logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka BROTHER DCP-L3550CDW - podwójne odbicie kolorowych obrazków, co sprawdzić?

ziooober88 16 Gru 2024 18:56 507 7
REKLAMA
  • #1 21351004
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 491
    Witam, posiadam drukarkę BROTHER DCP-L3550CDW od pewnego czasu mam problem z drukarką bo odbije kolorowe obrazki. Wygląda to tak jak na załączonym obrazku. Robiłem różnego rodzaju kalibracje i nic to nie pomogło. Wymieniłem wszystkie 4 bębny i to samo. Tonery wymieniam regularnie ale nic to nie zmienia. Co można jeszcze w tej drukarce wyczyścić i sprawdzić?

Na obrazku widać jak serce jest odbite drugi raz. Czemu tak może się dziać?
    Załączniki:
    • Drukarka BROTHER DCP-L3550CDW - podwójne odbicie kolorowych obrazków, co sprawdzić? 1QxaIiZl.jpeg (204.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21351259
    Dzida
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Zmierz odległość pomiędzy początkiem obrazu i początkiem jego echa a tu jest tabelka z elementami odpowiedzialnymi za jego powstawanie Tabela z elementami i ich wymiarami w mm.
  • REKLAMA
  • #3 21351265
    ziooober88
    Poziom 15  
    Dzida napisał:
    Zmierz odległość pomiędzy początkiem obrazu i początkiem jego echa a tu jest tabelka z elementami odpowiedzialnymi za jego powstawanie Tabela z elementami i ich wymiarami w mm.

W jaki sposób mam to zmierzyć i gdzie? Bo nie bardzo rozumiem.
  • REKLAMA
  • #4 21351272
    Dzida
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Serce i kwiaty z oznaczeniem wysokości x mm
  • REKLAMA
  • #6 21351916
    ziooober88
    Poziom 15  
    MaRciNoOs napisał:
    Do obejrzenia bęben od Magenty, wg mnie to on zostawia ślady. Spróbuj przeciągnąc dźwignię przez drut koronowy na wszystkich z 4 z bębnów i sprawdź czy się poprawiło.

Kolego też tak myślałem dlatego kupiłem 4 nowe oryginalne bębny i efekt jest taki sam. Nic się nie zmieniło.

Dodano po 6 [godziny] 28 [minuty]:

Dzida napisał:
    Serce i kwiaty z oznaczeniem wysokości x mm

Kolego zmierzyłem i ta odległość wynosi 79mm
  • #7 21353022
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Czyli offsetuje na układzie grzejnym. Jesli problem jest tylko z jednym kolorem to jest to kwestia kiepskiego tonera. Jeśli inne kolory w tym samym miejscu też odbija to problemem jest fuser.

Pozdrawiam
  • #8 21353059
    ziooober88
    Poziom 15  
    Dodam jeszcze, że jak puszczę kilka takich wydruków to za którymś razem zaczną wychodzić normalnie wydrukowane kartki. O czym to może świadczyć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką BROTHER DCP-L3550CDW, polegający na podwójnym odbiciu kolorowych obrazków. Pomimo wymiany bębnów i regularnej wymiany tonerów, problem nadal występuje. Użytkownik został poinstruowany, aby zmierzyć odległość między początkiem obrazu a jego echem, co może wskazywać na problemy z kalibracją. Inne sugestie obejmują sprawdzenie bębna koloru Magenta oraz układu grzejnym (fuser), który może być przyczyną problemu, zwłaszcza jeśli odbicia dotyczą jednego koloru. Użytkownik zauważył, że czasami wydruki są poprawne po kilku próbach, co może sugerować niestabilność w działaniu drukarki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA