logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Atego 1323 2000 - nadmiar wody w układzie pneumatycznym, co sprawdzić?

prezesss89 12 Gru 2024 11:14 330 3
REKLAMA
  • #1 21344866
    prezesss89
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Dzień dobry, mam problem z wodą w układzie pneumatycznym, auto to Mercedes Atego 1323 2000r. Praktycznie codziennie muszę spuszczać wodę ze zbiorników powietrza. Wymieniłem kompletny osuszacz z grzałką (producent ProVia), wymieniłem sprężarkę powietrza (oryginalna Wabco) i nadal to samo codziennie ze zbiorników muszę spuszczać wodę, jest jej dość sporo bo przy naciśnięciu spustu najpierw się trochę wyleje a później jeszcze syczy i leci taka mgiełka. Sprawdziłem też prąd na grzałce osuszacza jest ok, i sprawdziłem że filtr powietrza jest suchy i przewód którym idzie powietrze do sprężarki jest szczelny. Gdzie dalej szukać przyczyny? Czy ten zawór obok osuszacza (nie wiem jak się nazywa ) może też mieć wpływ na to?
  • REKLAMA
  • #2 21345758
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    Nie mam doświadczenia z zaworami Provia więc nie wiem jak one się spisują.
    Polecałbym sprawdzić czy w tej najmniejszej butli jest powietrze bo to właśnie ona odpowiada za regenerację osuszacza - tj. przy pomocy tego powietrza likwiduje się wodę z osuszacza i osusza granulat.
  • REKLAMA
  • #3 21345796
    prezesss89
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    >>21345758 Jutro sprawdzę, a to osusza w momencie kiedy nabijają się pełne butle i zaczyna wypuszczać nadmiar powietrza? Dziś sprawdzałem i w tym momencie słychać takie mocniejsze syknięcie a to chyba wtedy powinien się oczyścić osuszacz? Czy źle myślę?
  • #4 21346638
    marcos5
    Poziom 24  
    Ocena: 151