logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukanie na lekkim gazie w Renault Trafic 2 2002 1.9dci po remoncie silnika

Robertx2 18 Gru 2024 17:50 444 4
REKLAMA
  • #1 21353766
    Robertx2
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z renault Trafic 2 2002 1.9dci 80KM. Coś stuka na lekkim gazie, przy przyspieszaniu tego nie ma i przy odpuszczeniu gazu też ustępuje. Dodam, że silnik jest po kapitalnym remoncie. Zrobione było wszystko od podstaw. Problemem jest też nierówna praca, głównie po rozgrzaniu, która występowała przed remontem. Co do stukania nie pamiętam czy tak było przed. Błędów brak na chyba ktsie albo boschu, odpala ładnie nie kopci. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 21353835
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21353969
    Robertx2
    Poziom 6  
    Remont robiłem sam. To nie jest takie typowe stukanie raczej terkotanie. Może jakby wtryskiwacze?
  • REKLAMA
  • #4 21354128
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21369910
    Robertx2
    Poziom 6  
    Wtryski jak i pompa były regenerowane. Głowica też. Nowe końcówki, a na pompie nowy wałek i ten zawór na dwie śruby. Na zimnym silniku tego hałasu nie ma. Silnik pracuje równo. Zaczyna się po nagrzaniu. Na postoju też tego dźwięku nie ma, także ciężko to dokładnie zlokalizować. Dwa pytania, czy czujnik ciśnienia na szynie może dawać takie objawy falowania, ew. jak go można zdiagnozować? Przy założeniu, że hałasują wtryski, czy na stole da się to zdiagnozować?

Jeszcze taka sugestia, dźwięk jest podobny do obracającego się, na wyrobionej obudowie kompresora klimatyzacji łożyska (miałem kiedyś taki przypadek).
REKLAMA