logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder Zgemma H11S - czarny ekran po zmianie ustawień rozdzielczości

brewka_93 11 Gru 2024 20:25 1305 18
REKLAMA
  • #1 21344135
    brewka_93
    Poziom 7  
    Witam,
    Mam dekoder zgeema h11s i wszystko działało do czasu... Gdy córka dorwała się do dekodera. Ostatnie co mi mignęło to, że była w ustawieniach rozdzielczości - generalnie pojawił się czarny ekran i tyle. Po odłączeniu od prądu i włączeniu dekoder się włącza, pojawia się ekran startowy, po czym jest czarny ekran i TV wyświetla brak sygnału (mimo, że dekoder teoretycznie włączony).
    AI: Czy pamiętasz, jakie ustawienia rozdzielczości zostały zmienione przez córkę?
    Niestety nie.
    AI: Jakim kablem dekoder jest podłączony do telewizora (np. HDMI, SCART)?
    Hdmi.
  • REKLAMA
  • #2 21344179
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Pewnie ustawiła rozdzielczość na 4k. Trudna sprawa tylko reset do fabryki ewentualnie grzebanie przez ftp w konfiguracji enigmy.
  • REKLAMA
  • #3 21344289
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Zapytaj, który znajomy ma TV z 4k (UHD), weż dekoder pod pachę i u niego ustaw sobie rozdzielczość na 1080.
  • #4 21344437
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    brewka_93 napisał:
    Witam,
    Mam dekoder zgeema h11s i wszystko działało do czasu... Gdy córka dorwała się do dekodera. Ostatnie co mi mignęło to, że była w ustawieniach rozdzielczości - generalnie pojawił się czarny ekran i tyle. Po odłączeniu od prądu i włączeniu dekoder się włącza, pojawia się ekran startowy, po czym jest czarny ekran i TV wyświetla brak sygnału (mimo, że dekoder teoretycznie włączony).
    AI: Czy pamiętasz, jakie ustawienia rozdzielczości zostały zmienione przez córkę?
    Niestety nie.
    AI: Jakim kablem dekoder jest podłączony do telewizora (np. HDMI, SCART)?
    Hdmi.

Witam
    Dekoder połączony z Twoją siecią ?? Jeśli tak wpisz IP dekodera w przeglądarkę ( np. 192.168.178.44) , dekoder i laptop muszą być w tej samej sieci . Otworzy Ci się strona OpenWebif . Po lewej będziesz miał zrób zrzut ekranu -kliknij , na środku zaznacz odświeżanie automatyczne co 2s. Jak już będziesz miał obraz z dekodera na laptopie (monitorze komputera ) pilot do ręki i jedziesz menu (tylko wolno bo reakcja na ekranie laptopa) będzie z opóźnieniem ) No i działasz jedziesz do rozdzielczości i wsio wróci.

Zrzut ekranu interfejsu OpenWebif z wideo na żywo odtwarzanym na kanale TV Puls.

Pozdrawiam serdecznie.
  • #5 21344448
    netTv
    Poziom 32  
    Przez web interface (http://adres ip dekodera) można wejść w ustawienia z poziomu pilota menu po lewej stronie widok pilota. Dekoder musi być włączony pilotem.

Interfejs graficzny z widokiem pilota do dekodera.
  • #6 21344526
    pikarel
    Poziom 39  
    Podejrzewam, że kolega @brewka_93 chyba nie zna adresu IP swojego dekodera, więc pomocy w edukacji potrzebne jest tu duuużo więcej, niż się wydaje.
    Podałem sposób bez potrzeby jakiejkolwiek znajomości tajników dekodera i sieci LAN.
  • #7 21344738
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    netTv napisał:
    Pewnie ustawiła rozdzielczość na 4k. Trudna sprawa tylko reset do fabryki ewentualnie grzebanie przez ftp w konfiguracji enigmy.

Albo 1080p a telewizor obsługuje tylko 1080i. Dlatego jak już się uda dostać do ustawień (np. na innym telewizorze) to proponuję ustawić na 1080i.
  • REKLAMA
  • #8 21346110
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    pikarel napisał:
    Zapytaj, który znajomy ma TV z 4k (UHD), weż dekoder pod pachę i u niego ustaw sobie rozdzielczość na 1080.

To właściwa droga. Nie spotkałem, żeby 1080i lub 1080p na to wpływało.
  • #9 21346239
    tester987
    Poziom 18  
    LeDy napisał:
    pikarel napisał:

To właściwa droga. Nie spotkałem, żeby 1080i lub 1080p na to wpływało.

Jeśli telewizor nie obsługuje 1080p to właśnie taki będzie efekt.
  • #10 21346243
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 899
    tester987 napisał:

Nie ma takich tv, nawet starocie typy HD Ready mogą odtwarzać HD 1080i/p i czasami 4K.
  • REKLAMA
  • #11 21346293
    tester987
    Poziom 18  
    tomaszlonski napisał:
    tester987 napisał:

Nie ma takich tv, nawet starocie typy HD Ready mogą odtwarzać HD 1080i/p i czasami 4K.

To, że się nie spotkaliście z takimi przypadkami to nie znaczy, że one nie istnieją :)
    Sporo dekoderów ma domyślnie 1080i (bo tak AFAIK nadawany jest sygnał) - wszystko działa, nawet na tych TV HD Ready. Zmiana na 1080p - i czarny ekran. Nie wiem, czy to bug, czy to norma czy brak implementacji (bo niezgodne ze standardem nadawania) - fakt: ustawienie 1080p w dekoderze (dowolnym) _MOŻE_ wysypać telewizor.
  • #12 21346302
    netTv
    Poziom 32  
    Bezpieczniej jest ustawiać 1080i szczególnie dla starych TV. Zazwyczaj oprogramowanie odbiorników ma implementacje potwierdzania zmiany rozdzielczości, właśnie na wypadek braku obrazu.
    Teoretycznie bez potwierdzenia zmiany rozdzielczości dekoder w ciągu kilkunastu sekund przywraca wcześniejsze ustawienia.
  • #13 21346911
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 899
    @tester987 standard TV obejmuje określone rozdzielczości nadawania i odbioru które musi spełniać każdy odbiornik by działać więc nie może być TV bez HD 1080p, poza tym każdy TV ma układy skalowania na wejściu i potrafi wyświetlić.
    Jak już to monitory mogą nie spełniać tego warunku albo naprawdę wiekowe starocie HD Ready bez skalowania obrazu.

No chyba że znasz takowy to podaj jaki to nowszy TV nie obsługuje standardu nadawania.

p.s. Bug niby jest ale zwykle po stronie urządzenia które zapodaje sygnał i jest on niewłaściwie odczytywany przez układy TV, nie jest związany z brakiem obsługi tylko błędami czy problemami z HDCP itp.

Tak jak @netTv napisał prawidłowo powinno być 1080i bo to standard dla 99% kanałów nadawanych przez satelitę.

Problem z wyświetlaniem do rozwiązania w kilkanaście sekund jak to już było podane ale należy znać IP tunera albo skorzystać z nazwy jako adresu i wpisać jako adres : h11s albo zgemmah11s.
  • #14 21349963
    kameleon11116
    Poziom 26  
    No i sobie chłopy popisały :) autor nawet się nie odezwał a tu takie memoriały nie wnoszące nic do do tematu i rozwiązania problemu jaki ma autor, poza wzrostem w statystykach . Rozwiązanie zostało podane w 3 i 4 poście tego tematu.

Pozdrawiam serdecznie
  • #15 21350378
    tester987
    Poziom 18  
    kameleon11116 napisał:
    No i sobie chłopy popisały :) autor nawet się nie odezwał a tu takie memoriały nie wnoszące nic do do tematu i rozwiązania problemu jaki ma autor, poza wzrostem w statystykach . Rozwiązanie zostało podane w 3 i 4 poście tego tematu.

Pozdrawiam serdecznie

Rozwiązanie z postu #3 podaje ustawienie na 1080. Doprecyzowałem, żeby zrobił na 1080i, bo jeśli ma u siebie problem z 1080p, to ta porada mu nie pomoże :)

Dodano po 10 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    @tester987 standard TV obejmuje określone rozdzielczości nadawania i odbioru które musi spełniać każdy odbiornik by działać więc nie może być TV bez HD 1080p, poza tym każdy TV ma układy skalowania na wejściu i potrafi wyświetlić.
    Jak już to monitory mogą nie spełniać tego warunku albo naprawdę wiekowe starocie HD Ready bez skalowania obrazu.

No chyba że znasz takowy to podaj jaki to nowszy TV nie obsługuje standardu nadawania.
    [/b].

Nie wiemy jaki TV posiada autor posta. Jeśli posiada taki, który ma z tym (1080p) problem to samo podanie "ustaw 1080" nie rozwiąże problemu. Szczególnie, jeśli właśnie to zostało zrobione (przypadkowe przełączenie na 1080p) A skoro zadaje pytanie, to raczej nie jest zorientowany w niuansach. W nowszych problem nie występuje. Obstawiam, że nowszy poradziłby sobie nawet po ustawieniu 4k.
  • #16 21350496
    kameleon11116
    Poziom 26  
    @tester987 w rozwiązaniu które podałem może beż problemu sprawdzić wszystkie tryby, jeśli wcześniej TV współpracował z tym dekoderem i nie uległ awarii dekoder czy TV , a zostały zmienione tylko ustawienia to na 100% jest wstanie wybrać odpowiedni działający tryb.
    Nie mieszaj w głowie autorowi posta.

Pozdrawiam serdecznie .

@tester987 po co Ty ciągle to piłujesz ?? Nie napiszę kolejnego posta tylko po to aby poprawić swoje statystyki . Rozwiązanie podane na tacy. Zainteresowany milczy , może już dawno rozwiązał problem.

Problem masz Ty nie ja , ma się to nijak do sprawy poruszonej przez autora tematu , przeczytaj ze zrozumieniem i przestań rozwijać swoje teorie 1080i, 1080p itp. Model TV nie ma znaczenia .

brewka_93 napisał:
    Witam,
  • #17 21350511
    pikarel
    Poziom 39  
    tester987 napisał:
    Jeśli posiada taki, który ma z tym (1080p) problem to samo podanie "ustaw 1080" nie rozwiąże problemu.

Podaj markę i model TV FullHD, który nie obsługuje 1080p.
    tester987 napisał:

W nowszych problem nie występuje. Obstawiam, że nowszy poradziłby sobie nawet po ustawieniu 4k.

Właśnie "stworzyłeś w myślach" nowy standard UHD Ready.

Skalowanie wyższej rozdzielczości ze źródła sygnału do niższej, natywnej rozdzielczości matrycy jest znane jako haderejdi (HD Ready):
    Cytat:
    30 sierpnia 2007 roku organizacja EICTA zaprezentowała dwa nowe logo, które mogą być umieszczane na produktach spełniających odpowiednie kryteria:
    -HD ready 1080p – przeznaczone dla urządzeń (w tym dla telewizorów plazmowych i LCD), które mogą odbierać, przetwarzać i wyświetlać sygnał wysokiej rozdzielczości w trybie 1080p (...)

Oznacza to, że problem z literką P może dotyczyć jedynie TV mającego obecnie ponad 17 lat, kiedy ta norma jeszcze nie obowiązywała w Europie.
    Każdy TV Full HD potrafi obsłużyć tryb progresywny.

Czy każdy temat musi być litanią własnych domysłów?
  • #18 21350631
    tester987
    Poziom 18  
    kameleon11116 napisał:
    @tester987 w rozwiązaniu które podałem może beż problemu sprawdzić wszystkie tryby, jeśli wcześniej TV współpracował z tym dekoderem i nie uległ awarii dekoder czy TV , a zostały zmienione tylko ustawienia to na 100% jest wstanie wybrać odpowiedni działający tryb.

Pozdrawiam serdecznie .

Ja się odniosłem do opcji "idź do sąsiada i ustaw na 1080", co przecież nie zadziała, jeśli problem robi 1080p.
    EDIT: Nic nie piłuję tylko doprecyzowuję, żeby zadziałało i to dosłownie u każdego, bo to nie tylko w przypadku Enigmy 2 występuje. Problem jest bardzo częsty i na autorze posta się nie kończy. A Twoje rozwiązanie jest dobre dla kogoś, kto się zna i korzysta z internetu. Czyli prawdopodobnie nie jest to rozwiązanie dla autora. Nie twierdzę, że jest złe i w ogóle go nie dotykałem. Nie wiem, w czym masz problem.

Dodano po 13 [minuty]:

pikarel napisał:
    tester987 napisał:
    Jeśli posiada taki, który ma z tym (1080p) problem to samo podanie "ustaw 1080" nie rozwiąże problemu.

tester987 napisał:

W nowszych problem nie występuje. Obstawiam, że nowszy poradziłby sobie nawet po ustawieniu 4k.

Skalowanie wyższej rozdzielczości ze źródła sygnału do niższej, natywnej rozdzielczości matrycy jest znane jako haderejdi (HD Ready):
    Cytat:
    30 sierpnia 2007 roku organizacja EICTA zaprezentowała dwa nowe logo, które mogą być umieszczane na produktach spełniających odpowiednie kryteria:
    -HD ready 1080p – przeznaczone dla urządzeń (w tym dla telewizorów plazmowych i LCD), które mogą odbierać, przetwarzać i wyświetlać sygnał wysokiej rozdzielczości w trybie 1080p (...)

Oznacza to, że problem z literką P może dotyczyć jedynie TV mającego obecnie ponad 17 lat, kiedy ta norma jeszcze nie obowiązywała w Europie.

Autor nie napisał jaki ma telewizor, może ma właśnie taki? I co wtedy? Zmieni na 1080p, wróci do domu i ZONK. Ty wiesz co zrobić, on nie. Nowszy po prostu sobie z tym poradzi - tyle napisałem, reszta powstała u Ciebie, nie przerzucaj tego na mnie ;) Co do litanii domysłów - autorzy pytań (szczególnie "bo coś kliknąłem ale nie wiem co ani gdzie" z reguły nie wiedzą co jest istotne, trzeba to wyciągać. Nic nie poradzisz.
  • #19 21356340
    tester987
    Poziom 18  
    tester987 napisał:
    kameleon11116 napisał:

Pozdrawiam serdecznie .

Ja się odniosłem do opcji "idź do sąsiada i ustaw na 1080", co przecież nie zadziała, jeśli problem robi 1080p.
    EDIT: Nic nie piłuję tylko doprecyzowuję, żeby zadziałało i to dosłownie u każdego, bo to nie tylko w przypadku Enigmy 2 występuje. Problem jest bardzo częsty i na autorze posta się nie kończy. A Twoje rozwiązanie jest dobre dla kogoś, kto się zna i korzysta z internetu. Czyli prawdopodobnie nie jest to rozwiązanie dla autora. Nie twierdzę, że jest złe i w ogóle go nie dotykałem. Nie wiem, w czym masz problem.

Dodano po 13 [minuty]:

pikarel napisał:
    tester987 napisał:

tester987 napisał:

Cytat:

Autor nie napisał jaki ma telewizor, może ma właśnie taki? I co wtedy? Zmieni na 1080p, wróci do domu i ZONK. Ty wiesz co zrobić, on nie. Nowszy po prostu sobie z tym poradzi - tyle napisałem, reszta powstała u Ciebie, nie przerzucaj tego na mnie ;) Co do litanii domysłów - autorzy pytań (szczególnie "bo coś kliknąłem ale nie wiem co ani gdzie" z reguły nie wiedzą co jest istotne, trzeba to wyciągać. Nic nie poradzisz.

Panowie, ze szczególnym uwzględnieniem jednego pana.

ze strony pomocy SONY:
    Problem: "Kiedy używam łącza HDMI, nie pojawia się obraz na telewizorze"
    Odpowiedź:
    UWAGA: "Niektóre urządzenia mogą reprodukować sygnał wideo 1080/24p lub 1080/30p, podczas gdy telewizor obsługuje tylko sygnał wideo w formacie 1080/60p."

Skoro ustawienie domyślne dekodera na 1080i (99% znanych mi dekoderów DVB-T2) działa to przyczyną może być właśnie powyższe. W Open ATV mogło wystarczyć przypadkowe przejście z 1080i na 1080p@24 (u mnie po 1080i@50 jest 1080p@24 właśnie) i dzieje się tak a nie inaczej. Z kolei wg rozporządzenia przyjęto 1920 x 1080 p50 - tutaj nie wiem jak się zachowa dane urządzenie. Ergo: ustawienie na 1080p może wysypać obraz, nie ustawiaj 1080p, jeśli nie wiesz co robisz. C.B.D.U.

Przestań teoretyzować i uwierz praktykowi, bo z powodu Twojej urażonej dumy ktoś może nie rozwiązać problemu i niepotrzebnie stracić kasę na serwis.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Zgemma H11S, który po przypadkowej zmianie ustawień rozdzielczości przez dziecko wyświetla czarny ekran. W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania, w tym reset do ustawień fabrycznych, podłączenie dekodera do telewizora obsługującego 4K w celu zmiany rozdzielczości na 1080p, oraz wykorzystanie interfejsu webowego do dostępu do ustawień dekodera. Wiele odpowiedzi podkreśla, że dekoder powinien być ustawiony na 1080i, aby uniknąć problemów z wyświetlaniem na starszych telewizorach, które mogą nie obsługiwać 1080p. Użytkownicy zwracają uwagę na znaczenie znajomości adresu IP dekodera oraz na potencjalne problemy z sygnałem HDMI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA