logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór odpowiedniego rozłącznika do instalacji elektrycznej - porady

rutowiczbartosz 12 Lis 2024 16:32 582 11
  • #1 21300096
    rutowiczbartosz

Poziom 5  
    Ocena: 1
    Jak w temacie, jaki rozłącznik najlepiej zastosować?

Schemat z rozłącznikiem instalacyjnym 160 A
    Konto firmowe:
    USŁUGI ELEKTRYCZNE BARTOSZ RUTOWICZ
    Wincentynów, 36b, Sławno, 26-332
  • #2 21300183
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    O co konkretnie pytasz? O markę, czy jakieś parametry?
  • #3 21300192
    rutowiczbartosz

Poziom 5  
    Chodzi o to, że nie wiem, czy to jest rozłącznik izolacyjny, czy jakiś inny wyłącznik.
    Konto firmowe:
  • #4 21300206
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21300218
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1130
    rutowiczbartosz napisał:
    Jak w temacie, jaki rozłącznik najlepiej zastosować?
    Nie umiesz czytać tekstowych? Każdy projekt ma część opisową. Ten aparat jest nieprzypadkowo narysowany w kwadracie, to coś znaczy. Jest poza rozdzielnicą, więc należy coś więcej wiedzieć o tej lokalizacji.
  • #6 21300223
    rutowiczbartosz

Poziom 5  
    Schemat elektryczny z zaznaczonym na żółto wyłącznikiem głównym o wartości 160 A.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21300218
    Ja go zaznaczyłem na żółto w części opisowej jest opisany jako wyłącznik główny

Dodano po 1 [minuty]:

>>21300218
    Wiem gdzie jest zlokalizowany nie o to pytam
    Konto firmowe:
  • #7 21300241
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21300248
    rutowiczbartosz

Poziom 5  
    >>21300241
    Rozłącznik izolacyjny ładnie jest opisany w RB1 więc nie rozumiem dlaczego projektant nie mógł zrobić tego z wyłącznikiem głównym co do sieci nie wiem jaka jest bo nie widziałem ale podejrzewam że TN-C
    Konto firmowe:
  • #9 21300252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21300294
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1130
    rutowiczbartosz napisał:
    ... więc nie rozumiem dlaczego projektant...
    A ja nie rozumiem, po co projektant wyprowadza z ZL zasilanie 5x10 z oddzielnym PE i N by potem łączyć PE z N na listwie w rozdzielnicy RB-1.
    Błąd w sztuce.
    rutowiczbartosz napisał:
    [...

>>21300218
    Wiem gdzie jest zlokalizowany nie o to pytam

Nie rozumiesz pytania i odpowiadasz niegrzecznie. Od rodzaju umieszczenia aparatu zależeć może jego budowa. Inne są do montażu na szynie, inne do montażu na drzwiach, itd.
    Jak ci pomóc, jak nie ułatwiasz, nie podajesz szczegółów. Od nich dużo zależy.
  • #11 21301668
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    tyqva napisał:
    A ja nie rozumiem, po co projektant wyprowadza z ZL zasilanie 5x10 z oddzielnym PE i N by potem łączyć PE z N na listwie w rozdzielnicy RB-1.
    Błąd w sztuce.

Kilka ostatnich projektów jakie widziałem, podpisane przez magistrów inżynierów, nawet doktorów, z wszystkimi papierkami i pieczątkami - wyglądały tak jakby uczeń technikum (nawet nie student) robił coś na zaliczenie i nie tylko mu się nie chciało, ale i nie umiał.

Aparaty nie opisane, brak zestawień materiałów i kosztorysów, szkolne błędy na takim poziomie, że się elektryk po zawodówce za głowę łapie, a opis taki, że odruchowo cytujesz pana Ferdynanda K. "Co jest, kurde....", bo jak dialog skryby z Asterixa...
    Jak dzwonisz do projektanta, to on nie wie, bo wcale nie widział instalacji na oczy i w ogóle, to nie on projektował, ale fakturę proszę szybko opłacić...

Co do tematu, skoro wcześniej jest FR-303, to podejrzewam, że wcześniej projektant wymyślił coś podobnie modułowego w typie HAD412...
    O tym co zrobił z uziemieniem, pomilczę w zadumie nad meandrami ludzkiej pomysłowości...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru odpowiedniego rozłącznika do instalacji elektrycznej. Użytkownik nie był pewien, czy poszukiwany rozłącznik to izolacyjny, czy inny typ wyłącznika. W odpowiedziach zasugerowano, aby dostarczyć więcej szczegółów dotyczących lokalizacji rozłącznika oraz schematu instalacji. Wskazano, że rozłącznik izolacyjny jest odpowiedni, a także podkreślono znaczenie konsultacji z projektantem w celu wyjaśnienia niejasności dotyczących schematu. Użytkownik zauważył, że rozłącznik został opisany jako wyłącznik główny, co potwierdziło jego przypuszczenia. Na koniec użytkownik ogłosił, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA