logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus - problem z uruchomieniem po zmianie kluczy Secure Boot na Windows 11

lisek5089 22 Lis 2024 21:06 570 3
REKLAMA
  • #1 21314897
    lisek5089
    Poziom 2  
    Laptop Asus

Chciałem uaktualnić system do Windows 11, ale trzeba było włączyć bezpieczny rozruch (secure boot). Włączyłem bezpieczny rozruch, ustawiłem klucze na domyślne w bezpiecznym rozruchu i system nie chce się uruchamiać. W kluczach przy Forbidden Signatures był klucz mixed 227, ale gdy zmieniłem na ustawienia fabryczne tego kluczu, to był default 77. Przez tę zmianę chyba system nie chce się uruchamiać. W tym laptopie dysk SSD był zepsuty rok temu i był zmieniany, więc mi się wydaje, że przez to nie chce się uruchomić, przez te klucze. Mam na tym laptopie ważne dane, nie chcę ich stracić.

Proszę o jak najszybszą odpowiedź
    AI: Jaki jest dokładny model Twojego laptopa Asus?
    Asus Sonicmaster
    AI: Czy pojawiają się jakieś komunikaty błędów lub kody błędów, gdy system nie chce się uruchomić?
    Nie, wyrzuca do BIOS-u cały czas po restarcie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21315038
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10455
    To nie trac, kto Ci kaze je usuwac? Wczesniej zgraj co chcesz i reinstaluj system.
  • REKLAMA
  • #3 21315529
    lisek5089
    Poziom 2  
    >>21314897
    Dzięki
    Udało mi się rozwiązać problem poprzez wyjęcie dysku ssd, podłączenie do komputera zrobienie kopii zapasowej reinstalować windowsa i działa nawet bezpieczny rozruch działa i jest windows 11
  • #4 21319169
    lisek5089
    Poziom 2  
    Udało mi się rozwiązać problem poprzez wyjęcie dysku SSD, podłączenie do komputera, zrobienie kopii zapasowej, reinstalowanie Windowsa i działa, nawet bezpieczny rozruch działa i jest Windows 11.
REKLAMA