logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w domofonie Cyfral po remoncie - jak poprawnie podłączyć?

dunek546 20 Lis 2024 19:38 528 18
  • #1 21311601
    dunek546
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z montażem domofonu cyfral, po remoncie zamontowałem domofon tak jak był zamontowany przed ten sam domofon, wczoraj zrobiłem zdjęcie jak zamontowany jest u sąsiada(Urmet)jednak nic nie słychać, na pierwszym zdjęciu takie ustawienie kabelków jedynie słychać szum w słuchawce , może ktoś coś będzie w stanie pomóc.
    Tabela połączeń dla domofonów różnych firm, w tym Cyfral 5P. Panel montażowy domofonu z podłączonymi przewodami różnych kolorów. Wnętrze domofonu Miwi z widocznymi podłączonymi przewodami
    AI: Jaki jest dokładny model domofonu Cyfral, który próbujesz podłączyć?
    Cyfral 5p
    AI: Czy możesz opisać, jak są podłączone przewody (kolory i liczba przewodów) w Twoim domofonie?
    5 przewodów
    szary-masa
    niebieski-ring
    spk-brązowy
    mic-zielony
    sw1-biały
  • #2 21311780
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2071
    dunek546 napisał:
    mam problem z montażem domofonu cyfral, po remoncie zamontowałem domofon tak jak był zamontowany przed ten sam domofon, wczoraj zrobiłem zdjęcie jak zamontowany jest u sąsiada(Urmet)jednak nic nie słychać, na pierwszym zdjęciu takie ustawienie kabelków jedynie słychać szum w słuchawce , może ktoś coś będzie w stanie pomóc.

Podłączenie raczej wygląda na OK.
    Zgłoś problem do zarządcy/spółdzielni/administracji.
  • #3 21312993
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Napisz czego dokładnie nie słychać ? Rozumiemiem że u sąsiada nie słychać czy tak? Zapytaj innych sąsiadów i napisz.
  • #4 21313904
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Najważniejsze jest prawidłowe podłączenie masy, bo od niej wiele zależy. Sprawdź czy na pewno dobrze zaciśnięty jak kabelek pod śrubką.
  • #5 21324892
    dunek546
    Poziom 2  
    Sytuacja wygląda następująco: unifon jest tak podłączony, że gdy podnoszę słuchawkę, od razu otwiera drzwi od klatki. Osoba stojąca na dole słyszy, co mówię ja w mieszkaniu, a ja w mieszkaniu słyszę szum. Zamówiłem taki unifon, ale nie wiem, czy pasuje do mojej instalacji https://allegro.pl/oferta/unifon-domofon-wielolokatorski-proel-pa-456-analog-6099096981
  • #6 21325016
    barrrrrman
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Jak masz jeszcze Smarta 5P podłącz w następujący sposób:
    brązowy - SPK
    niebieski - RING
    zielony - MIC
    czrny - SW1 lub SW2
    biały - MASA
    zworki zostaw tak jak na zdjęciu
  • #7 21325442
    dunek546
    Poziom 2  
    No niestety, nic z tego. Teraz nic w słuchawce nie słychać. W poniedziałek zadzwonię do administracji, może ktoś przyjdzie i rozwiąże problem.
  • #8 21325892
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Barmmmman dlaczego twierdzisz że biały to masa nigdy w życiu biały to otwieranie (do sw1 albo sw 2 nie pamiętam dokładnie ale w tej konfiguracji zworki do instalacji 5 przewodowej jeden z tych zworek to masa a drugi otwieranie)
    Napewno szary to masa choć na jednym zdjęciu jest szary a na drugim czarny.
    Sprubój na chwilę odłączyć biały i szary od unifonu i zewrzeć szary (masa) do białego (otwieranie) elektrozaczep powinen otwierać napisz czy tak jest to powiem co robić dalej.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie kupuj na razie nowego unifonu szkoda kasy.
  • #9 21328316
    barrrrrman
    Poziom 13  
    Rzeczywiście popełniłem błąd,z tym białym, biały sw1,czarny masa...przyznaje się bez bicia...
  • #10 21328473
    dunek546
    Poziom 2  
    Podłączyłem czarny masa i biały sw1, ale dalej to samo. Gdy podnoszę słuchawkę, otwierają się drzwi do klatki i nic nie słychać w słuchawce.
  • #11 21328511
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Mam prośbę . Zrób jeszcze raz zdjęcie płytki żeby były kolory kabli podłączonych do punktów płytki i widoczne zworki , spróbuje Ci pomóc. Porównam na swojej płytce .
    Zrób tylko jeden test - odłącz na chwile dla testu biały od płytki i sprawdz czy nie otwiera się elektrozaczep, bo nie powinien wtedy się otwierać . Natomast jak biały (otwieranie) zewrzesz do czarnego (masy) to elektrozaczep powinien otwierać. Napisz co zaobserwowałeś.
  • #12 21328534
    barrrrrman
    Poziom 13  
    Powiedz jeszcze, czy to zdjęcie w pierwszym poście Miwi, na tych kolorach kabelków działało?
  • #13 21328748
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    dunek546 napisał:
    wczoraj zrobiłem zdjęcie jak zamontowany jest u sąsiada(Urmet)jednak nic nie słychać

Z tego wynika, że u sąsiada też nie działa?
  • #14 21328931
    dunek546
    Poziom 2  
    >>21328748 U sąsiada działa on ma jeszcze ten stary urmet to jest te 3 zdjęcie próbowałem podpiąć tak jak u niego i u mnie nie działał.
  • #15 21329219
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    >>21324892 nie analizowałem reszty postów i ich wersji podłączeń, ale odnosząc się tylko do tego wpisu (otwiera po podniesieniu) tak się kiedyś działo gdy został zamieniony mikrofon z masą, układ wtedy może częściowo działać, tj słychać w słuchawce dźwięk z dołu, brak głosu na dole, czasem głośno dzwoni no i otwiera sam drzwi w sytuacji gdy na dole jest wzmacniacz w odpowiedniej wersji (sterowanie zaczepem poprzez zwarcie do masy)
    sprawdź zamianę mikrofonu z masa, o pomyłkę nie trudno
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #16 21329616
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Jest to możliwe co pisze IGS dlatego prosiłem o odpięcie białego przewodu i sprawdzenia jak raguje i czy niereaguje elektrozaczep.
    Oczywiście jak wczesniej koledzy pisali należałoby ustalić właściwy przewód masowy ponieważ ze zdjęć podłączenia poprzedniej słuchawki wynika że to przewód czarny .
    Sprawdzić przewód masy można w taki sposób np. Jedna osoba wciska w kasecie przycisk dzwonka do tego mieszkania a druga osoba bierze słuchawkę telefoniczną i szuka najgłośniejszego sygnału
    dzwoka jak się uda to ustalić to jedned z przewodów jest masą. (zamias słuchawki telefonicznej można użyć poprzedniej słuchawki Urmeta punkty 1 i 6 nie odkładać można zmierzyć powinno być około 50 omów , w ten sposób wykożystamy głośniczek ).
    Jak znajdziemy te dwa przewody to bierzemy miernik napięcia stałego i prubujemy znaleść napięcie z innymi przewodami , przewód dzwonka nie ma potencjału z innymi a przewód masy z innymi pokaże napięcie i tu go rozróżnimy.
    Następnie przewód masy łączymy z 6 urmeta bierzemy słuchawkę do ucha i dotykamy kolejne przewody do 1 urmeta jak usłyszymy sygnał rozmowy z kasety to mamy przewód zwany słuchawką.
    Dotykamy miernikem napięcia stałego - do masy a + szukamy napięcia około 9v i tu uwaga przewód otwierania też mozę w większości domofonów pokazać napięcie ok 15 V.
    Można w celu znalezienia przewodu mikrofonowego użyć 2 urmeta na dole powinno być słychać jak się mówi do unifonu, można też zwierać poszczególne nie znalezione kable do masy jak będzie
    otwierał elektrozaczep to jest to przewód zaczepu.
    Uwaga w instalcjach 4 ro przewodowych zwarcie przewodu mikrofonowego do masy powoduje otwieranie elektrozaczepu. Ze zdjęcia podłączenia starej słuchawki (urmeta) autora wynika że jest to instalacja 5 przewodowa .
  • #17 21338938
    dunek546
    Poziom 2  
    A jak byście podłączyli do tego PROEL PA-456 tą instalacje?? Schemat układu PROEL PA-456 z oznaczeniami komponentów i punktów połączeń.
  • #18 21338954
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    przecież to nie jest kwestia tego jak podłączyć unifon cyfral lub proel czy xxx
    tylko tego jaka funkcje są realizowana na poszczególnych kolorach instalacji w miejscu podłączenia
    zależnie od modelu rozpisz sobie tak jak było to opisywane wcześniej, z tym że wpierw ustal jaka funkcja jest na jakim kolorze

Dodano po 14 [minuty]:

kolory i funkcje podaję wg. unifonu sąsiada (urmet) + zaciski z proela

wywołanie (dzwonek) - niebieski - ZL5
    głośnik (dźwięk z dworu) - brąz - ZL3
    mikrofon (dźwięk z lokalu) - zielony -ZL4
    masa - czarny - ZL6
    otwieranie - biały (uwaga: otwieranie działa poprzez zwarcie białego do masy) - ZL1 zworki ustawione tak aby ZL2 było połączone z masą (ZL6)

jeżeli tego nie ogarniasz to wezwij serwisanta
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #19 21339273
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Mam inny pomysł do autora.
    Podłącz instalację na unifonie urmeta jak poprzednio , następnie przeczyść spirytusem lub innym preparatem do czyszczenia styków i sprawdz czy wszystko działa.
    Dlatego cię o to proszę ponieważ nie wiemy czy wszystkie funkcję instalacji działają na odpowiednich kolorach , dopiero po tym teście możemy Ci pomóc w temacie podpięcia tego tego PROELA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w domofonie Cyfral 5P po remoncie. Mimo podłączenia zgodnie z wcześniejszym schematem, słychać jedynie szum. Użytkownik porównuje swoje połączenie z sąsiada, który ma domofon Urmet, i zauważa, że u sąsiada wszystko działa. W odpowiedziach podkreślono znaczenie prawidłowego podłączenia przewodów, zwłaszcza masy, oraz konieczność sprawdzenia, czy przewody są właściwie zaciśnięte. Użytkownik został również zachęcony do skontaktowania się z administracją budynku w celu uzyskania pomocy. Wskazano na możliwość zamiany przewodów oraz na konieczność ustalenia, które przewody odpowiadają za konkretne funkcje. Pojawiły się sugestie dotyczące testowania połączeń oraz czyszczenia styków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA