>>21330777
Musisz sprawdzać jakiego PoE wymagają urządzenia. W przypadku Omada wymagany jest standard 802.3at PoE+ więc taki (nie mniejszy) musi mieć switch.
Skoro już była mowa o kablach a teraz o PoE to warto zwrócić uwagę, że kable muszą być z pełnej miedzi (CU) a nie miedziowane (CCA). Do gniazdek przyjąłbym kategorię 6a, do kamer i AP ewentualnie 5e jednak czym wyższa kategoria, tym grubsza żyła a to oznacza mniejsze spadki napięć (mam na myśli PoE) i tak jak przy krótszych odcinkach (w domu) może to nie mieć aż takiego znaczenia tak w przypadku kamer (dłuższe przewody) może to stanowić o poprawnej (bądź niepoprawnej) pracy instalacji.
Kable instalacyjne (z drutu) nie mogą być zakończone wtyczkami tylko powinny być "umocowane w sposób statyczny" do patchpanela a z drugiej strony "do gniazda". Dopiero ostatni odcinek w postaci krótkiego patchcordu powinien być elastyczny (linka). W przypadku założenia wtyczek wprost na kabel będą występowały naprężenia, które mogą doprowadzić do szybkiej degradacji instalacji a w skrajnych wypadkach nawet do pęknięcia lutów gniazd ETH w urządzeniach (miałem takie przypadki).
[edyta]
Na koniec: kategoria 6a to dziś sporo na wyrost ale postęp jest duży i może się okazać, że za 3 lata kupisz sobie NAS z kartą 10Gb/s a wtedy 6a będzie jak znalazł no chyba, że lubisz kucie i kładzenie nowych kabli
Wymienić urządzenia aktywne jest łatwo, zakończenia pasywne (gniazda, etc) też łatwo a kable raczej trudno dlatego kable warto położyć wyższej kategorii niż dziś będzie to wykorzystywane.
[edyta2]
Nie wiem czy warto iść w Omadę. Cena tego nie jest współmierna z jakością. Sądzę, że skoro zerknąłeś na Oamdę to powinieneś zerknąć na Ubiquiti.