logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 nie wyświetla obrazu na monitorze CRT 640x480@60Hz, GTS 250

PROgamerEvil 13 Gru 2024 15:44 396 3
  • #1 21346625
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 64
    Witam. Mam trochę dziwny problem z Windowsem 10 i jak zwykle, bardzo starym sprzętem.
    Wpadł mi w ręce monitor kineskopowy, monochromatyczny, ale na złącze VGA.
    Problem jest taki. Podkręcam kontrast na fula, aby widzieć poświate.
    Tryb obsługiwany przez ten monitor to 640x480@60Hz 32bit.
    Tak ustawiam w Windowsie, przepinam kabel VGA do tego monitora CRT i jedyne co się dzieje to poświata się spłaszcza w pionie. Czyli jakiś sygnał dostaje, ale nie taki jaki chce.
    Obojętnie w jakiej rozdzielczości i z jakim odświeżaniem zawsze jest taki sam efekt.

Na Windows XP natomiast ten sam tryb 640x480@60Hz 32bit bez problemu działa, monitor funkcjonuje w pełni normalnie i wszystko wyświetla. Gdy na XPku zmienie rozdzielczość lub odświeżanie zaczynają się dziać dziwne rzeczy np. Ekran duplikuje się dwu-, czy cztero-krotnie. A na Win 10 głucha cisza i nic.

Dodam, że testowałem wszystkie opcje timingów, jakie dostarcza NVIDIA control panel. Monitor jest tam rozpoznawany jako:
    Monitor analogowy.

Grafika to GTS 250 w obu przypadkach.

Z czego może wynikać ten problem, gdy monitor na 100% jest sprawny?
  • #2 21346648
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    PROgamerEvil napisał:
    Na Windows XP

PROgamerEvil napisał:
    problem z Windowsem 10

PROgamerEvil napisał:
    Grafika to GTS 250 w obu przypadkach.

I sterownik do grafiki taki sam?
  • #3 21346795
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    PROgamerEvil napisał:
    Z czego może wynikać ten problem, gdy monitor na 100% jest sprawny?

Np. z tego, że w opisie wymagań napisano m.in:
    Rozdzielczość wyświetlacza : 800 x 600 lub większa.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 21346855
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 64
    Sterownik inny, to fakt.
    Działa Win 10 bez problemu nawet na 300x200 bo sprawdzałem. To nie ma nic do rzeczy.
    Ogólnie mam w karcie 2 wyjścia DVI-I oraz VGA. Gdy podłącze głowny monitor na przelotce DVI-VGA, a później go odłącze i przełącze na VGA, Windows 10 tak jakby nie łapie się, że wypięłem ten monitor. Jeśli wtedy podłącze ten analogowy, a w ustawieniach ustawie mu te 640x480 na 60Hz to łapie bez problemu. Wyświetla się jako 2xSamsung Syncmaster, bo taki mam główny monitor.

Sprawa wygląda tak, że Windows 10 tak jakby go "nie widzi", dlatego nie podaje tam sygnału, a napewno nie takiego jaki został ustawiony.
    Gdy już "coś jest" na tym porcie to wtedy jest okej.
    Problem jest taki, że nigdzie nie mogę przypisać "fikcyjnego" monitora na ten port DVI. Niby jest wpisany w menedżerze urządzeń, ale z kodem 45 "Urządzenia nie ma". Nie mogę wymusić jego "włączenia"

W sterowniku nie działa także opcja wysłania sygnału mimo braku wykrytego urządzenia (tryb złącza telewizyjnego).

Istnieje jakiś sposób, aby system "myślał", że coś jest wpięte w to złącze i wysyłał tam cały czas sygnał? Ten monitor po prostu jest tak stary, że najpewniej nie ma żadnej komunikacji, lub ta komunikacja nie działa z Windowsem 10.

Dodano po 15 [minuty]:

Zbliżenie na złącze VGA z widocznymi pinami.

Tak wygląda wtyczka. Wiem, że zwieranie odpowiednich pinów id w złączu wywoła różne tryby i monitor może w ten sposób się przedstawić, jednak nie znalazłem nigdzie rozpiski jakie piny jakie tryby wywołują
REKLAMA