logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-2584MT - jasny pas w górnej części ekranu

Leszczyk 15 Kwi 2003 01:25 2882 11
REKLAMA
  • #1 187798
    Leszczyk
    Poziom 11  
    Cześć. Mam kłopoty z TV SONY KV-2584MT a konkretnie z obrazem. Pojawił sie jasny pas w górnej części ekranu o troche zmienionej geometri (wygląda to jak obraz przez soczewkę), natomiast na samym dole ekranu obraz jakby się zawiną (około 1 cm). Prosze o pomoc jak to wyregulować.
  • REKLAMA
  • #2 187833
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Wyschły ci kondensatory elektrolityczne w odchylaniu pionowym - najczesciej 680µF koło układu od pionu, lub w zasilaniu jego.
    Warto wymienić wszystkie elektrolity które robią się gorące po dłuższej pracy, unikniesz kolejnych niespodzianek.
  • REKLAMA
  • #3 195476
    Leszczyk
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Dzięki za odpowiedź. Niestety nie znalazłem 680 ale 560 który sie ostro grzeje. Myśle że chodzi o niego. Pojawił sie problem z głosem, pojawia sie dopiero po jakimś czasie(np po 2 minutach). Co mam z tym zrobić ?
  • #4 195552
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Może to też być sprawa elektrolitów w zasilaniach, jak i zimnych lutów kolo głowicy i końcówki mocy audio
  • #5 195617
    ANDY
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Co do foni musisz wymienić kon. elektr. w przetwornicy napięcia - 10mikro na 100v a najlepiej wszystkie , jest ich chyba cztery sztuki!
  • REKLAMA
  • #6 196790
    Leszczyk
    Poziom 11  
    Ostatnio mocno się poparzyłem gdy przypadkiem dotknołem pewnego czarnego elementu w bloku zasilania. Na płytce ma on oznaczenie EY 601 a na schemacie THP 601. Co to jest i czy mam to wymienić.
  • REKLAMA
  • #7 196797
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Najprawdopodobniej chodzi o pozystor. To że jest ciepły lub gorący świadczy o poprawności pracy. Ten element w pierwszym momencie po włączeniu pozwala płynąć prądowi przez cewki rozmagnesowujące kineskopu.
  • #8 198304
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    :) Koledzy nie róbcie sobie jaj , jeśli nie wiecie to nie strzelajcie. Dzięki.
    W tym telewizorze jest chasis RM-687 , jako układ odchylania pionowego pracuje uPC1488 znajduje się w środku płyty , przykręcony do raditora. Wymień elektrolity wokół niego powinien tam być sprawcą 330mikro , ale wymień wszystkie które ścieżki prowadządo tego scalaka.Daj czy to pomogło rozwiązać problem.
    Bogdan
  • #9 198310
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    :arrow: flashh - o ile mnie pamięć nie myli to RM-687 to jest typ pilota a nie chassis....
  • #10 198315
    DWAserwis
    Poziom 29  
    :arrow: flashh
    Nie róbcie sobie jaj , jeśli nie wiesz to nie strzelaj. :wink:
    W tym telewizorze jest chasis SCC-D06G ---> a pilot to RM-687 :)
  • #11 199435
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    :arrow: Józefg i dwaserwis
    Rzeczywiście pomyliłem sie przeglądając schemat , byłem zbyt zaaferowany jak tu pomóż koledze, który ma problem . Ja zadałem sobie ten trud i wyciągnąłem ten papier.
    Pomyłka nie mogła się przyczynić do błędnych poszukiwań uszkodzonych elementów . Honorowo "przepraszam"
    Bogdan
  • #12 6461781
    mccygan0111
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Koledzy u mnie również pojawiał sie jaśniejszy pasek od góry. standardowo podmieniałem elki w okolicy odchylania. Pomagało na około tydzień i pasek pojawiał się ponownie. czy może być to kwestia wymiany scalaka?

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-2584MT pojawił się jasny pas w górnej części ekranu oraz deformacja obrazu na dole. Przyczyną problemu są najczęściej wyschnięte kondensatory elektrolityczne w układzie odchylania pionowego, zwłaszcza kondensatory o pojemnościach około 680 µF lub 330 µF w pobliżu scalaka uPC1488, który odpowiada za odchylanie pionowe. Zaleca się wymianę wszystkich elektrolitów, które nagrzewają się podczas pracy, aby uniknąć dalszych usterek. Problemy z dźwiękiem pojawiające się po czasie mogą być związane z kondensatorami w zasilaniu i zimnymi lutami przy głowicy oraz końcówce mocy audio. W przetwornicy napięcia warto wymienić kondensatory elektrolityczne 10 µF na 100 V. Element oznaczony EY 601 (prawdopodobnie pozystor THP 601) jest normalnie ciepły i nie wymaga wymiany. Chassis telewizora to SCC-D06G, a pilot to RM-687. W przypadku powtarzającego się jasnego pasa po wymianie elektrolitów może być konieczna wymiana scalaka odchylania pionowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA