Witam. Mam trochę dziwny problem z Windowsem 10 i jak zwykle, bardzo starym sprzętem.
Wpadł mi w ręce monitor kineskopowy, monochromatyczny, ale na złącze VGA.
Problem jest taki. Podkręcam kontrast na fula, aby widzieć poświate.
Tryb obsługiwany przez ten monitor to 640x480@60Hz 32bit.
Tak ustawiam w Windowsie, przepinam kabel VGA do tego monitora CRT i jedyne co się dzieje to poświata się spłaszcza w pionie. Czyli jakiś sygnał dostaje, ale nie taki jaki chce.
Obojętnie w jakiej rozdzielczości i z jakim odświeżaniem zawsze jest taki sam efekt.
Na Windows XP natomiast ten sam tryb 640x480@60Hz 32bit bez problemu działa, monitor funkcjonuje w pełni normalnie i wszystko wyświetla. Gdy na XPku zmienie rozdzielczość lub odświeżanie zaczynają się dziać dziwne rzeczy np. Ekran duplikuje się dwu-, czy cztero-krotnie. A na Win 10 głucha cisza i nic.
Dodam, że testowałem wszystkie opcje timingów, jakie dostarcza NVIDIA control panel. Monitor jest tam rozpoznawany jako:
Monitor analogowy.
Grafika to GTS 250 w obu przypadkach.
Z czego może wynikać ten problem, gdy monitor na 100% jest sprawny?
Wpadł mi w ręce monitor kineskopowy, monochromatyczny, ale na złącze VGA.
Problem jest taki. Podkręcam kontrast na fula, aby widzieć poświate.
Tryb obsługiwany przez ten monitor to 640x480@60Hz 32bit.
Tak ustawiam w Windowsie, przepinam kabel VGA do tego monitora CRT i jedyne co się dzieje to poświata się spłaszcza w pionie. Czyli jakiś sygnał dostaje, ale nie taki jaki chce.
Obojętnie w jakiej rozdzielczości i z jakim odświeżaniem zawsze jest taki sam efekt.
Na Windows XP natomiast ten sam tryb 640x480@60Hz 32bit bez problemu działa, monitor funkcjonuje w pełni normalnie i wszystko wyświetla. Gdy na XPku zmienie rozdzielczość lub odświeżanie zaczynają się dziać dziwne rzeczy np. Ekran duplikuje się dwu-, czy cztero-krotnie. A na Win 10 głucha cisza i nic.
Dodam, że testowałem wszystkie opcje timingów, jakie dostarcza NVIDIA control panel. Monitor jest tam rozpoznawany jako:
Monitor analogowy.
Grafika to GTS 250 w obu przypadkach.
Z czego może wynikać ten problem, gdy monitor na 100% jest sprawny?