kameleon11116 napisał: @tester987 w rozwiązaniu które podałem może beż problemu sprawdzić wszystkie tryby, jeśli wcześniej TV współpracował z tym dekoderem i nie uległ awarii dekoder czy TV , a zostały zmienione tylko ustawienia to na 100% jest wstanie wybrać odpowiedni działający tryb.
Nie mieszaj w głowie autorowi posta.
Pozdrawiam serdecznie .
Ja się odniosłem do opcji "idź do sąsiada i ustaw na 1080", co przecież nie zadziała, jeśli problem robi 1080p.
EDIT: Nic nie piłuję tylko doprecyzowuję, żeby zadziałało i to dosłownie u każdego, bo to nie tylko w przypadku Enigmy 2 występuje. Problem jest bardzo częsty i na autorze posta się nie kończy. A Twoje rozwiązanie jest dobre dla kogoś, kto się zna i korzysta z internetu. Czyli prawdopodobnie nie jest to rozwiązanie dla autora. Nie twierdzę, że jest złe i w ogóle go nie dotykałem. Nie wiem, w czym masz problem.
Dodano po 13 [minuty]:
pikarel napisał: tester987 napisał: Jeśli posiada taki, który ma z tym (1080p) problem to samo podanie "ustaw 1080" nie rozwiąże problemu.
Podaj markę i model TV FullHD, który nie obsługuje 1080p.
tester987 napisał:
W nowszych problem nie występuje. Obstawiam, że nowszy poradziłby sobie nawet po ustawieniu 4k.
Właśnie "stworzyłeś w myślach" nowy standard UHD Ready.
Skalowanie wyższej rozdzielczości ze źródła sygnału do niższej, natywnej rozdzielczości matrycy jest znane jako haderejdi (HD Ready):
Cytat: 30 sierpnia 2007 roku organizacja EICTA zaprezentowała dwa nowe logo, które mogą być umieszczane na produktach spełniających odpowiednie kryteria:
-HD ready 1080p – przeznaczone dla urządzeń (w tym dla telewizorów plazmowych i LCD), które mogą odbierać, przetwarzać i wyświetlać sygnał wysokiej rozdzielczości w trybie 1080p (...)
Oznacza to, że problem z literką P może dotyczyć jedynie TV mającego obecnie ponad 17 lat, kiedy ta norma jeszcze nie obowiązywała w Europie.
Każdy TV Full HD potrafi obsłużyć tryb progresywny.
Czy każdy temat musi być litanią własnych domysłów?
Autor nie napisał jaki ma telewizor, może ma właśnie taki? I co wtedy? Zmieni na 1080p, wróci do domu i ZONK. Ty wiesz co zrobić, on nie. Nowszy po prostu sobie z tym poradzi - tyle napisałem, reszta powstała u Ciebie, nie przerzucaj tego na mnie

Co do litanii domysłów - autorzy pytań (szczególnie "bo coś kliknąłem ale nie wiem co ani gdzie" z reguły nie wiedzą co jest istotne, trzeba to wyciągać. Nic nie poradzisz.