logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IHU6 - klawisze W i Q działają nieregularnie, co sprawdzić?

Trishka 13 Gru 2024 16:20 627 3
REKLAMA
  • #1 21346674
    Trishka
    Poziom 1  
    Ostatnio przestały mi działać odpowiednio klawisze W oraz Q na klawiaturze w laptopie Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IHU6. Czasem działają, a czasem nie. Odczytywane są za każdym razem podczas jednoczesnego wciśnięcia Shift + W/Q lub Spacja + W/Q, również z Caps Lockiem. Innych klawiszy nie sprawdzałam. Na tyle, ile aktualnie mogłam, sprawdziłam klawisze pod spodem, są czyste. Nie pamiętam, aby laptop był zalany, korzystam z niego tylko ja. Czy ktoś mógłby pomóc podjąć mi jakieś kroki, aby sprawdzić, co mogłoby być przyczyną? Nie ma mnie aktualnie w Polsce i nie mam pod ręką żadnych narzędzi, żeby np. otworzyć laptop, jeśli byłoby to potrzebne.
    AI: Czy możesz podać, jaki system operacyjny i jego wersję używasz na swoim laptopie?
    Windows 11 Home, wersja 24H2
    AI: Czy w ostatnim czasie instalowałaś jakieś aktualizacje lub nowe oprogramowanie, które mogłyby wpłynąć na działanie klawiatury?
    Robiłam update systemu, ale problem pojawił się przed nim.
  • REKLAMA
  • #2 21350534
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Uszkodzenie mechaniczne, klawiatura do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 21350806
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 776
    Trishka napisał:
    nie mam pod ręką żadnych narzędzi, żeby np. otworzyć laptop, jeśli byłoby to potrzebne.

Jeśli nie masz możliwości otworzenia laptopa to pozostaje opcja programowa, ponowne zainstalowanie systemu. Jeśli to nie rozwiąże problemu, opcja sprzętowa. Otwarcie urządzenia będzie konieczne w celu weryfikacji czy nie ma gdzieś nalotu/korozji, lub problemu ze złączem/taśmą od klawiatury. Ostatecznie może okazać się to, co napisał @OPservator
  • #4 21350810
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    Na pewno uszkodzona klawiatura mechanicznie biorąc pod uwagę, że to jedne z najczęściej używanych klawiszy przy grach - wiec jak zostało już powiedziane klawiatura do wymiany lub korzystanie z klawiatury podłączonej przez USB.
REKLAMA