logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DeWalt DCE0811D1R - Jak wlutować cztery przewody po upadku lasera?

wojtek34300 16 Lis 2024 20:56 615 6
REKLAMA
  • #1 21306024
    wojtek34300
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Witam. Wracam do starego tematu w skrócie. Proszę o pomoc. Laser De Walt DCE0811D1R. Ekipa remontująca u nas wzięła nasz laser, bo ponoć swojego zapomnieli, i oddali na drugi dzień, bo niby nie działa. Podobno upadł. Otworzyłem, ponieważ będę potrzebował, a tam ?!?!?!?!?!??! Serwis mnie zabił wyceną naprawy, więc siły własne. Czy ktoś może mi pomóc i krótko napisać lub lepiej narysować, który gdzie tych czterech wlutować? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Płytka obwodu drukowanego z widocznymi uszkodzeniami i miejscami na lutowanie przewodów. Płytka drukowana z czterema wystającymi przewodami
    AI: Czy możesz opisać lub pokazać, gdzie dokładnie znajdują się te cztery przewody w urządzeniu?
    tak
    AI: Czy zauważyłeś jakieś inne uszkodzenia lub objawy, które mogą pomóc w diagnozie problemu?
    nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21306060
    ando09
    Poziom 19  
    Ocena: 59
    Elektronikiem nie jestem, ale w pracy używam laserów czy to krzyżowych czy obrotowych. I powiem jedno jeśli upadł włączony laser to przylutowanie przewodów będzie najmniejszym problemem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21306283
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam - prawdopodobnie odpowiedż znajduje się na płytkach PCB , miejsca lutowania bardzo cienkich
    drucików są opisane + 1 2 3
    Zbliżenie na płytkę PCB z widocznymi lutowanymi drucikami i oznaczeniami +, 1, 2, 3.
    Zbliżenie na uszkodzony obwód drukowany z oznaczeniami lutowania.
  • #4 21306378
    wojtek34300
    Poziom 3  
    Witam. Nie wiedziałem, czy to będzie ok. Zrobię test. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21306443
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam - na fotce pierwszej zaznaczyłem w czerwonym prostokącie + 1 2 3 ale to samo jest
    na ściance bocznej bliżej otworu gdzie cienkie przewody biegną dalej .
  • REKLAMA
  • #6 21306921
    wojtek34300
    Poziom 3  
    >>21306060 Witam. Tak wiem kalibracja. Ale już przynajmniej świeci (linie ,trasowanie itd. Dalej będę myślał o kalibracji .Dziękuję

Dodano po 4 [minuty]:

>>21306443 Witam. Już działa dzieki wpisom. Dokładnie tak jak piszesz. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • #7 21417377
    wojtek34300
    Poziom 3  
    Zgodnie z sugestiami zlutowane i świeci. Została kalibracja niestety. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzonego lasera DeWalt DCE0811D1R, który przestał działać po upadku. Użytkownik samodzielnie otworzył urządzenie, aby naprawić cztery odlutowane przewody, gdyż serwis wycenił naprawę bardzo wysoko. Wskazano, że miejsca lutowania cienkich przewodów znajdują się na płytkach PCB, które są opisane i oznaczone numerami 1, 2, 3 oraz symbolem plusa. Zdjęcia z zaznaczonymi punktami lutowniczymi pomogły w identyfikacji właściwych miejsc do przylutowania przewodów. Po wykonaniu naprawy laser zaczął świecić, choć wymaga jeszcze kalibracji. Podkreślono, że uszkodzenie po upadku może być poważniejsze, ale w tym przypadku przylutowanie przewodów rozwiązało problem zasilania sygnału lasera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA