logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzone elementy w wentylatorze CEBI 30.980014 ME200 - brak dokumentacji

Jaworek24 21 Gru 2024 19:33 378 2
REKLAMA
  • #1 21357777
    Jaworek24
    Poziom 2  
    Cześć Wszystkim,
    Zdemontowałem wentylator z Centrali wentylacyjnej, ponieważ nie pracował. Po otwarciu wnętrza okazało się że jest to wentylator firmy CEBI a dokładnie model 30.980014 ME200. Tutaj zaczynają się schody, ponieważ w sieci nie ma za dużo informacji na temat dokumentacji tego wentylatora. Podczas oględzin elektroniki zauważyłem uszkodzenia kilku elementów. Dodaję poniżej zdjęcia:

Zbliżenie zepsutego obwodu drukowanego wentylatora CEBI.
    Zbliżenie na uszkodzoną płytkę elektroniczną z widocznymi komponentami.

Z tego co udało mi się wywnioskować jest tam uszkodzony:
    - Regulator VIPER - regulator napięcia ale nie mogę odczytać reszty danych.
    - Dioda zabezpieczająca układ - brak oznaczeń
    - Rezystor - najprawdopodobniej takiej samej wartości jak R9
    - Kondensator - też brak możliwości odczytania wartości.

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? W analizie tego układu? Ewentualnie może ktoś ma jakąś dokumentację do tego wentylatora?

Napisałem w międzyczasie do producenta, jednak nie wiem czy będą chętni mi pomóc.

Z góry bardzo dziękuję,
    AI: Czy możesz opisać, jakie były objawy lub zachowanie wentylatora przed jego awarią?
    Brak reakcji po podaniu napięcia.
    AI: Jakie masz doświadczenie w naprawie elektroniki? Czy czujesz się komfortowo z wymianą i testowaniem komponentów?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21357849
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3730
    Zrób wyraźne zdjęcie całej płytki i poszukaj po obrazie. Jak będziesz miał szczęście, to znajdziesz zdjęcie płytki z nieuszkodzonymi elementami. Jedynie kondensator może być problemem.
  • #3 21357861
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Układ to VIPER 12A a resztę trzeba zidentyfikować zmierz czy nie masz uszkodzonego tego dużego układu na radiatorze
REKLAMA