logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Amica EAWM6102SL - grzałka nie wyłącza się, uszkadza się nowa grzałka

arkady25 22 Gru 2024 18:36 528 4
REKLAMA
  • #1 21359063
    arkady25
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Cześć,

Pralka Amica EAWM6102SL uszkadza grzałkę.

Objawy:
    Pralka przestała grzać wodę, wyszło że przepalona jest grzałka.
    Po zamontowaniu nowej grzałki i uruchomieniu pralki, grzałka uległa uszkodzeniu.

Testy:
    Sprawdziłem drożność wężyka do czujnika poziomu wody - OK.
    Termistor montowany w grzałce - OK. W zimnej wodzie miał ok. 20 kΩ, po wlaniu kubka ciepłej wody do bębna rezystancja spadła do ok. 12 kΩ.
    Zamiast grzałki podłączyłem lampkę i uruchomiłem program Pranie krótkie 15'.
    Pralka pobrała wodę, pokręciła bębnem, jeszcze dobrała wody i załączyła grzałkę (lampkę). Przez kilka minut kręciła bębnem co jakiś czas i wypompowała wodę. Lampka nadal świeciła. Potem ze dwa razy pobrała wodę, kręciła bębnem, wypompowała i zakończyła program. Na wyświetlaczu LED był napis END. Lampka nadal świeciła.

Przekręciłem pokrętło programów na pozycję WYŁ, lampka zgasła i po chwili słychać było że przekaźnik kliknął. Przyjmuję że to ten od załączania grzałki.
    Po wyjęciu programatora sprawdziłem miernikiem stan styków przekaźnika od grzałki, nie są sklejone.

Może ktoś podpowie czy usterka jest naprawialna, czy szukać drugiego programatora lub pralki.
  • REKLAMA
  • #2 21359142
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Trzeba sprawdzić elementy w torze zasilania cewki przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #3 21364059
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    W miejsce grzałki wstawić zwykłą żarówkę na 230V
    Proszę wypiąć kostkę silnika i sprawdzić czy żarówka będzie się świecić (czy dochodzi zasilanie). W ten sposób wykluczysz przebicie. Jeśli nie silnik to ewidentnie moduł. Zwarty lub zatkany tranzystor. Czasem wystarczy umycie izopropylem płyty z pyłu węglowego.
  • REKLAMA
  • #4 21364061
    arkady25
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    A więc uszkodzona była ścieżka od tranzystora sterującego do cewki przekaźnika. Korozja pod soldermaską zeżarła ze 3 mm ścieżki. Nie wiem którędy przekaźnik był załączany i nie chciał się wyłączyć.
    Pralka działa. :)
  • #5 21364078
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Super że moduł udało się naprawić. W takim razie, temat do zamknięcia
REKLAMA