logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VPN nie działa na Play światłowód, ale działa na hotspot. Jak to naprawić?

gunc 11 Gru 2024 11:30 6765 14
REKLAMA
  • #1 21343179
    gunc
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć,

Potrzebuję pomocy w związku połączeniem vpn. Zmieniłem u siebie dostawcę internetu na Play światłowód. Od tego momentu nie mam możliwości połączenia z siecią pracodawcy. Dziwnym jest to, że jak u siebie zmieniam źródło internetu na hotspot z internetem Play to bez problemu mi się komputer wpina za pomocą vpn-a do sieci zdalnej pracodawcy. Dzwoniłem do play i nie mają żadnych blokad na światłowodzie. Rys. 1 to komunikat jaki się pojawia gdy próbuje się połączyć vpn-em. Zrzut ekranu z komunikatem błędu VPN. . Rys. 2 to ustawienia vpn zabezpieczeń jakie mam obecnie. W tej chwili mam automatyczny i wyskakuje komunikat z Rys. 1. Nawiasem mówiąc zmieniałem na każde z listy i jakiś błąd się pojawiał zawsze. Pytanie co mogę zrobić, żeby mi vpn również śmigał na Play-u światłowód. U pracodawcy urządzeniem brzegowym do vpnów jest Mikrotik hex RB750Gr3.

Dodano po 1 [minuty]:

Rys. 2 Zrzut ekranu ustawień zabezpieczeń VPN w systemie Windows.
  • REKLAMA
  • #2 21343199
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Tak już jest w Play światłowód, nic z tym nie zrobisz. Ale pewnie taniej było...
    Usługa Internetu na światłowodzie w Play to najgorszy śmieć na rynku.
    Uciekaj od nich jeśli jeszcze możesz.
  • #3 21343742
    gunc
    Poziom 3  
    Czyli co, brak możliwości łączenia się VPN-em do innych sieci w Play światłowód? Wierzyć mi się nie chce. Pewnie trzeba coś poustawiać na serwerze w sieci pracodawcy, jak i na kliencie, który jest podłączony do Play światłowodu. Ktoś, coś...?
  • REKLAMA
  • #4 21343844
    netTv
    Poziom 32  
    Mało wiesz, Play używa CGNAT z protokołem DS-lite czyli jest używany podwójny NAT, a dla uatrakcyjnienia użytkownikom problemów na WAN sprzętu Play jest zawsze prywatny ipv6.
    Play światłowód to usługa dla prostych potrzeb (dla mas) ale wystarczy VPN lub gry online i już są problemy.

W przypadku vpn z ipsec za podwójnym NAT można w Windows skorzystać z tego rozwiązania

• #5 21344814
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @gunc
    Jest dokładnie tak, jak pisze Kolega @netTv - jeśli idzie o stronę techniczną w sieci Play.
    Ponoć działa czysty IPv6, problem tylko taki, że w internecie mało rzeczy działa z IPv6.
    Użyłem określenia ponoć, bo z Play niczego więcej nie można być pewnym.
    Czyli w skrócie, nawet jeżeli coś działa, to nie masz gwarancji że działa. Nie masz gwarancji, że jeżeli działa dziś, to będzie działać jutro.
    Ogólnie nie masz gwarancji niczego i nigdzie.

Na infolinię do operatora nie masz co dzwonić, tam nikt nic nie wie. A sprzecznych wzajemnie informacji będziesz miał tyle, z iloma konsultantami będziesz rozmawiał.
    Działanie Play jest takie, że to co zadziała w tym momencie i w tym miejscu, nie ma absolutnie żadnej gwarancji że to samo zadziała gdzie indziej 🤣

Rekomendacja.
    Dział IT w Waszej firmie, musi do tego usiąść, i spróbować każdej możliwości, każdego sposobu nawet najgłupszego na zestawienie połączenia.
    Żadnych poradników nigdzie nie znajdziesz, żadnej skutecznej informacji nigdzie nie znajdziesz.
    Choć to brzmi śmiesznie, ale musicie sobie radzić sami.
    Trzęsienie ziemi i tsunami jest bardziej przewidywalne, niż Play.
  • REKLAMA
  • #6 21344920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21344941
    netTv
    Poziom 32  
    Problem powoduje na 99% podwójny NAT oraz tunelowanie przez ds-lite. Play "wcisnął" usługę światłowodu w swoją dotychczasową usługę dla klientów mobilnych którzy rzadko na telefonach korzystają z zaawansowanych usług.
    Ponadto na mobilnej usłudze można wykupić publiczny ipv4, a na światłowodzie nie ma takiej opcji.
    Wymagania dla usługi stacjonarnej są wyższe niż dla usług mobilnych ale księgowi i udziałowcy Play mają o tym jak widać zupełnie inne zdanie.
    Jeśli ktoś ma możliwość zmiany operatora niech wybiera: Netia, Orange, Plus, T-Mobile, Vectra lub cokolwiek innego np. lokalnego dostawce.
    Ważne aby nie brać Play światłowód lub/i usługi ze sprzętem Play na kablach dawnego UPC.
    Przynajmniej do momentu kiedy właściciele/udziałowcy nie zrozumieją (poprawią sieć), że źle skalkulowali business plan na przejęcie UPC.
  • REKLAMA
  • #8 21344943
    KOCUREK1970
    @gunc
    Erbit napisał:
    Jedyne co możesz zrobić to złożyć oficjalną reklamację i poczekać na oficjalną odpowiedź a nie dyrdymały z infolinii.

Dokładnie.

Jedynie na co musisz, ale to musisz zwrócić uwagę pisząc w sumie jakąkolwiek reklamację do dowolnego operatora - musisz problem opisać tak, jakbyś rozmawiał z małym dzieckiem. Ale na tyle dokładnie, żeby to dziecko zrozumiało.
    I teraz najlepsze, nawet jeżeli zrobisz jak sugeruje wyżej, nie masz absolutnie żadnej gwarancji, że cokolwiek zostanie z tego zrozumiane i to w sposób prawidłowy i taki na jaki liczysz 😁
    Równie dobrze, możesz dostać odpowiedź zupełnie nie na temat - operator reklamacje zamknie i oznaczy jako rozwiązaną, a Ty nadal zostajesz z niczym.
  • #9 21344998
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21345491
    KOCUREK1970
    Erbit napisał:
    Jeśli w PLAY tak jest jak Kolega napisał to także skłaniam się, że to właśnie jest przyczyną.

Niestety, ale tak właśnie jest.
  • #11 21407253
    ryshomoncik
    Poziom 1  
    Macie rację, światłowód Play to wielki szajs. Miałem mieć stałe IP, a tu nawet portów nie stworzą. Złożyłem reklamację i czekam na odpowiedź.
    Nie dajcie się nabrać. Pozdrawiam.
  • #12 21407366
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Jak wyżej wszyscy napisali, wg PLAY jak Onet i FB działa to jest OK.
    Jedyna opcją jest ucieczka od usług PLAY.
  • #13 21407475
    KOCUREK1970
    Dla zainteresowanych.
    Play działa na światłowodzie PSO (POLSKI ŚWIATŁOWÓD OTWARTY).
    Usługi na szkielecie PSO to pełen FTTH i DOCSIS.

Obecnie Polski Światłowód Otwarty oferuje:
    Play (unikać)
    T-Mobile (unikać)
    Polsat (brać)
    Netia (brać)
  • #14 21436352
    MarcoPolo2309
    Poziom 1  
    >>21343179 Miałem podobny problem. Potrafiłem połączyć się z siecią pracodawcy, jednak wtedy nie byłem w stanie korzystać z internetu (strony się nie ładowały) ani połączyć się z serwerami w pracy.

Powodem okazało się to, że Play ogranicza MTU dla pakietów. W moim przypadku wyszło, że limitem jest 1380, ale ta wartość może się różnić u innych użytkowników.

Sprawdzałem to poprzez pingowanie serwera w pracy, działam na Linuksie i komenda w terminalu wyglądała następująco:
    ping -M do -s <sprawdzana_wartość_MTU> -c 2 <adres_serwera_z_pracy>

U mnie fixem było dodanie w pliku konfiguracyjnym VPN wpisu:
    mssfix 1380

Może komuś te informacje pomogą :).
  • #15 21436356
    netTv
    Poziom 32  
    MTU ogranicza każdy vpn.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmienił dostawcę internetu na Play światłowód i od tego czasu nie może połączyć się z siecią VPN pracodawcy, mimo że VPN działa poprawnie przez hotspot z internetu Play. Operator Play nie zgłasza blokad na światłowodzie, jednak problem wynika z zastosowania przez Play technologii CGNAT z protokołem DS-lite, co powoduje podwójny NAT i prywatny adres IPv6 na WAN. To ogranicza funkcjonalność VPN, zwłaszcza przy protokole IPsec. Play światłowód jest krytykowany za niską jakość usługi i brak możliwości uzyskania publicznego IPv4 lub stałego IP, co utrudnia konfigurację VPN i przekierowanie portów. Zalecane jest rozważenie zmiany operatora na Netię, Orange, Plus, T-Mobile, Vectrę lub lokalnych dostawców. Dodatkowo, problem może wynikać z ograniczenia MTU na łączu Play, co powoduje błędy w połączeniu VPN. Rozwiązaniem jest dostosowanie wartości MSS (mssfix) w konfiguracji VPN do wartości MTU (np. 1380). W sieci pracodawcy urządzeniem brzegowym VPN jest Mikrotik hex RB750Gr3. Operatorzy nie zapewniają stabilności i gwarancji działania usług VPN na Play światłowód, a infolinie nie oferują skutecznej pomocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA