logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć słuchawki do mini wieży Philips FWM 38712 bez wyjścia jack?

Pawel74 16 Gru 2024 19:23 729 17
REKLAMA
  • #1 21351045
    Pawel74
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam, moja mini wieża (Philips FWM 387/12) nie posiada wyjścia na słuchawki, ale ma gniazdo USB, pod które można np. podłączyć pendriva i słuchać z niego muzyki. Czy istnieje jakaś przejściówka, która pozwoliłaby mi podpiąć pod to gniazdo słuchawki przewodowe lub bezprzewodowe, lub ogólnie wyprowadzić dźwięk do innego odbiornika? Czy to USB w wieży może działać dwukierunkowo, czy można tylko odtwarzać z niego?
  • REKLAMA
  • #2 21351053
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Pawel74 napisał:
    czy można tylko odtwarzać z niego?

Tak.
  • REKLAMA
  • #3 21357507
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5472
    @Pawel74
    Jest coś takiego jak wzmacniacze słuchawkowe.
    Zobaczyć jakimi portami wyjścia audio dysponuje wieża i poszukać odpowiedniego wzmacniacza słuchawkowego.
  • REKLAMA
  • #4 21358003
    Pawel74
    Poziom 12  
    Właśnie rozchodzi się o to, że w tej wieży jest tylko wyjście na głośniki i USB, a reszta to wejścia - 2 pod mikrofony i jedno na MP3. Potrzebuję wyjścia na kartę dźwiękową w komputerze, żeby zgrać kilka kaset magnetofonowych z nagraniami głosowymi i przerobić je na cyfrowe. Trochę się boję połączyć bezpośrednio z wyjścia na głośniki, żeby nie uwalić karty...
  • #5 21358105
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Najprościej będzie zastosować konwerter sygnału audio High to Low, czyli wysokopoziomowego (głośnikowego) do niskopoziomowego. Znajdziesz na allegro od jakichś 30 PLN a na Ali może i od 10.

Pozdrawiam.
  • #7 21376463
    Pawel74
    Poziom 12  
    Dziękuję za podpowiedzi, ale wolałbym jednak zrobić oddzielne wyjście na gniazdo minijack 3,5 mm, tylko nie wiem gdzie się wlutować na płycie. Mam instrukcję serwisową w PDF od tej wieży, może ktoś by mi podpowiedział łopatologicznie z którego miejsca mogę wziąć sygnał (lewy i prawy kanał) do gniazda. Jeśli jest w ogóle taka możliwość. Załączam instrukcję.
    Załączniki:
    • philips_fwm387-12.pdf (13.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21376877
    Pawel74
    Poziom 12  
    Dwa, wysokotonowy i niskotonowy. Do każdej kolumny idą 4 przewody, czyli 8 w sumie.
  • #10 21380350
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    4 przewody? To gdzie jest zwrotnica, w miniwieży? Na każdą kolumnę powinny być po 2 przewody a wewnątrz kolumny zwrotnica rozdzielającą wysokie i niskie częstotliwości. Zrób zdjęcie z tyłu tej miniwieży i pokaż bo mi się w to wierzyć nie chce.
  • #11 21380834
    Pawel74
    Poziom 12  
    Tak to wygląda.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć słuchawki do mini wieży Philips FWM 38712 bez wyjścia jack? Zdjęcie WhatsApp 2025-01-06 o 20.27.48_1d9c4ebf.jpg (192.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 21383022
    Pawel74
    Poziom 12  
    To jest wyjście z wieży na dwie kolumny. Wcześniej napisałem, że idą 4 przewody do jednej w sensie sygnał+masa x 2.
  • Pomocny post
    #14 21383406
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    No dobrze. Wygląda na to, że rzeczywiście zwrotnica jest w wieży i na głośniki podawany jest sygnał oddzielnie na niskotonowy i oddzielnie na wysokotonowy. Dobrze by było jeszcze znać impedancję tych głośników aby dobrać odpowiednie rezystory. Można i bez tego to zrobić. Metodą prób i błędów. Trzeba wziąć 8 szt. Rezystorów o wartości 1 k i włożyć je w te miejsca gdzie na foto są wpięte kabelki. Zlutować je parami tak jak na rysunku.

Ręczny szkic przedstawiający schemat połączeń z rezystorami.

Sorry za jakość grafiki ale nie mam obecnie dostępu do komputera i tylko telefonem mogę to zrobić.
    Mam nadzieję, że wiesz jak połączyć ew. „Jack’a”. Jeśli chcesz uniknąć wyciągania kabli to musisz zrobić przełącznik ale najpierw sprawdź w praktyce czy poziom odsłuchu na słuchawkach będzie odpowiednio głośny.
  • #15 21626583
    blinski
    Poziom 9  
    >>21358257

Nie mogę niczego takiego znaleźć w necie (nie wiem nawet, jak konkretnie szukać), da się coś takiego kupić?
  • #16 21626597
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 991
    Mało prawdopodobne.
    W Warszawie masz sklep https://sklep.avt.pl/ tam kupisz rezystory, lutownicę, cynę, i zapewne gniazdo słuchawkowe.
  • #17 21626615
    blinski
    Poziom 9  
    >>21626597
    Dzięki za odpowiedź, chciałem załatwić sprawę szybko, bez zbędnego lutowania, poza tym jestem jednak laikiem w tym temacie. Dlatego moje pytanie może być głupie, ale czy coś takiego jak konwerter poziomu sygnału audio HIGH-LOW RCA plus przejście z RCA na jack nie miałoby racji bytu? Znalazłem coś takiego:
    https://allegro.pl/oferta/konwerter-poziomu-s...tent=%2Flisting%3Fstring%3Dadapter%2520chinch
  • #18 21628172
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 573
    Ta wieża nie bardzo nadaje się do wykorzystania konwertera HIGH-LOW.
    Jeśli już, lepiej chyba odszukać na płycie sygnał niskopoziomowy przed wejściem do wzmacniaczy i stamtąd wyprowadzić sygnał do karty dźwiękowej. Opcja dobra jeśli czujesz się na siłach z lutowaniem i elektroniką.

Ale... biorąc pod uwagę, że magnetofon w tej wieży nie jest wysokich lotów, nie wiem czy lepszym pomysłem nie będzie kupno jakiegoś taniego, używanego decka, który łatwiej podłączyć bez kombinowania.

Podsumowanie tematu

✨ Mini wieża Philips FWM 387/12 nie posiada standardowego wyjścia słuchawkowego jack, a jedynie gniazdo USB służące do odtwarzania muzyki z pendrive'a oraz wyjścia głośnikowe. USB w tym modelu działa tylko jako wejście do odtwarzania, nie obsługuje wyjścia dźwięku. Aby podłączyć słuchawki przewodowe lub bezprzewodowe, sugerowano zastosowanie wzmacniacza słuchawkowego lub konwertera sygnału audio z wysokiego poziomu (głośnikowego) na niski poziom (line out), dostępnego w sklepach elektronicznych lub na platformach aukcyjnych. Możliwe jest także samodzielne wykonanie tłumików rezystancyjnych do obniżenia poziomu sygnału z wyjść głośnikowych. W miniwieży sygnał audio na głośniki jest rozdzielany na wysokotonowy i niskotonowy, co wymaga uwzględnienia impedancji głośników przy doborze rezystorów. Autor rozważał wykonanie własnego wyjścia jack 3,5 mm poprzez lutowanie do płyty głównej, jednak wymaga to znajomości schematu i odpowiednich punktów pomiarowych. Propozycja użycia konwertera RCA na jack z tłumikiem poziomu sygnału jest praktycznym rozwiązaniem dla osób bez doświadczenia w lutowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA