logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech Driving Force GT - Jak wyłączyć silnik force feedback?

michal1234537 11 Lis 2024 15:31 573 4
REKLAMA
  • #1 21298481
    michal1234537
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam kierownicę logiteh driving force gt kto miał z nią styczność wie że bardzo głośno pracuje, postanowiłem ją rozebrać i po wyjęciu silniczka od force feedback kręci się idealnie cicho tylko że wtedy przy podłączeniu do pc nie robi kalibracji i przez to nie działa, i tu moje pytanie czy jest szansa jakoś to obejść żeby działała bez tego silniczka ? dodam że force feedback nie jest mi potrzebny. A i nie chce kombinować z innymi silnikami bo znajomy dał mi inny od jakiejś drukarki chyba i dalej to samo bo hałasują przekładnie zębate. Także najlepiej dla mnie wywalić ten silnik o ile się da i po temacie.
  • REKLAMA
  • #2 21298602
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3364
    Nie pozbędziesz się, bo na silniku akurat jest czujnik położenia i bez niego nie będzie działać. Tak samo musi być przekładnia. Jedynie to zaprojektować koła zębate i linowe na zęby skośne, Wydrukować i powinno być ciszej.
  • REKLAMA
  • #3 21298611
    michal1234537
    Poziom 7  
    Czyli raczej nieopłacalny interes, pozostaje się męczyć albo zainwestować w jakąś lepszą. Dzięki za odpowiedź :)
    Jedynie trochę dziwi mnie jeszcze to, że jak ona się skalibruje, to można odłączyć silnik i działa do momentu ponownego uruchomienia PC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21298838
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3364
    Jak tylko przeszkadza ci silnik. To zdejmij efekty FFB i spring efekt na 0% Logitech profiler. Albo odłącz silnik i kalibruj ręcznie. Tzn po podłączeniu 24 V i USB kręć w prawo do oporu potem w lewo do oporu i ustawiasz na środku. Logo powinno przestać mrugać czyli się skalibrowała. To jeden z testów jaki wykonuje czy problem jest tylko napędzie FFB (tranzystory ,silnik itp) czy w enkoderze.
  • #5 21299317
    michal1234537
    Poziom 7  
    Noo i o to właśnie mi chodziło, żeby z wyjętym silnikiem kierownica działała, właśnie sprawdzałem i po ręcznej kalibracji bez silnika można grać, nie wiedziałem o tym, że można ręcznie kalibrować. Dzięki wielkie!!! Gram głównie w Farming Simulator, więc force feedback niepotrzebny. W końcu cisza podczas gry!!
REKLAMA