logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara Picasso 2003 1.6 NFV - brak napięcia na F18 w BSM, dmuchawa nie działa

Albus 23 Lis 2024 19:03 441 7
REKLAMA
  • #1 21316268
    Albus
    Poziom 21  
    Ocena: 344
    Citroen Xsara Picasso z2003r 1.6 NFV , Poratujcie schematem, podpowiedzcie w następującym przypadku - Nie działa dmuchawa wnętrza , był wypalony styk bezpiecznika F18 40A w BSM - wymieniłem na drugi używany taki sam numer BSM . Dalej nie działa ale po podaniu napięcia na bezpiecznik - dmuchawa działa prawidłowo na każdym biegu. Wg schematów które przejrzałem do bezpiecznika F18 w BSM 40A powinno dochodzić napięcie po stacyjce "15" przez kostkę szarą na pin B9 ( i tu jest te napięcie po włączeniu stacyjki ) czy dobry schemat mam do wersji BSM 3 ? Kostka stacyjki sprawdzona , przekazuje napięcie na instalację
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21316297
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3412
    Nie szukaj schematów. Ja te typowe usterki naprawiam tak - przecinam ten gruby biały przewód który zasila dmuchawę. Stosuję odpowiednio duży przekaźnik oraz dodatkowe gniazdo bezpiecznikowe. Zasilanie biorę z pod śruby 8 a sterowanie przekaźnika z innego obwodu gdzie pojawia się 12 V po zapłonie. I tyle w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #3 21316358
    Albus
    Poziom 21  
    Ostatecznie tak przerobię. Żeby było ciekawiej przestał odpalać silnik ale to już się stalo jeszcze na starym bsm . Kręci rozrusznik i pompa paliwa ma zasilanie. Błędów brak . W parametrach :Sterownik zablokowany . Oczekiwanie na odpowiedź z BSI. Podpowiedzcie czy to się rozsypała symchronizacja bsi z czy moga być winne kable przy tym objawie? Załączam screena .
    Załączniki:
    • Citroen Xsara Picasso 2003 1.6 NFV - brak napięcia na F18 w BSM, dmuchawa nie działa 20241122_180141.jpg (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21316396
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3412
    Wygląda jakby nie było jakiegoś napięcia. Zobacz zasilanie sterownika silnika.
  • REKLAMA
  • #5 21316418
    Albus
    Poziom 21  
    >>21316396 zdarzyłem sprawdzić i '30' jest i masy są prawidłowe. Napięcie "15" po stacyjce muszę sprawdzić w którym dokładnie pinie bo to na zapiętych wtyczkach trzeba sprawdzić. A schemat w którym spojrzałem chyba do starszej wersji podaje gdzie zasilanie ECU jest z podwonjego przekaznik. A u mnie jest bsm od zasilania.
  • #6 21316444
    AT
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Bardziej BSI albo Transponder , jakby nie było zasilania na sterownik silnika to by się z nim nie połączyło .
    Co do BSM to nieraz za którymś razem dorwie się w pełni sprawną używkę .
  • #7 21318074
    Albus
    Poziom 21  
    To może któryś z Was proszę poratuje schematem dedykowanym . Sprawdzę połączenie ECU bsi
  • #8 21365961
    Albus
    Poziom 21  
    Poradziłem naprawiłem i było to tak - dmuchawa działa-wymieniłem bsm. a mogłem to sprawdzić jak odpaliłem silnik, wcześniej nie było napięcia . A silnik odpaliłem po tym jak zastosowałem emulator immo od autronika tzn oni zamontowali

Podsumowanie tematu

✨ Citroen Xsara Picasso 2003 1.6 NFV miał problem z brakiem napięcia na bezpieczniku F18 40A w BSM, co powodowało nie działającą dmuchawę wnętrza. Po wymianie BSM na używany problem pozostał, jednak dmuchawa działała po bezpośrednim podaniu napięcia na bezpiecznik. Sprawdzono obecność napięcia "15" po stacyjce na pinie B9 szarej kostki, które było obecne, a także zasilanie "30" i masy, które były prawidłowe. Schematy użyte do diagnozy mogły dotyczyć starszej wersji BSM, gdzie zasilanie ECU pochodziło z podwójnego przekaźnika, a w tym przypadku z BSM. Zaproponowano obejście problemu poprzez zastosowanie dodatkowego przekaźnika i osobnego gniazda bezpiecznikowego zasilanego bezpośrednio z punktu pod śrubą 8, sterowanego napięciem 12 V po zapłonie. Dodatkowo pojawił się problem z odpalaniem silnika i komunikacją z BSI, co mogło wskazywać na problemy z synchronizacją BSI lub uszkodzenie transpondera. Ostatecznie problem z dmuchawą rozwiązano wymieniając BSM oraz zastosowano emulator immobilizera marki Autronika, co umożliwiło uruchomienie silnika i prawidłowe działanie dmuchawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA