logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odłączyć kabelki w starym monitorze CRT Samsung?

maciejbiernacki2009 05 Gru 2024 16:44 159 5
REKLAMA
  • #1 21334296
    maciejbiernacki2009
    Poziom 2  
    Witam, z nudów rozbieram sobie takiego starego CRT Samsunga, może dorobię mu jakąś fajną obudowę, chcę zapytać się o te kabelki na zdjęciu, dokładnie to o to, jak mogę je szybko odłączyć?

Czerwony przewód podłączony do wnętrza starego monitora CRT.Wnętrze starego monitora CRT z widocznymi szarymi przewodami elektrycznymi, które są wskazane czerwonymi strzałkami i opisane jako TE DWA SZARE.Zbliżenie na czerwony kabel podłączony wewnątrz obudowy monitora CRT.

Czy mogę te szare po prostu uciąć i je potem jakoś skręcić?
    AI: Jaki to dokładnie model monitora CRT Samsunga?
    Nie wiem niestety, jest zerwana nalepka z danymi.
    AI: Czy możesz opisać lub pokazać zdjęcie tych kabelków, które chcesz odłączyć?
    No, pokazałem.

Dobra, te szare udało mi się odłączyć, ale co z tym czerwonym?
  • REKLAMA
  • #2 21334310
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Te "kabelki" są zamontowane w tym trafopowielaczu. Odłącz je od drugiej strony, czyli wylutuj z płytki.
    maciejbiernacki2009 napisał:
    jak mogę je szybko odłączyć?

Szybko, to możesz je uciąć.

PozdrawiaM.
  • REKLAMA
  • #3 21334315
    maciejbiernacki2009
    Poziom 2  
    >>21334310 a to czerwone z gumką?
  • REKLAMA
  • #4 21334324
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Zdjąć kapturek z kineskopu. To miękki materiał. Wystarczy podwinąć i wyciągnąć elektrodę z kineskopu. Jeśli TV był włączany i działał, to przed odłączeniem elektrody pod "kapturkiem", należy rozładować kineskop.
  • REKLAMA
  • #5 21335774
    art_56
    Poziom 17  
    Ocena: 80
    Te dwa szare przewody na płytce kineskopu, to jeden jest przylutowany i należy go wylutować, a drugi jest wciskany w złaczu podstawki kineskopu. Żeby go wyciągnąć musisz wcisnąć taki plastyk prostokątny w miejscu obok gdzie wchodzi ten przewód i pociagnąć za ten przewód. Z drugiej strony przewody te są na stałe zalane w trafopowielaczu.
  • #6 21335795
    maciejbiernacki2009
    Poziom 2  
    >>21335774 Ok dzięki, udało mi się wszystko rozebrać
REKLAMA