrMixXQPoVQuzf4F8XJBSXEoEz5tbI5A, gdzie niby można skorygować temperaturę (nie wiem czego), ale moja Ukura nie reaguje na zmianę temperatury. Po prostu brak dźwięku zatwierdzającego. Rozmawiałem z facetem od Rotenso, mówił o przekładaniu jakichś zworek na płycie głównej, ale za to sobie życzą około 400 zł z dojazdem. Macie może jakieś doświadczenia z tym, co opisałem powyżej?
  • #2 21304343
    adwokatpozdro
    Poziom 2  
    Podpinam się pod postem - u mnie ten sam problem, tak samo klimatyzacja nie reaguje na zatwierdzenie nastawu kompensacji - choć też nie jestem pewien co to zmienia, ten sam problem mam, że klimatyzacja grzeje do 22/23 stopni (nastaw na pilocie 21), przestaje grzac aż do momentu spadnięcia temperatury do okolic 20/19 stopni, mam wrażenie że jednostki działają na zasadzie on off, zamiast ładnie modulować mocą, przez co jest dość wysokie zużycie prądu przez jednostki (2x Rotenso ukura 3.5kw + multisplit hiro 6,2kw)
  • #3 21304364
    Janusz_1962
    Poziom 8  
    Na ten moment mam zrobione tak: pilot pod rotenso(teraz jakoś działa follow me) temperature utrzymuje automatyzacja zrobiona w Home assistant. Ogólnie działa ale oczekiwałem czego innego. Dogadać się z kimkolwiek na temat szczegółów z innymi użytkownikami to jest masakra. Nie wiem, albo nie mają oczekiwań od sprzętu i są zadowoleni z tego jest albo ja jestem zbyt wymagający. Chętnie kupię innej firmy ale "zamienić siekierę na kijek" jest bez sensu.
  • #4 21304375
    adwokatpozdro
    Poziom 2  
    Można spytać, w jaki sposób jest to ustawione i czy są duże skoki temperatury? Jak z zużyciem prądu, jest jakaś poprawa po tej modyfikacji?
  • #5 21304651
    Janusz_1962
    Poziom 8  
    Nie wiem, jak wygląda sprawa ze zużyciem prądu. Mam fotowoltaikę i wprawdzie sprawdzam zużycie ale tak trochę "na oko". Zamierzam założyć osobny czujnik poboru ale to na przyszłość. Temperaturę ustawiłem wg. termometru bluetooth, który jest w miejscu w którym siedzę. Ja ustawiłem w Home Assistant tak: załącz jeśli temperatura spadnie poniżej 22,7 stopnia, przełącz na 19 stopni, jeśli temperatura jest powyżej 23,2 stopnia. W rzeczywistości jest tak, że temparatura jest pomiędzy 22,6 do 23,3. Można ustawić inaczej ale wpłynie to na częstsze włączanie klimatyzatora. Jesli masz jakiekolwiek pytania to, pytaj. ostatecznie mogę nawet podać nr telefonu i udostępnić automatyzację, którą mam. jest ona zrobiona w NodeRed.
  • #6 21780330
    emillio1983
    Poziom 4  
    Mam ten sam problem z Rotenso Ukura 3,5 kW. Jak rozwiązaliście ten problem z temperaturą.
    Proszę o informację: emillio1983(_at_)gmail.com

Dodano po 50 [sekundy]:

>>21284222 Hej, rozwiązałeś może ten problem?
  • #7 21780462
    Janusz_1962
    Poziom 8  
    Niestety, to jest taki sprzęt. Follow me z pilota skierowanego na jednostkę (wisi pod Rotenso) co jakiś czas włącza się pacem follow me. Czasami wytrzyma tydzień, czasami 2 godziny. Do utrzymania temperatury mam automatyzację w Node-RED. Działa ona ogólnie tak: w dzień — jeśli temperatura jest poniżej 22,5°C, to przełącza się na 24°C i średni nawiew. 22,6–23,5°C ustawia się temperatura na 23°C i nawiew automatyczny. Przy temp. powyżej 23,6°C Rotenso przełącza się na 21°C. W nocy stałe 21°C. Termometr, który jest jako baza, na początku ma inject co 2 minuty. Teraz w integracji Midea można wyłączyć „pipek” i jest ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy klimatyzatora Rotenso Ukura X 5KW zgłaszają problem z utrzymaniem stabilnej temperatury w pomieszczeniu. Urządzenie działa na zasadzie on/off, co powoduje znaczne wahania temperatury – jednostka wewnętrzna nagrzewa się do 28-29°C, podczas gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa niż ustawiona. Funkcja "Follow me" działa nieregularnie i nie zawsze poprawia stabilność temperatury. Próby korekty temperatury w trybie serwisowym nie przynoszą efektów, a klimatyzacja nie potwierdza zmian dźwiękiem. Rozwiązaniem stosowanym przez użytkowników jest integracja z systemem automatyki domowej Home Assistant lub NodeRed, gdzie temperatura jest monitorowana przez zewnętrzne czujniki Bluetooth, a klimatyzator sterowany jest na podstawie precyzyjnych progów temperaturowych, co pozwala na utrzymanie temperatury w wąskim zakresie (np. 22,6–23,3°C). Takie podejście zmniejsza częstotliwość włączania i wyłączania urządzenia oraz poprawia komfort cieplny. Problem z modulacją mocy i wysokim zużyciem energii pozostaje, a komunikacja z serwisem producenta jest utrudniona. Podobne problemy zgłaszane są także dla modelu Rotenso Ukura 3,5 kW.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA