logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Bosch SMV46GX01E - brak reakcji po naprawie drzwi, jak podłączyć wtyczki?

try3ek 30 Lis 2024 09:54 480 7
REKLAMA
  • #1 21326140
    try3ek
    Poziom 10  
    Witam

Zmywarka Bosch smv46gx01e po naprawie drzwi (wykrzywione zawiasy) nie załącza się.

Rozebrałem drzwi by dostać się do zawiasów, musiałem rozpiąć wtyczki. Po podłączeniu wszystkiego nie reaguje na włącznik. Raczej nie da się pomylić wtyczek z powodu długości kabli i szerokości wtyczek. Ma ktoś zdjęcie podobnej zmywarki jak są wtyczki podłączone po rozkręceniu drzwi lub schemat podłączenia?

Dostałem się do głównej płyty, od włącznika wychodzą dwa przewody na jednym jest 13,7V a na drugim pojawia się te same napięcie po wciśnięciu przycisku włączenia ale jest tylko jak się go trzyma, mimo to nic się nie załącza. Kolejne przewody które sprawdziłem to te łączące główną płytę z płytką od przycisków na drzwiach, idą trzy przewody, tylko na środkowym jest 4V na pozostałych brak zasilania, cały czas stały niezależnie od tego czy przycisk jest włączenia wciśnięty czy nie.

Co jeszcze można sprawdzić? nie widać żadnych fizycznych uszkodzeń na płycie
    AI: Czy sprawdziłeś, czy wszystkie wtyczki zostały prawidłowo podłączone zgodnie z instrukcją serwisową lub schematem?
    brak schematu a w instrukcji brak takich szczegółów
    AI: Czy sprawdziłeś, czy zatrzask drzwi i inne mechanizmy bezpieczeństwa działają poprawnie po naprawie?
    zmywarka jest w zabudowanie więc włączenie jej odbywa się na otwartych drzwiach
  • REKLAMA
  • #2 21326257
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Kolega to tak opisał, że niewiele z tego wynika! heh

Po podłączeniu samego włącznika oraz D-Bus2 do OU (wyświetlacza) klikasz i się uruchamia. Na skrajnych przewodach magistrali powinno być pomiędzy 9V - 13V (w zależności od aplikacji).
  • REKLAMA
  • #3 21327342
    try3ek
    Poziom 10  
    Już znalazłem jak podłączyć i niestety nadal nie ma reakcji.

Na zdjęciu zaznaczone 5 przewodów, dwa niebieskie połączone z włącznikiem, po dodaniu napięcia na lewym jest 13,7V na prawym pojawia się tylko po wduszeniu po puszczeniu znika, na 3 czerwonych które idą do płytki z przyciskami (programator?) nic się nie zmienia na środkowym jest tylko stałe 4V.

Na drugim zdjęciu jest coś na dole drzwi i podłączone dwoma białymi przewodami do tej płytki na górze, do czego to służy?

Co jeszcze w zmywarce jest co rozłączy zasilanie, jakie zabezpieczenie? Jedynie co znalazłem to chyba zabezpieczenie przed zalaniem na środku na samym dole, po wyjęciu i wciśnięciu startuje pompa i na głównej płycie słychać przekaźniki czyli można przypuszczać że ta część nie blokuje zasilania.

Ktoś ma jakiś pomysł co sprawdzić?
    Zbliżenie na wnętrze zmywarki z widocznymi przewodami i podłączeniami. Zdjęcie płytki elektronicznej z zaznaczonymi przewodami.
  • REKLAMA
  • #4 21327351
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Aquastop?
    Zamek?
  • #5 21329739
    try3ek
    Poziom 10  
    User2039 napisał:
    Aquastop?
    Zamek?

Jak można to sprawdzić? Do zamka idą dwa przewody, to może je zmostkować?
    Aquastop to chyba ten, co ma pływak na dole zmywarki. Gdy wcisnąłem, to załączyła się pompa, więc raczej nie odcina zasilania, jak pompa działa.
  • #6 21333939
    try3ek
    Poziom 10  
    >>21326257
    Odłączyłem wszystko i na skrajnych przewodach nie pojawia się żadne napięcie. Czy to oznacza ze padła płyta przy robieraniu czy zadziałało jakieś zabezpieczenie które nie potrafię zlokalizować
  • REKLAMA
  • #7 21333947
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Czego jeszcze odemnie oczekujesz? Napisałem jasno i wyraźnie ...

Po naciśnięciu włącznika na skrajnych czerwonych ma się pojawić napięcie (9V - 13V w zależności od aplikacji). Ułatwię Ci sprawę i powiem, że po odłączeniu wszystkich wtyczek (poza zasilaniem i tą 5 pinową D-Bus2 + switch) również musi to działać (wyeliminujesz zwarcie któregoś z komponentów zewnętrznych.

Btw kolega @User2039 to jakieś bzdury wypisuje i nie ma chyba większego pojęcia o tym, co pisze xD

try3ek napisał:
    Po podłączeniu wszystkiego nie reaguje na włącznik. Raczej nie da się pomylić wtyczek z powodu długości kabli i szerokości wtyczek. Ma ktoś zdjęcie podobnej zmywarki jak są wtyczki podłączone po rozkręceniu drzwi lub schemat podłączenia?

Jak widać można popsuć i to dosyć dużo xD Chociaż? Czasem rozwiązanie jest na wyciagnięcie ręki! Może źle podłączone ^^?
  • #8 21377899
    try3ek
    Poziom 10  
    Niestety padł główny sterownik, nie wiadomo dlaczego, przekazany do fachowca, sprawdził wszystko wymienił podejrzane elementy, pojawiło się napięcie, ale znikło pod obciążeniem, wymiana na inny sterownik rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SMV46GX01E po naprawie drzwi (wykrzywione zawiasy) nie uruchamia się po ponownym podłączeniu wtyczek. Po rozebraniu drzwi i rozłączeniu przewodów, na włączniku pojawia się napięcie 13,7V na jednym przewodzie, a na drugim tylko podczas przytrzymania przycisku, jednak urządzenie nie reaguje. Trzy przewody łączące główną płytę z płytką przycisków wykazują stałe 4V na środkowym przewodzie, bez zmian przy włączaniu. Sprawdzono zabezpieczenie przeciwzalaniowe (aquastop) i zamek drzwi, które nie odcinają zasilania. Po odłączeniu wszystkich wtyczek poza zasilaniem i magistralą D-Bus2 oraz włącznikiem, na skrajnych przewodach powinno pojawić się napięcie 9-13V, co nie występowało. Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie głównego sterownika, który po wymianie na nowy przywrócił prawidłową pracę zmywarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA