logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-9020CDW - przesunięte kolory, błąd rejestracji, wymiana pasa transferowego?

Icebozaca 11 Gru 2024 21:10 924 6
REKLAMA
  • #1 21344217
    Icebozaca
    Poziom 2  
    Mam problem z wydrukiem kolorowym w Brother DCP-9020CDW. Drukarka zaczęła słabo drukować(przesunięte kolory, paski). Pierwotnie myślałem, że to wina zużytych już tonerów.
    I tak kolejno:
    Tonery wymieniłem(z zamienników na zamienniki) - problem pozostał
    Bębny wymieniłem(z oryginałów na zamienniki) - problem pozostał
    Wyczyściłem rolki z tyłu i opróżniłem pojemnik na zużyty toner - problem pozostał
    Zaktualizowałem firmware drukarki i zainstalowałem ponownie sterowniki - problem pozostał
    Wykonałem kalibrację w urządzeniu i tutaj co ciekawe czarny kolor robił się szary, jakby nienasycony. Po kliknięciu reset kalibracji - kolor czarny jest ok.

Próbowałem wykonać z poziomu drukarki Automatyczną Rejestrację - jednak pojawia się komunikat o błędzie. Z instrukcji wynika, że ten komunikat może pojawiać się gdy pas transferowy może być do wymiany.
    Zastanawiam się czy to może być właśnie wina pasa transferowego, ale drukarka ma łącznie przebiegu jedynie ok. 10500 stron. Nie chciałbym inwestować 400zł jeśli to nie rozwiąże problemu...

Poniżej przykłady jak wygląda wydruk. Wydruki robiłem każdego wariantu dwa razy - jak widać przesunięcia są nieregularne.

Drukowana strona:
    Wydruk testowy z drukarki pokazujący przesunięcia koloru i nieprawidłowe wyrównanie.
    Wydruk z nowymi tonerami i bębnami(zamienniki):
    Strona testowa z przesuniętymi i nieregularnymi wydrukami kolorów z drukarki Brother DCP-9020CDW. Wydruk testowy z przesuwnymi kolorami i pasami.

Wydruk z nowymi tonerami i starymi bębnami(zamienniki):
    Strona testowa z drukarki Brother DCP-9020CDW z problemami druku kolorowego. Strona testowa z suwakiem kolorowym z drukarki.

Tak jak pisałem, na starych tonerach problem jest podobny, dlatego nie załączam skanów ze starymi tonerami.

Poniżej wydruki zdjęcia z różnymi parametrami (jakość i typ dokumentu)
    Drukowane zdjęcie:
    Koloseum w Rzymie na tle pochmurnego nieba.
    Wydruki:
    Wydrukowane zdjęcie Koloseum z przesunięciami kolorów i pasami. Zdjęcie Koloseum z widocznymi problemami z wydrukiem kolorowym, takimi jak przesunięcia kolorów i paski.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
    AI: Jaki dokładnie komunikat błędu pojawia się podczas próby automatycznej rejestracji?
    Rejestracja nieudana.
    Rejestracja nie powiodła się. Zobacz Rozwiązywanie problemów w Podręczniku użytkownika.
    AI: Czy pas transferowy był kiedykolwiek wymieniany lub sprawdzany pod kątem zużycia?
    pas transferowy jest oryginalny, nie był nigdy wymieniany(drukarka ma przebieg ok. 10500 stron)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21344321
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    Pod pasem transferowym (musisz sie rozejrzec) są czujniki rejestracji jak znam zycie przykryte pokrywką. Wyodkurzaj wszystko jak czujnik bedzie brudny to moze tak być.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21345023
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 347
    Ogólnie w serwisówce jest opisana metoda kalibracji z poziomu maintenance. Najpierw sugeruję wyczyszczenie pasa transferowego i profilaktycznie wymianę sprzęgła od koloru bo może się ślizgać, koszt dosyć niewielki bo ok 80 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21345814
    Icebozaca
    Poziom 2  
    Wyczyściłem czujniki rejestracji i wydaje mi się, że jest minimalnie lepiej z wydrukiem, ale przesunięcie nadal występuje. Przesunięcia różnią się na 2 takich samych wydrukach. Tak się teraz prezentują:
    Wydruk testowy z kolorowymi paskami i napisami TESTOWY NAPIS. Testowy wydruk z kolorowymi paskami i tekstem wskazujący na potencjalne problemy z wyrównaniem.
    A tak wydruk testowy:
    Wydruk testowy z różnymi wzorami, tekstem w różnych kolorach i gradientami szarości.
    Próbowałem wykonać rejestrację z poziomu maintanance i pojawił się błąd ERROR 66-01. W logach jest opisany jako 9A01. Znalazłem informację, że jest to:
    Cytat:
    Causes:
    1 Registration mark sensor L/ registration mark sensor R dirty 2 Registration mark L PCB/ Registration mark R PCB harness connection failure 3 Eject sensor PCB harness connection failure 4 Failure in printed measurement pattern image 5 Registration mark L failure 6 Registration mark R failure 7 Main PCB failure
    Remedy:
    1 Clean the registration mark sensor L/ registration mark sensor R. 2 Check the registration mark L PCB/ registration mark R PCB harness connection and reconnect it. 3 Check the eject sensor PCB harness connection and reconnect it. 4 If failure occurs when printing "2D3S YCMK_ _A" in "Function code 71", refer to "4.3 Image Defect Troubleshooting" in this chapter and take a measure. 5 Replace the registration mark L PCB ASSY. 6 Replace the registration mark R PCB ASSY. 7 Replace the main PCB ASSY.

Wykonałem druk z poziomu maintanance "71" i wydrukowało. Podczas czyszczenia czujników odpinałem je i ponownie podpinałem.

@marcinoos Jeśli chodzi o wymianę sprzęgła to które sprzęgło masz na myśli: DEVELOP RELEASE CLUTCH (LR2302001) czy REGISTRATION CLUTCH (LY6136001)?
  • REKLAMA
  • #7 21688779
    jacusix
    Poziom 16  
    Ocena: 118
    Czy udało się rozwiązać problem?

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Brother DCP-9020CDW ma problem z przesuniętymi kolorami i paskami na wydrukach kolorowych, mimo wymiany tonerów i bębnów na zamienniki oraz czyszczenia rolek i pojemnika na zużyty toner. Aktualizacja firmware i reinstalacja sterowników nie rozwiązały problemu. Kalibracja urządzenia powodowała nienasycenie czarnego koloru, które ustępowało po resecie kalibracji. Próba wykonania automatycznej rejestracji kończy się błędem ERROR 66-01 (kod 9A01), co według instrukcji może wskazywać na konieczność wymiany pasa transferowego. Czujniki rejestracji pod pasem transferowym zostały wyczyszczone, co nieznacznie poprawiło jakość wydruku, ale przesunięcia nadal występują i są nieregularne. Sugerowano wyczyszczenie pasa transferowego oraz profilaktyczną wymianę sprzęgła DEVELOP RELEASE CLUTCH (LR2302001), które może się ślizgać, co jest niedrogą naprawą. Wskazano również na dostępność serwisówki do modelu. Próby rejestracji z poziomu maintenance kończą się błędem, jednak testowy wydruk z poziomu maintenance "71" został wykonany poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA