logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Overmax Multipic 3.6 - Bluetooth nie wykrywa urządzeń

Topaz91 20 Gru 2024 16:47 918 6
REKLAMA
  • #1 21356408
    Topaz91
    Poziom 9  
    Mam problem z nowo zakupionym projektorem firmy Overmax Multipic 3.6.
    Projektor posiada bluetooth jednak nie wykrywa on jakichkolwiek urządzeń w najbliższym otoczeniu. Próbowałem już z laptopem, smartfonem i tabletem. Projektor nie wykrywa żadnego z tych urządzeń, a urządzenia nie widzą tego projektora pomimo bliskiej odległości <1m

Próbowałem przywracać ust.fabryczne, konfigurować na nowo ale to nic nie dało...
    Ktoś ma jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21356430
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Topaz91 napisał:
    nie wykrywa on jakichkolwiek urządzeń w najbliższym otoczeniu. Próbowałem już z laptopem, smartfonem i tabletem.

A jakie urządzenia BT obiecują ?
    Bo BT to tylko "rura" a w niej mogą być różne "usługi"

Tam nie chodzi NA PRZYKŁAD wyłącznie o głośniki / słuchawki ?
    BT uważany jest powszechnie za zbyt wolny na transmisję obrazu.

Dodano po 2 [minuty]:

Albo z tych androidów połączenie TYLKO z fabrycznej aplikacji (mój aparat foto tak ma - połączenie BT "zwyczajne" nie daje efektu)
  • REKLAMA
  • #3 21356457
    Topaz91
    Poziom 9  
    Producent nie podawał w instrukcji, z jakich usług można korzystać za pomocą Bluetootha, a liczyłem po cichu, że sobie jakiś meczyk obejrzę za pomocą rzutnika ;p streamując go poprzez laptopa, ale z tego, co piszesz @JacekCz, wygląda na to, że mogę o tym zapomnieć... :(
  • #4 21356543
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Mój aparat by połączył się po BT ale do "ciężkiej transmisji" (czyli jakby twojego streamowania) by automagicznie uruchomił Wifi
    - z fabrycznej aplikacji
  • REKLAMA
  • #5 21356854
    Topaz91
    Poziom 9  
    No dobra, to może inaczej. Laptop ma Wi-Fi, projektor również Wi-Fi posiada. Jedno i drugie bez problemu łączy się z routerem.
    Pytanie tylko, jak tych dwóch skubańców skumać ze sobą, żeby ten projektor pokazywał obraz z laptopa poprzez Wi-Fi?
  • REKLAMA
  • #6 21458502
    skorpionik67
    Poziom 1  
    >>21356430
    Przepraszam, że się wtrącam, ale mam taki sam problem. W instrukcji jest zapis: "Dzięki możliwości połączenia z Wi-Fi i Bluetooth użytkownik może łatwo transmitować treści z różnych urządzeń". Nic nie piszą o wyjątkach.
  • #7 21473974
    Topaz91
    Poziom 9  
    skorpionik67 napisał:
    >>21356430
    Przepraszam, że się wtrącam, ale mam taki sam problem. W instrukcji jest zapis: "Dzięki możliwości połączenia z Wi-Fi i Bluetooth użytkownik może łatwo transmitować treści z różnych urządzeń". Nic nie piszą o wyjątkach.

W pewnym sensie udało mi się rozwiązać problem.
    1. Projektor musi mieć stabilne połączenie z siecią wifi
    2. Następnie w projektorze należy uruchomić opcję Miracast (dla androida, jeżeli obraz transmitowany będzie z systmeu Windows) lub iOS Cast (dla Macbooków).
    3. Po uruchomieniu tej opcji na laptopie należy włączyć funkcję "Wyświetlaj na innym ekranie" ( u mnie w laptopie Asus to przycisk Fn+ F9)
    4. Klikamy opcję "Połącz z wyświetlaczem bezprzewodowym" tu jeżeli mamy WiFI +miracast (w projektorze) uruchomiony to powinna nam się pojawić nazwa projektora ( u mnie to domyślnie "NEWLINK -c97d")
    Po kilkunastu sekundach (jeżeli łącze wifi jest stabilne) obraz z laptopa jest strumieniowany poprzez projektor :)

tyle :)

Podsumowanie tematu

✨ Projektor Overmax Multipic 3.6 posiada funkcję Bluetooth, jednak nie wykrywa żadnych urządzeń w otoczeniu, a urządzenia nie widzą projektora. Bluetooth w tym modelu prawdopodobnie obsługuje jedynie określone usługi, niekoniecznie transmisję obrazu czy dźwięku, co jest typowe dla wielu urządzeń. Użytkownik próbował resetu do ustawień fabrycznych i różnych konfiguracji bez skutku. Problem z transmisją obrazu przez Bluetooth można rozwiązać, korzystając z połączenia Wi-Fi i funkcji Miracast (dla Androida i Windows) lub iOS Cast (dla Macbooków). Projektor i laptop muszą być połączone do tej samej stabilnej sieci Wi-Fi. Następnie na laptopie należy aktywować funkcję wyświetlania na innym ekranie i połączyć się z projektorem jako bezprzewodowym wyświetlaczem. Ta metoda umożliwia strumieniowanie obrazu z laptopa do projektora, omijając ograniczenia Bluetooth.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA