logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Whirlpool WSIO 3O34 PFE X - błąd 15, problem z napuszczaniem wody?

Haezer 06 Gru 2024 18:37 1470 6
REKLAMA
  • #1 21336083
    Haezer
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,

Posiadam zmywarkę Whilrpool WSIO 3O34 PFE X

Ostatnio sporadycznie, a teraz permanentnie wyrzuca błąd 15

Wrzucę od razu z instrukcji co ten błąd oznacza:

Tabela z opisem problemu i możliwego rozwiązania, dotycząca błędu 15 w zmywarce Whirlpool.

Zmywarka działa od pięciu lat dzień w dzień tak więc "prawidłowa wysokość dopływu" i "zasysanie do kanalizacji", cokolwiek to znaczy, nie wchodzą w grę.
    Wąż doprowadzający wodę bez zarzutów. Nie cieknie, jak trzeba to elektrozawór puszcza wodę.

Z mojej perspektywy wygląda tak: Przy włączeniu programu zmywarka powtarza cykl wypompowywania po czym próbuje coś robić innego, (zakładam, że napuszczać wodę) ale to nie następuje. Następnie ponownie próbuje wypompować wodę której tam nie ma i znów próbuje robić coś innego i znów próbuje wypompować i tak w kółko kilka razy aż wyrzuci błąd 15. Udało mi się podczas tego błędnego koła oszukać zmywarkę poprzez przechylenie jej do przodu o jakieś 30 stopni. W którymś momencie zaczyna napuszczać wodę po czym proceduje do pierwszej fazy mycia.
    Po pierwszej fazie mycia wypompowuje wodę, próbuje coś zrobić ponownie i od razu wyrzuca błąd 15 bez ponownej próby odpompowania.

Na North.pl był tylko jeden czujnik - mętnej wody/temperatury- więc postanowiłem go wymienić. Wydawało się to dośćlogiczne, skoro to czujnik daje sygnały do pracy pomp a jest to jedyny czujnik który znalazłem na North. Niestety bez efektu.

Zwracam się do Was o pomoc, bo nie chcę po omacku teraz wymieniać części za częścią sprawdzając czy to może to czy nie to.

Zastanawia mnie może czy to nie wina przepływomierza znajdującego się w płaszczu wodnym? Ewentualnie zawór rozdzielający wodę?
    Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana, bo jednak chciałbym doprowadzić ją do porządku zamiast kupowania nowej.

Z góry dziękuję.

Linki do wspomnianych części:
    https://north.pl/karta/czujnik-temperatury-do...o-whirlpool-wsio3o34pfex,VGV-I2-C2MD-MWK.html
    https://north.pl/karta/plaszcz-wodny-z-przepl...o-whirlpool-wsio3o34pfex,GDW-BZ-C2MD-MWK.html
    https://north.pl/karta/zawor-rozdzielajacy-wo...o-whirlpool-wsio3o34pfex,VL5-Z8-C2MD-MWK.html

AI: Czy mógłbyś podać dokładne znaczenie błędu 15 według instrukcji obsługi?
    Zmywarka kończy cykl przedwcześnie
    Na wyświetlaczu widoczny jest komunikat: Dioda 15 i Wł./Wył. szybko migają

Możliwe Przyczyny:
    -Wąż dopływowy ustawiony jest zbyt nisko lub zasysa do kanalizacji domowej.
    -Powietrze w dopływie wody.

Rozwiązanie:
    -Sprawdzić czy końcówka węża dopływowego umieszczona jest na prawidłowej wysokości (zobacz INSTALACJA). Należy sprawdzić pod kątem zasysania do kanalizacji domowej, w razie potrzeby zainstalować zawór wpustowy.
    -Sprawdzić układ doprowadzania wody pod kątem wycieków lub innych problemów mogących wiązać się z przepuszczaniem powietrza.
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu zaszły jakieś zmiany w instalacji zmywarki lub inne istotne zdarzenia, takie jak przepięcia prądu?
    Nie. Od pięciu lat stała w tym samym miejscu bez żadnych przygód i pracowała bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21336105
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Pompę myjącą masz do wymiany. Niby to Whirlpool a to Ariston.
  • REKLAMA
  • #3 21336114
    Haezer
    Poziom 6  
    >>21336105 >>21336105
    A czy ta pompa jest odpowiedzialna jeszcze za coś niż pompowanie wody do dysz myjących? Bo tak jak napisałem, jak udało mi się uruchomić pierwszą fazę mycia poprzez przechylenie zmywarki to cała faza szła jak trzeba; było słychać bardzo głośno, że program działa w najlepsze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21336149
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
  • #5 21336182
    Haezer
    Poziom 6  
    >>21336149
    Dziękuję. Nie wpadłem na pomysł żeby szukać tego samego numeru błędu w zmywarkach innych producentów.
  • REKLAMA
  • #6 21336325
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1577
    Haezer napisał:
    Nie wpadłem na pomysł żeby szukać tego samego numeru błędu w zmywarkach innych producentów.

Nie wpadłeś na pomysł aby zadać sobie choć symboliczny trud!
  • #7 21336598
    Haezer
    Poziom 6  
    Najwidoczniej problemem jest Pompa Myjąca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool WSIO 3O34 PFE X, która wyświetla błąd 15, związany z napuszczaniem wody. Po pięciu latach użytkowania zmywarka zaczęła cyklicznie wypompowywać wodę, nie będąc w stanie jej napełnić. Użytkownik zauważył, że przechylenie urządzenia do przodu czasami pozwala na uruchomienie cyklu mycia. Odpowiedzi na forum sugerują, że problem może dotyczyć pompy myjącej, która może wymagać wymiany. Użytkownik został również skierowany do poszukiwania informacji o błędzie 15 w zmywarkach innych producentów, takich jak Ariston i Indesit.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA