logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne uruchamianie przeglądarki i Windows Command Processor po starcie PC

Piotrr542152 17 Gru 2024 18:05 513 3
REKLAMA
  • #1 21352892
    Piotrr542152
    Poziom 1  
    Witam, zauważyłem, że po włączeniu komputera sama odpala mi się przeglądarka i wyświetla się reklama oraz że w menedżerze zadań w uruchamianych aplikacjach pojawiła się Windows Command Processor. Strony, które się otwierały przed reklamą, to url-advertisement.org oraz jakaś na sh.
    Chyba udało mi się raz usunąć tego wirusa za pomocą SpyHuntera, ale powrócił po 5 minutach.
    Bardzo proszę o pomoc.
    AI: Jaki system operacyjny jest zainstalowany na Twoim komputerze (np. Windows 10, Windows 11)?
    Windows 10
    AI: Czy ostatnio instalowałeś jakieś nowe programy lub dokonywałeś zmian w systemie przed pojawieniem się tego problemu?
    Chyba nie.
  • REKLAMA
  • #2 21354581
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Piotrr542152 napisał:
    Bardzo proszę o pomoc.

Jeśli nie masz ważnych danych na dysku, to rozwiązaniem będzie format i ponowna instalacja systemu.
  • REKLAMA
  • #3 21354632
    luxurychessyt
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam,
    na początek wejdź w menedżer zadań -> Uruchamianie. Sprawdź, czy tam nie ma jakiejś dziwnej aplikacji, której nie znasz. Jeżeli nic tam nie będzie, pobierz MalwareBytes i zrób scana.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21355480
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Zrob skan przy pomocy mbam oraz adwcleaner i usun to co wykryja. Zamiesc tez w zalaczniku wymagane logi z FRST, ze skanowania (Addition oraz frst.txt).
REKLAMA