Po włączeniu strony z MKS-online nie mogę rozpocząć skanowania jak dotychczas ponieważ okno główne jest nie aktywne.
Do tej pory wszystko działało.
Co z tym zrobić?
Pozdrawiam
Załączniki:
Clipboard01.jpg(79.84 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Witam, tam się cosik pozmieniało na mks'ie ,nawet z nazwy, więc proponuję odinstalować ten skaner on-line , wejść na www.mks.com.pl i zainstalować na nowo.
Ja bym proponował zmianę antywirusa.
1. Nie polecam skanerów online (nie dotyczy DrWEB)
2. MKS-vir nie zabezpieczy cię wystarczająco przed wirusami, poza tym dość mocno spowolni pracę twojego komputera, jeśli wybierzesz skanowanie w tle (sknowanie systemu w trakcie pracy).
Lepszym pomyslem jest:
A. Zamówić DrWEB (najlepszy antywirus w sieci [rosyjski - ruski wiedzą jak pisać antywirusy]) -> skanuje system "w tle" i nie spowalnia systemu!
B. Pobrać darmowy program antywirusowy skanujący system "w tle" np. AVSOFT
Nie polecam MKS-vir'a, ponieważ dzięki jego nieudolności straciłem kiedyś bezpowrotnie wszystkie dane z komputera, oraz jeden z dysków.
DrWEB nigdy mnie jeszcze nie zawiódł (w przeciwieństwie do Norton Antywirusa) i uważam, że cena jaką za niego płacę nie jest wygórowana.
Trzeba wyrzucić zainstalowany w systemie skaner on-line i zainstalować nowy skaner MKS-a. Co do programów antywirusowych to trudno coś jednoznacznie polecić. Jeden używa MKS-a inny Avasta. Programu dającego 100% ochrony nie było nie ma i nie będzie. Ja akurat mam zainstalowanego Avasta i do tego Ad Aware. Jest OK
Wszedłem na stronę mks i zainstalowałem ten nowy program, który tam był zgodnie z instrukcją. Tutaj wszystko działa.
Mks-vir-online na stronie http://bezpieczenstwo.onet.pl/skaner.html nadal nie chce. Używam go w celu dodatkowego sprawdzenia sysemu.
A tak na marginesie to nie znalazłem jeszcze programu, po którym następny nie znalazłby jeszcze czegoś w systemie(oczywiście nie za każdym razem).
Wracając do tematu może ktoś ma pomysł jak odblokować to okno.
Dodano po 11 [minuty]:
Po kłopocie
Dla zainteresowanych:
w IE Narzędzia/Opcje internetowe/Zabezpieczenia/Zaufane witryny/Witryny należy dodać tę witrynę do strefy po uprzednim odznaczeniu pola na dole okienka (Żądaj weryfikacji serwera)
Pozdrawiam
Proszę o zamknięcie tematu
Załączniki:
Clipboard001.jpg(77.13 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Temat możesz (a nawet powinieneś) zamknąć sam skoro uważasz go za zakończony (żólta kłódeczka) !
e-mega
Nie rozumiem takich stwierdzeń:
Cytat:
Jak brak zabezpieczeń, to na całej linii.
Nie dość, że MKS-vir, to jeszcze IE.
Jak zakładam nie posiadasz firewalla i łączysz się z internetem bezpośrednio.
Czyli to kiedy będziesz miał wirusa, jest tylko kwestią czasu.
Od "zawsze" mam IE (z nakładką Avant Browser) i nie mam firewala (antywirus AntiVir® Personal Edition Classic) i jakoś robactwa nie mam. Nie generalizuj, że wszyscy z IE i bez firewalla (nie zawsze jest on potrzebny) mają zarobaczone systemy, wystarczy trochę rozsądku, aktualizacje krytyczne i nie ma żadnych problemów.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Problem dotyczył nieaktywnego okna głównego skanera MKS-online, uniemożliwiającego rozpoczęcie skanowania. Rozwiązaniem było odinstalowanie starej wersji skanera i ponowna instalacja najnowszej wersji dostępnej na oficjalnej stronie MKS. Dodatkowo, aby odblokować okno skanera w przeglądarce Internet Explorer, należało dodać stronę do zaufanych witryn w ustawieniach zabezpieczeń i wyłączyć wymóg weryfikacji serwera. W dyskusji pojawiły się również rekomendacje dotyczące zmiany oprogramowania antywirusowego na bardziej efektywne, takie jak DrWEB lub Avast, zamiast MKS-vir, który według użytkowników może spowalniać system i nie zapewniać pełnej ochrony. Poruszono także kwestie bezpieczeństwa systemu, w tym stosowanie firewalli i aktualizacji systemowych. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.