logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz stereo/Amplituner do kolumn Elestra B15/200 do około 300/400zł

novis33 16 Gru 2024 20:11 273 7
REKLAMA
  • #1 21351129
    novis33
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam, szukam jakiegoś wzmacniacza stereo/amplitunera KD do zasilenia kolumn Elestra Beyma B15/200/3. Najlepiej coś 100 W wzwyż. Ma ktoś coś godnego polecenia?
  • REKLAMA
  • #2 21351546
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Yamaha ax-590
  • REKLAMA
  • #3 21351594
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    zły dział, to kolumny estradowe, więc tylko coś w stylu:
    LD Systems DJ800,
    ta Yamaha spali się po godzinie profesjonalnego używania.
    Jaką salę nagłaśniasz? Być może wystarczy 2x100W.
    Pozdrawiam
  • #4 21351622
    novis33
    Poziom 2  
    viayner napisał:
    Witam,
    zły dział, to kolumny estradowe, więc tylko coś w stylu:
    LD Systems DJ800,
    ta Yamaha spali się po godzinie profesjonalnego używania.
    Jaką salę nagłaśniasz? Być może wystarczy 2x100W.
    Pozdrawiam

Właśnie nie nagłaśniam sali, kolumny chce dać do domu przez to szukam zwykłego wzmacniacza stereo/amplitunera. Nie będę oczywiście używać pełnej mocy ale chciałem mieć jej zapas, pokój to około 20m2. A LD nie wiem czy za mocne nie będzie.
  • REKLAMA
  • #5 21351626
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    wybacz, ale coś mi tu nie pasuje:
    - po co szukasz/kupujesz kolumny estradowe do użytku domowego?
    - chyba jedynym sensownym wytłumaczeniem jest poszukiwanie ogromnej głośności.
    - ale to stoi w sprzeczności, bo obawiasz się wzmacniacza estradowego, duzej mocy i chcesz używać ich w dość małym pomieszczeniu.
    Oczywiście te kolumny zagrają praktycznie z każdym wzmacniaczem o odpowiedniej impedancji.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21351648
    novis33
    Poziom 2  
    viayner napisał:
    Witam,
    wybacz, ale coś mi tu nie pasuje:
    - po co szukasz/kupujesz kolumny estradowe do użytku domowego?
    - chyba jedynym sensownym wytłumaczeniem jest poszukiwanie ogromnej głośności.
    - ale to stoi w sprzeczności, bo obawiasz się wzmacniacza estradowego, dużej mocy i chcesz używać ich w dość małym pomieszczeniu.
    Oczywiście te kolumny zagrają praktycznie z każdym wzmacniaczem o odpowiedniej impedancji.
    Pozdrawiam

Dostałem je kiedyś za darmo, myślałem, że są niesprawne, lecz po podłączeniu do kina domowego zaczęły grać, miały swoje wady, ale je naprawiłem. Nie obawiam się dużej mocy, lecz wolałbym coś kompaktowego, coś co pasowałoby do wystroju wnętrza i wszędzie się zmieści. Nie planuję tym grać przez cały dzień, więc nie zależy mi na estradowych wzmacniaczach. Chciałbym od czasu do czasu posłuchać muzyki trochę głośniej (1/2h tygodniowo).
  • #7 21351671
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    czyli jednak głośniej,
    szukaj wzmacniacza o mocach rzędu 100W na kanał, inaczej przy braku doświadczenia możesz doprowadzić do uszkodzeń.
    Wiesz, że kolumny estradowe do słuchania muzyki się nie nadają, ale wszystko jest dla ludzi.
    Pozdrawiam
  • #8 21351688
    novis33
    Poziom 2  
    viayner napisał:
    Witam,
    czyli jednak głośniej,
    szukaj wzmacniacza o mocach rzędu 100W na kanał, inaczej przy braku doświadczenia możesz doprowadzić do uszkodzeń.
    Wiesz, że kolumny estradowe do słuchania muzyki się nie nadają, ale wszystko jest dla ludzi.
    Pozdrawiam

No zdaję sobie z tego sprawę że jakiś super wybór do odsłuchu to to nie jest, ale jakimś audiofilem nie jestem dlatego padł taki wybór. Problem w tym że ciężko znaleźć jest coś z mocy 100w na kanał dlatego udzielam się tutaj, aby każdy mógł coś polecić jeśli ma .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wzmacniacza stereo/amplitunera do kolumn Elestra Beyma B15/200/3, preferując moc 100 W lub wyższą, w przedziale cenowym 300-400 zł. W odpowiedziach zasugerowano model Yamaha AX-590, jednak podkreślono, że kolumny są estradowe, co może nie być optymalne do użytku domowego. Użytkownik wyjaśnił, że kolumny otrzymał za darmo i chce ich używać w małym pomieszczeniu (20 m²) do sporadycznego słuchania muzyki. Wskazano na potrzebę wzmacniacza o odpowiedniej mocy, aby uniknąć uszkodzeń sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA