logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude E5470 nie widzi dysku Kingston KC3000 2TB - co zrobić?

fido 26 Lis 2024 20:21 921 8
REKLAMA
  • #1 21321115
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    Witam.
    Posiadam Laptopa Dell Latitude E5470 i jest tam włożony dysk WD Blue widoczny na zdjęciu.
    Chciałem do tego Laptopa włożyć Kingstona KC3000 2TB ale niestety podczas uruchamiania laptop nie widzi dysku. Jak uruchomię instalator windowsa to jest widoczny ale pojawia się info że w bios brak sterownika i nie można zainstalować systemu.
    Czy jest jakaś szansa na uruchomienie tego dysku w tym laptopie czy szukać czegoś innego.
    Dell Latitude E5470 nie widzi dysku Kingston KC3000 2TB - co zrobić?photo_2024...-18-27.jpg (194.4 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21321213
    mosiondz
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Sprawdź ustawienia BIOS RAID - AHCI. Sprawdź w obu trybach czy jest widoczny. Czasem instalacja jest możliwa w 1 trybie a dysk pracuje w 2 trybie - nie umiem tego wytłumaczyć ale tak czasem jest.
    Jeśli to nie pomoże to:
    Pobierz sterownik Sterownik Intel Rapid Storage Technology. Jest to plik exe więc rozpakuj go do folderu - np za pomocą 7zip.
    Umieść na pendrive. W trakcie instalacji wybierz ten sterownik.
  • REKLAMA
  • #3 21321537
    fido
    Poziom 26  
    BIOS mam ustawione na AHCI, tych ustawień jeszcze nie zmieniałem, bawiłem się tylko zmianą UEFI. Dysk w BIOS niby jest widoczny. Podczas instalacji Windows 11 Pro pojawia się info, że w BIOS nie jest załączony kontroler i nie można zainstalować Windows. Pobrałem paczkę Intel Rapid Storage Technology podałem dostęp do lokalizacji coś tam pomieliło i znowu pojawiło się info o braku kontrolera.
    Dell Latitude E5470 nie widzi dysku Kingston KC3000 2TB - co zrobić?photo_2024...27 (2).jpg (154.74 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Dell Latitude E5470 nie widzi dysku Kingston KC3000 2TB - co zrobić?photo_2024...-09-27.jpg (185.58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21321548
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Gdzieś tam wyczytałem że ten Dell obsługuje dyski
    1.HDD 2,5 do 1TB
    2.SSD 2,5 do 512GB
    3.M2 do 512GB
    4.PCIE do 512GB
  • #5 21321550
    fido
    Poziom 26  
    Teraz jest zamontowany WD Blue M.2 SATA 1TB i działa bez problemu. Podejrzewam że ten KC 3000 nie da rady ale może jakby był WD Blue M.2 SATA 2TB to może kto wie, trzeba by na testy jakiegoś dorwać.
  • REKLAMA
  • #6 21321554
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Po co Ci SSD 2TB na laptopie biznesowym?
    Padnie dysk nagle i nie masz żadnych danych.
    Jeszcze rozumiem duże dyski na PC do gier czy zawodowej edycji zdjęć/video ale na laptopie biznesowym sprzed 10 lat to moim zdaniem bez sensu.
  • #7 21321570
    fido
    Poziom 26  
    Dla celów szkoleniowych. Brakuje miejsca, może będą dwa systemy na nim, dane i tak są co jakiś czas backupowane więc nie ma problemu.

Dodano po 10 [godziny] 24 [minuty]:

Zrobiłem test.
    Udało mi się zainstalować na KC3000 Linux Mint bez problemu. Żeby uruchomić zmieniłem w BIOS ustawienie na UEFI. Linux Mint działa bez problemu komputer uruchamia się bez problemu.
    Spróbowałem zainstalować Windows 10 Pro ale niestety nie da rady. Ciekawa sytuacja. Może mam jakieś złe sterowniki do Intel Rapid Storage. Pobierałem je ze strony Della pod model Laptopa.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Aktualizacja

Po instalacji Linuxa na innym komputerze usunąłem partycje linuxowe i założyłem jedna partycję NTFS, po pobraniu najnowszego Windowsa 10 pro i przestawieniu na UEFI w BIOS udało się zainstalować Windowsa 10.
  • #8 21323979
    mosiondz
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    W takim razie to jest problem ze sterownikiem dysku. Przy tych laptopach nie było poprawnej obsługi M2 na Windows, a Linux łyka bez problemu. muszę sobie przypomnieć jak to było bo jakieś 7 lat temu miałem taki problem.
  • #9 21460514
    urmorro
    Poziom 1  
    Laptop Dell Latitude E5470 SSD Kingston Fury Renegade M.2 PCI-E 4.0 NVMe 2 TB

1. Pobieramy do siebie win10.iso.
    2. Pobieramy program do siebie ( https://rufus.ie/pl/ ) Rufus.
    3. Robimy pendrive do instalacji win10 z pendrive'a (min. 8 GB) za pomocą programu Rufus (wystawiamy warunki - GPT, UEFI).
    4. Instalujemy dysk SSD M.2 NVMe 2 TB w laptopie Dell Latitude E5470.
    5. W BIOSie laptopa zaznaczamy: UEFI; RAID On (ni jakich AHCI); Enable USB Boot suport, USB Port; TPM - Off.
    6. Instalujemy win10 z pendrive'a.
    7. Odczuwamy przyjemność od M.2 NVMe 2 TB

Dysk SSD Kingston Fury Renegade M.2 zamontowany w laptopie Dell Latitude E5470.
    Kingston Fury Renegade SSD M.2 zainstalowany w laptopie Dell Latitude E5470.
    Etykieta na obudowie laptopa Dell Latitude E5470 z informacjami technicznymi.
    Ekran BIOS laptopa z informacjami o systemie i urządzeniach, w tym zainstalowanym dysku M.2 PCIe SSD.
    Zdjęcie ekranu BIOS z ustawieniem sekwencji rozruchu w laptopie Dell Latitude E5470.
    Ustawienia zaawansowanej konfiguracji rozruchu w laptopie Dell Latitude E5470
    Ekran ustawień BIOS w laptopie Dell Latitude E5470 z zaznaczonym trybem RAID On.
    Ekran BIOS Laptopa Dell Latitude E5470 z zaznaczonymi opcjami napędów SATA i M.2 PCIe SSD.
    Zrzut ekranu z ustawieniami BIOS-u Dell Latitude E5470, podkreślający opcję włączenia wsparcia dla rozruchu USB.
    Ekran BIOS laptopa Dell Latitude E5470 z zaznaczoną opcją TPM 2.0 Security.
    Ekran programu Rufus z ustawieniami schematu partycjonowania GPT i docelowego systemu UEFI.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Dell Latitude E5470 z oryginalnie zamontowanym dyskiem WD Blue M.2 SATA 1TB nie wykrywa dysku Kingston KC3000 2TB podczas instalacji Windows, mimo że dysk jest widoczny w BIOS i instalatorze. Problem wynika z braku odpowiednich sterowników kontrolera w BIOS, co uniemożliwia instalację systemu Windows. Zalecane jest sprawdzenie ustawień BIOS, zwłaszcza trybów RAID i AHCI, oraz użycie sterowników Intel Rapid Storage Technology podczas instalacji. Użytkownik potwierdził, że instalacja Linux Mint na KC3000 przebiega bez problemów po ustawieniu BIOS na UEFI, co wskazuje na problem kompatybilności sterowników Windows z dyskiem NVMe w tym modelu laptopa. Po usunięciu partycji Linux i utworzeniu partycji NTFS udało się zainstalować Windows 10 Pro na KC3000 przy ustawieniu UEFI. Dodatkowo, inny użytkownik potwierdził możliwość instalacji Windows 10 na Dell Latitude E5470 z dyskiem Kingston Fury Renegade M.2 PCIe 4.0 NVMe 2TB, przy konfiguracji BIOS: UEFI, RAID On, wyłączonym TPM i instalacji systemu z pendrive przygotowanego programem Rufus z ustawieniami GPT i UEFI. W dyskusji pojawiły się także informacje o ograniczeniach fabrycznych Dell Latitude E5470 dotyczących maksymalnej pojemności i typów obsługiwanych dysków SSD i HDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA