logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niska prędkość WiFi 7 z Xiaomi BE7000 i Intel BE200 - jak poprawić?

gumpa68 24 Lis 2024 12:49 2205 15
REKLAMA
  • #1 21317235
    gumpa68
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam forumowiczów

Mam problem z prędkością mojej sieci. Zaktualizowałem ostatnio sieć w moim mieszkaniu na "wifi7". Stary router Netgear R7000 z FreshTomato został sparowany po kablu z Xiaomi BE7000 w trybie AP (FreshTomato pokazuje prędkość 1000Mbps), a w PC zainstalowałem Intel BE200 na PCiE.
    Karta sieciowa zgłasza połączenie jak na obrazku: Zrzut ekranu z informacjami o połączeniu Wi-Fi
    więc na moje oko powinno to się spinać w dość szybkie połączenie.
    Prędkość sprawdzam na speedtest.pl. Łącze 1Gbps Netia. Po kablu uzyskuję prawie 1000, natomiast po wifi okolice 300-400 Mbps.

Czy ktoś ma pomysł co może spowalniać prędkość tej sieci?
    Dodam, że przesunięcie AP bliżej PC nie zwiększa przepustowości, coś bottleneckuje mi prędkość. Sprawdzałem ustawienia w FreshTomato. Wszelkie QoS i limitery- wyłączone.
    Sterownik BE200-23.90.0.2 najnowszy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21318417
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2523
    WiFi BE to jedno pomieszczenie. Do tego kanal koszmarnie szeroki i wrażliwy na zakłócenia. Probowales ograniczyć kanał i robic testy obok AP?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21319895
    gumpa68
    Poziom 11  
    Spróbuję zawęzić kanał i zrobię testy jutro.
    Dopiero wróciłem do domu, a już padam na pysk. Dzięki za pomysł.
  • #4 21320710
    gumpa68
    Poziom 11  
    Nie uzyskuję większych prędkości na kanałach 20 i 40MHz. Zauważyłem, że w AP mam włączoną funkcję MU-MIMO. Czy to nie limituje transferu?
    Dodam, że ten AP nie ma częstotliwości 6GHz, więc rozmawiamy tutaj tylko o częstotliwości 5GHz
    Maksymalna prędkość to 433, średnia 420 Mbps. Może te liczby komuś coś powiedzą w kwestii bottlenecka.
  • Pomocny post
    #5 21320737
    IC_Current
    gumpa68 napisał:
    to 433

433Mbps to synchronizacja AC na kanale 80MHz w SISO.
    Oczywiście mówimy o synchronizacji a nie o realnej przepływności (np na speedtest).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21320765
    gumpa68
    Poziom 11  
    W kwestii zakłócania sygnału- kanał na którym postawiłem 5GHz jest kompletnie nieużywany i daleko od jakiejkolwiek innej sieci w pobliżu, więc to nie powinno być problemem. Co prawda mam masę IoT w domu i Zigbee, ale to raczej zmartwienie na 2,4GHz niż na 5.

Czy jestem w stanie zmierzyć prędkość jaką osiąga samo AP z pominięciem routera? Wtedy wiedziałbym czy limituje mnie Ap, router, czy może sama karta sieciowa w PC.
  • Pomocny post
    #7 21320774
    IC_Current
    Uzyj iPerf. Na jednej maszynie serwer, na drugiej klient.
    Przy testach WiFi należy generowac kilka stumieni równoległych (parametr -P).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 21323699
    ppowski1
    Poziom 1  
    Jak to Chinole, zawsze coś "popieprzą" w firmware, też z tym walczyłem i trzeba zrobić tak: pierwsza 5G automatycznie, a druga 5G-gry) ustaw na stałe kanał 64 i wtedy u mnie kanał ustawia się na 160MHz i transfery są OK! Nie wiem, dlaczego tak jest - pewnie to wynika z braku pewnych kanałów w ruterach z Chin i brakuje pewnie pasma na 160MHz.
  • #9 21323710
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Xiaomi router i wszystko jasne... kolejny wątek o kwiatkach w tych cudach techniki, od lat trzymają poziom... ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21323831
    KOCUREK1970
    Ocena: 5493
    @gumpa68
    Zastosuj oprogramowanie producenta.
    Wszystkie te alternatywne oprogramowania o kant potłuc.
  • REKLAMA
  • #11 21348039
    gumpa68
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie i przepraszam, że mnie tyle nie było. Podłączyłem PC do R7000 kablem. Zgłasza się jako 1000Mbps. Bottleneck dalej występuje. Wychodzi na to, że problemem nie jest Xiaomi działający jako AP, a sam Netgear R7000 z FreshTomato. Ma ktoś może pomysł dlaczego Fresh Tomato może obcinać przepustowość, aż tak? Ewentualnie jakie dane/logi mogę udostępnić żeby sprawdzić konfigurację?
    Router, który otrzymałem od plusa (netii) osiąga prawie 1gbps po kablu, ale już nie po wifi.

@KOCUREK1970 Chodzi Ci o FreshTomato na Netgear?
  • #12 21348046
    IC_Current
    gumpa68 napisał:
    Fresh Tomato może obcinać przepustowość, aż tak?

Tak. Mało które alternatywne oprogramowanie ma pełne sterowniki (które są własnościowe) i urządzenia nie mają akceleracji sprzętowej dla HW-NAT. Na większości alternatywnego softu tego brakuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21348059
    gumpa68
    Poziom 11  
    >>21348046

Niestety oprogramowanie fabryczne na tym routerze działało na tyle tragicznie, że postanowiłem zmienić je na inne. Konieczność resetowania zasilaniem kilka razy w tygodniu to była norma. Możecie polecić w miarę dobry router, który będzie stabilny, połączy się z ONT PPPoE i będzie pozwalał na konfigurację z zachowaniem zdrowego rozsądku (odizolowana sieć IoT, firewalle i wszystko, co do bezpieczeństwa jest potrzebne).
    WiFi mieć nie musi, choć i takie opcje wezmę pod uwagę, bo ten cały router Xiaomi na "wifi7" to też nie był najlepszy pomysł w moim życiu.
  • #14 21348087
    IC_Current
    gumpa68 napisał:
    firewalle

W domowej zabawce? Jak skuteczny UTM, to cena w okolicach 4000zł a potem co roku tysiąc na licencję. Cała reszta to śmiech na sali a nie zabezpieczenie.

Co do jakości sieci WiFi i dobrego oprogramowania. Do domu można śmiało polecić serię Deco od TP-Linka. Od modelu X50 radzi sobie bez problemów z łączami gigabitowymi. Jak się uprzesz na ten "firewall" i jeszcze "antywirus", to szukaj używek starszej generacji (np X60). Mają licencje bezterminową na antywirusa i podobne bzdety. Nowe modele to już subskrypcja w chorej cenie za te i tak nic nie warte dodatki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21355373
    gumpa68
    Poziom 11  
    Podsumowując temat:

Problemem była zarówno moja konfiguracja BE7000 jak i Netgear R7000, a w zasadzie FreshTomato, które było na nim zainstalowane.
    Uprościłem sieć maksymalnie jak się da. Podłączyłem Xiaomi BE7000 do ONT i połączyłem się passami netii PPPoE. Wszystko ruszyło bez problemów. Następnie ustawiłem pojedynczą sieć 2,4GHz i 5GHz. Kolejno ustawiłem w obu pasmach szerokość kanału na auto,a same kanały najniżej jak się da. W tej chwili na kanale 36 w paśmie 5GHz osiągam prędkość pod 900 Mbps, czyli tyle ile mam po kablu.

Temat zamykam, a wszystkim powyżej dziękuję za pomoc.
  • #16 21355378
    gumpa68
    Poziom 11  
    Podsumowując temat:

Problemem była zarówno moja konfiguracja BE7000 jak i Netgear R7000, a w zasadzie FreshTomato, które było na nim zainstalowane.
    Uprościłem sieć maksymalnie jak się da. Podłączyłem Xiaomi BE7000 do ONT i połączyłem się passami netii PPPoE. Wszystko ruszyło bez problemów. Następnie ustawiłem pojedynczą sieć 2,4GHz i 5GHz. Kolejno ustawiłem w obu pasmach szerokość kanału na auto,a same kanały najniżej jak się da. W tej chwili na kanale 36 w paśmie 5GHz osiągam prędkość pod 900 Mbps, czyli tyle ile mam po kablu.

Temat zamykam, a wszystkim powyżej dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z prędkością sieci WiFi 7, gdzie połączenie z routerem Xiaomi BE7000 przez Netgear R7000 z oprogramowaniem FreshTomato osiągało jedynie 300-400 Mbps, mimo teoretycznych możliwości 1 Gbps. Po analizie, użytkownik zidentyfikował, że problem leży w konfiguracji zarówno BE7000, jak i R7000. Po uproszczeniu sieci, podłączeniu BE7000 bezpośrednio do ONT oraz ustawieniu kanałów na auto, prędkość wzrosła do 900 Mbps na paśmie 5GHz. Użytkownik zasugerował, że problemy mogły wynikać z ustawień MU-MIMO oraz szerokości kanałów, a także z ograniczeń oprogramowania FreshTomato.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA